10 alimente care sustin si intretin sistemul osos

Imprimare

Sistemul osos (scheletul) este alcatuit din 206 oase, conectate intre ele prin articulatii. Rolul acestuia este de a sustine greutatea corpului, de a permite mobilitatea acestuia si de a proteja organele interne. Daca pilonul de sustinere, reprezentat de sistemul osos, este solid, atunci intreg organismul va fi fortificat. Intarirea oaselor se poate realiza apeland la diete sanatoase, care sa contina alimente ce sustin sistemul osos, consumul acestora fiind necesar inca din copilarie. Unul dintre cele mai importante roluri ale sistemului osos este cel de pastrare a echilibrului acido-bazic. Cand pH-ul sangelui este prea acid, osul elibereaza elemente alcaline (saruri alcaline) pentru a neutraliza acizii. Asta duce la pierderi de masa osoasa (si calciu), concomitent cu eliberarea rapida a toxinelor si metalelor grele stocate in tesutul osos. De aceea, pentru pastrarea densitatii oaselor si pentru intarirea lor, o alimentatie alcalinizanta este de maxima importanta.

O grija speciala trebuie acordata si aportului de minerale. Calciul este cel mai cunoscut, insa, fara un aport proportional din celelalte minerale (in special magneziu si fosfor), efectele sunt chiar contrare.
Acestea sunt alimentele care, incluse in dieta, vor pastra densitatea osoasa in parametri optimi.
1. Rubarba. Medicina traditionala asociaza aceasta planta cu mentinerea sanatatii oaselor. Rubarba contine toti nutrientii de care oasele noastre au nevoie, fiind recomandata in alimentatia tuturor, inclusiv a copiilor.
2. Pestele (cu tot cu oase). Sardinele si hamsiile reprezinta surse excelente de minerale care asigura mentinerea sanatatii oaselor. Oasele de peste sunt deosebit de bogate in minerale, in special in calciu si fosfor, minerale esentiale mentinerii sanatatii sistemului osteoarticular.
3. Iaurtul si branza. In general, lactatele sunt alimente de baza intr-o dieta pentru intarirea oaselor si prevenirea osteoporozei, datorita continutului bogat de calciu. Potrivit specialistilor, iaurtul contine o cantitate mai mare de calciu decat laptele simplu, de aceea, este o varianta mai buna de consum atunci cand vrei sa ai oase tari si sanatoase. Branza face si ea parte dintre lactatele cu cel mai crescut continut de calciu. Medicii sustin ca o felie de branza (aproximativ 45 g) asigura 30% din necesarul zilnic de calciu de care are nevoie organismul pentru a functiona corespunzator.
4. Prunele uscate. Aceste fructe sunt bogate in cupru si bor, ce pot ajuta la prevenirea osteoporozei. In plus, faciliteaza absorbtia de calciu in organism.
5. Legumele cu frunze verzi. Este indicat sa adaugati in salate sau in garnituri legume cu frunze verzi si zarzavaturi precum: frunze de morcovi, patrunjel, marar, cimbru, busuioc, oregano, frunze de telina, macris, spanac crud, stevie proaspata – acestea sunt bogate in vitamina D vegetala, vitamina care este esentiala absorbtiei calciului in organism.
6. Ouale. Oul este singurul aliment care contine calciu, dar in acelasi timp si vitamina D, ambele fiind esentiale pentru sanatatea oaselor. Calciul este absorbit in oase cu ajutorul vitaminei D, care se regaseste in foarte putine surse alimentare. Poate ca aportul de calciu nu este foarte mare, in comparatie cu lactatele sau pestele, insa faptul ca ouale vin la pachet si cu o doza importanta de vitamina D le face sa devina alimente esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor.
7. Bananele. Sportivii sunt familiarizati cu efectul calmant al bananelor ca rezultat al concentratiei mare de triptofan ce se gaseste in aceste fructe si care blocheaza serotonina. Insa realul lor beneficiu vine din continutul de potasiu, un electrolit ce ajuta la prevenirea pierderii calciului din organism.
8. Kiwi. Ca si bananele, aceste fructe sunt bogate in potasiu, renumit protector al oaselor. Ele sunt bogate si in vitamina C si luteina, un carotenoid ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima.
9. Spanacul. Un renumit constructor de muschi, spanacul este bogat in vitamina K, ce sprijina densitatea oaselor (si astfel protejeaza impotriva osteoporozei) si reduce rata fracturilor.
10. Prazul. Aceasta planta, verisoara cu ceapa si usturoiul, este bogata in tiamina, riboflavin, calciu si potasiu. Prazul contine si acid folic, o vitamina B ce scade nivelul aminoacidului hemocistina din sange, daunator arterelor.

Sursa: Antena Satelor