Detoxifiere cu fructe, legume si produse apicole de calitate

Imprimare

O cura de detoxifiere e binevenita oricand. E bine sa stim ca, inainte de a incepe o cura de detoxifiere, trebuie sa ne imbunatatim flora intestinala. Cum facem asta? Timp de doua saptamani inainte de cura, ar fi bine sa urmam o anumita dieta. Ar trebui excluse toate dulciurile, mai ales prajiturile, patiseria si cofetaria, frisca si inghetata (zaharul poate fi consumat in bauturi) si ar trebui eliminate mancarurile grase. Dimineata, ar trebui sa mancam iaurt cu cereale integrale. O cafea pe zi, de preferinta dimineata, este foarte indicata.
Dupa acest preambul... alimentar, putem incepe cu adevarat cura de detoxifiere, cele mai indicate fiind, desigur, alimentele naturale: fructe, legume si produse ale stupului. Exista si un mic secret al acestor cure: nu e bine sa amestecati prea mult fructele cu legumele.

Una dintre variantele simplu de preparat acasa este aceea a fresh-urilor si a smoothie-urilor din fructe, cu sau fara legume. Detoxifiere, tonifiere, hidratare si placere a gustului in acelasi timp! Fructele si legumele contin multe substante care ajuta la eliminarea toxinelor din organismul nostru si la redarea frumusetii pielii si tenului, mai ales nutrienti, minerale si vitamine. Iar faptul ca iti prepari sucul sau smoothie-ul singura acasa te asigura ca este sanatos si ca nu contine zahar, indulcitori, conservanti sau coloranti. Ce e bine sa stii: sucurile naturale sunt cu atat mai sanatoase cu cat le consumi mai aproape de preparare, caci altfel isi pierd din calitati.
Portocala, grapefruit, banane si capsuni. Din doua grapefruituri, trei portocale, o cana de capsuni si o banana poti obtine un smoothie excelent, ideal pentru micul dejun.
Lime, grapefruit si lamaie. Ai nevoie de patru grapefruituri, o lime si o lamaie, pe care le amesteci. Obtii un suc cu un mare continut de vitamina C, magneziu si calciu, excelent pentru eliminarea substantelor nocive.
Lamaie verde, cirese si pepene galben. Lamaia e detoxifianta, ciresele curata rinichii, iar pepenele galben e foarte hidratant, caci contine multa apa. Pepenele il decojesti, il cureti de seminte si il tai in bucatele, lamaia o decojesti si o tai in patru, iar cireselor (cam 30 de bucati) le scoti samburii.
Mar si para. Din trei mere si trei pere, curatate de coaja si taiate bucati, apoi amestecate in blender, obtii un suc excelent chiar si pentru copii. Il poti consuma la micul dejun, iar ideal ar fi sa-l iei de doua ori pe zi.
Portocale, papaya si grapefruit. Din 300 g de papaya, cateva felii de grapefruit si o jumatate de portocala obtii un suc excelent. Bea unul-doua pahare pe zi si vei simti efectul detoxifierii.
Telina, sfecla rosie si mar. Telina are efect purgativ, iar sucul de telina ajuta digestia, tonifiind in acelasi timp intregul sistem digestiv. Daca amesteci cu blenderul o sfecla rosie, un mari si trei tulpini de telina obtii un suc detoxifiant foarte eficient si bun la gust. Varianta: o radacina de telina si trei morcovi.
Lamaie, castravete, apa si miere. Apa cu lamaie e un detoxifiant puternic, iar sucul de castraveti are si el acelasi efect. Storci lamaia intr-un pahar, adaugi miere, apoi suc de castraveti, pe care il obtii din trei castraveti (cu blenderul). Combinatia e foarte eficienta – daca o consumi regulat, iti vei reechilibra metabolismul.
Pepene galben, pepene rosu si ghimbir. Amesteca 4 cani de cuburi de pepene rosu cu 4 cani de cuburi de pepene galben si adauga un pic de ghimbir (proaspat).
Lamaie, mar, caisa si struguri rosii. Cureti de coaja trei lamai, apoi le tai in patru, tai in bucati doua mere, scoti samburii din patru caise si adaugi 30 de boabe de struguri negri sau rosii (fara seminte). Obtii un suc foarte eficient, care iti va curata mai ales ficatul. El are si un efect diuretic, datorita fibrelor continute.
Lamaia si zeama de lamaie cu apa este o alta combinatie pe cat de simpla, pe atat de eficienta pentru detoxifiere. Fiind alcaline, lamaia si sucul ei mentin echilibrul pH-ului in organism. In plus, contin vitamina C, flavonoide, stimuleaza ficatul, curata intestinele, distruge o serie de bacterii, dizolva calculii biliari si dizolva toxinele. Se bea dimineata sucul proaspat de la o lamaie amestecat cu apa. Efectele nu vor intarzia sa apara.
Foarte eficient in ceea ce priveste detoxifierea este si polenul crud, iar cel mai bun este polenul crud de trandafir salbatic. Nu degeaba acesta este supranumit ingerul pazitor al colonului! Sa spunem ca polenul crud, spre diferenta de polenul uscat, contine, pe langa vitamine, minerale si nutrienti importanti, lactofermenti care ajuta la regenerarea florei intestinale, precum si enzime, bacterii benefice si substante antioxidante. Datorita proprietatilor sale exceptionale, polenul crud a fost numit leacul leacurilor. Practic, el pastreaza nealterate, vii, toate proprietatile si principiile benefice ale florilor si plantelor din care a fost cules de catre albine.
Polenul crud de trandafir salbatic de la ApiLand ajuta la regenerarea florei intestinale, dinamizeaza mucoasa intestinala si regleaza tranzitul intestinal. Intre carotenoidele si lactofermentii continuti de acest tip de polen exista o sinergie puternica, al carei efect este reglarea tranzitului intestinal si prevenirea inflamatiilor colonului.
Modul de administrare a polenului crud este de 1 lingurita pe zi (5 g) pentru copii și 1 lingura pe zi (15 g) pentru adulti. Se recomanda cure de minimum 7 saptamani, de doua ori pe an, dar poate fi consumat tot timpul anului, fara restrictii. Important: polenul crud se pastreaza in congelator – continand foarte putina apa, el nu ingheata si poate fi consumat direct de acolo. Desigur, el poate fi consumat si in amestec cu miere de albine, suc de lamaie si apa sau in alte combinatii.
Polenul crud monoflor si poliflor e foarte indicat pentru detoxifiere in general, insa polenul crud de trandafir salbatic este cel mai eficace. Polenul crud de prun sustine si el echilibrul digestiv, iar polenul crud de mar ajuta si sustine intregul proces metabolic.
Un alt produs apicol cu adevarat miraculos este pastura, cunoscuta si sub numele popular de painea albinelor. Pastura, care este de fapt un polen fermentat in mod natural, in cadrul proceselor din interiorul stupului, este un remediu foarte potrivit pentru eliminarea toxinelor. Pastura de la ApiLand contine minerale, vitamine, enzime, substante antibiotice si multe altele. E recomandata in curele de detoxifiere, mai ales in cazul celor care au o sensibilitate a ficatului sau a stomacului sau al celor cu digestie prea lenta. Pastura regenereaza ficatul, stimuleaza digestia, secretiile biliare si imbunatateste functionarea colonului, dandu-ne in acelasi timp energie si vitalitate.
Putem face, de asemenea, o dieta cu pepene rosu. Ne va detoxifia si, in plus, ne va scapa de kilogramele suplimentare (daca e cazul). Acesta este format mai ales din apa, ceea ce il face foarte potrivit pentru detoxifiere, fiind un diuretic excelent. Insa pepenele rosu contine multe alte substante benefice, precum vitamine (A, C, E, K si multe din grupa B, inclusiv tiamina), potasiu, fier, calciu, fosfor, sodiu, cupru, mangan, seleniu, magneziu, aminoacizi (printre care citrulina), fibre, proteine, enzime, acizi organici si zaharuri (care asigura energia). Pepenele rosu contine si licopen (mult mai mult decat rosia!), fiind, astfel, si un bun antioxidant.
Dieta cu pepene rosu dureaza o saptamana. In aceasta perioada se consuma cam un pepene de 3 kilograme pe zi, care poate fi consumat intre mese, de pilda. In aceasta perioada sunt permise doar anumite alimente: carne de peste, carne slaba de vita, carne de pui, orez, supe, legume, branza de vaci, iaurt, ou fiert, ceaiuri (de slabit, de exemplu) si cafea fara zahar, sucuri naturale si apa. Nu este indicat alcoolul. E bine sa stim ca dieta cu pepene nu doar ne detoxifica, ci ne insanatoseste si ne vitalizeaza parul si pielea.
De asemenea, e bine sa stim ca si pepenele galben este un bun detoxifiant. Cura de detoxifiere cu pepene galben se tine timp de doua-trei saptamani. Acesta se consuma dimineata, ca mic dejun, pe stomacul gol sau chiar in timpul zilei, insa intotdeauna cu o jumatate de ora inainte de masa si niciodata ca desert.
Caisa, o buna sursa de provitamina A si de betacaroten, contine multe fibre solubile, ceea ce o face foarte buna pentru intestine, mai ales pentru colon. Pectinele continute regleaza tranzitul, fiind tolerate si de cei cu sensibilitate intestinala. Sorbitolul ii da proprietati laxative. Caisa detoxifica, de asemenea, ficatul si intregul sistem digestiv.
Gratie continutului sau bogat in fibre si in potasiu, piersica este un alt fruct cu efecte diuretice, laxative si detoxifiante importante. In plus, combate constipatia si ajuta in cazul unor gastrite.
Coacazele nu sunt benefice doar pentru efectele lor antioxidante importante, ci sunt si niste diuretice si depurative excelente, stimuland, in plus, activitatea intestinelor. O cura de detoxifiere de doar cateva zile cu suc de coacaze este extrem de eficienta. Se bea aproximativ o jumatate de litru de suc pe zi, in trei sau patru portii.
Pe langa alte beneficii, capsunele ajuta la eliminarea acidului uric din organism, stimuleaza metabolismul si maresc capacitatea organismului de a arde grasimile.
Ciresele si visinele sunt si ele incarcate de substante benefice, ajutand in multe afectiuni. Fructoza ne da o senzatie de satietate care dureaza mult timp, ceea ce ne face sa mancam mai putin, iar sorbitolul ajuta mult digestia. Au si un efect laxativ, datorita fibrelor, care accelereaza si regleaza tranzitul intestinal si combat constipatia.
Marul este binecunoscut pentru multiplele sale beneficii. In ceea ce priveste detoxifierea, sa spunem ca marul este foarte bun pentru detoxificarea ficatului. Aceasta se poate face simplu si rapid, in doar 24 de ore, de exemplu intr-un weekend, caci in ziua de dupa e necesar sa ne odihnim, stiut fiind ca orice detoxifiere epuizeaza organismul, prin eliminarea multor substante. Inainte de aceasta detoxifiere cu mar, e bine ca, timp de trei-cinci zile, sa nu mancam grasimi si prajeli, nici alimente procesate sau cu multe E-uri, sa nu consumam alcool, cafea si sucuri artificiale. Practic, detoxifierea inseamna ca, atunci cand ne este foame, sa mancam doar mere. O alta varianta este cea in care pe stomacul gol se iau aproximativ 30 de mililitri de ulei de masline extravirgin, apoi se bea suc de mere si, timp de 1-2 zile, se consuma doar fructe si legume, insa nu mai tarziu de ora 19.00. In plus, marul blocheaza absorbtia grasimilor (mai ales daca e consumat inainte de pranz si de cina) si reduce colesterolul rau. Da senzatia de satietate, datorita continutului de firbre si de apa, si ajuta la reducerea tesutului adipos, reducand si obezitatea.
Despre detoxifiere si curele de detoxifiere cu fructe, legume si apicole de calitate a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul emisiunii Europolis, de la TVR 1. (Foto: www.freeimages.com, www.apiland.ro)