10 alimente care incetinesc imbatranirea

Imprimare

Alimentatia este importanta nu doar in mentinerea unei stari optime de sanatate, ci si in incetinirea procesului de imbatranire, proces strans legat de ceea ce-i oferim organismului pentru procesare. Astfel, exista alimente care accelereaza imbatranirea, dar exista si alimente care contin o bogata cantitate de antioxidanti, reducandu-se astfel procesul de imbatranire a organismului.

1. Fructele Goji. Contin proteine, 18 aminoacizi, 21 de minerale si 29 de acizi grasi, vitamina A si C, dar si o bogata cantitate de antioxidanti care anihileaza actiunea radicalilor liberi prezenti in organism. Pe langa continutul bogat in aceste substante, consumul de fructe Goji este benefic sistemului imunitar, confera organismului o apreciabila cantitate de energie si o stare psihica foarte buna. Nivelul colesterolului rau este si el redus, iar balanta hormonala se echilibreaza. Consumate in stare cruda sau in ceai, aceste fructe dau rezultate foarte bune si in cazul persoanelor care tin cure de slabire. Consumand fructe de Goji, organismul va beneficia de o cantitate foarte mare de colagen, ceea ce duce la o pastrare a elasticitatii si fermitatii pielii.
2. Acaiul. Fructe ale palmierului care poarta acelasi nume, acai sunt foarte populare in Brazilia. In trecut, aceste fructe au fost, pentru o perioada indelungata de timp, principala hrana a unui trib, dar si un adevarat medicament. Puterea antioxidanta a acestui fruct este de 35 de ori mai mare decat in cazul portocalelor. Pe langa fibre alimentare, acai mai contine potasiu si calciu, dar si vitaminele B1, B2, B3, C, E, Omega3, Omega 6 si Omega 9. Cu un astfel de continut, procesul de imbatranire celulara este drastic redus, fapt ce se rasfrange si asupra calitatii pielii, aceasta pastrandu-si fermitatea si elasticitatea.
3. Lactatele cu un continut scazut in grasimi. Sunt esentiale in pastrarea sanatatii oaselor, dar furnizeaza si o apreciabila cantitate de proteine, calciu, vitamina D. Cu un continut echilibrat de vitamina D, aceste lactate sunt una din sursele tineretii, ajutand nu doar sistemul osos, ci si intreg organismul sa-si pastreze echilibrul.
4. Ardeiul rosu. Este o excelenta sursa de vitamina A, C si E, dar si de potasiu.  Este eficient in prevenirea unor boli grave si a imbatranirii premature. Cantitatea apreciabila de vitamina E face ca ardeiul rosu sa fie foarte bun in prevenirea cancerului, a bolilor de inima, a dementei si a afectiunilor hepatice. Consumul frecvent de ardei rosu da rezultate considerabile si in atenuarea ridurilor deja instalate.
5. Capsunile. Nu sunt doar delicioase, ci si eficiente in pastrarea sanatatii si tineretii organismului. Contin fitonutrienti si vitaminele C, B5, B6, K, dar si acid folic, potasiu, magneziu, mangan si acizi grasi Omega 3. Studii recente au demonstrat ca persoanele care mananca frecvent capsuni sunt aparate de infectii. In plus, capsunile previn afectiunile cardiace si reduc procesul de imbatranire. Destul de sarac din punct de vedere glicemic, capsunile sunt excelente in cazul celor care vor sa tina o cura de slabire.
6. Somonul. Sarac in calorii, somonul este bogat in proteine si in acizii grasi omega 3, esentiali in pastrarea echilibrului organismului. Este o excelenta sursa de niacina (B3) si vitamina B6, substante considerate adevarate arme impotriva ridurilor. Persoanele care consuma frecvent somon in stare cat mai proaspata isi pastreaza tenul tanar pentru o perioada indelungata.
7. Boabele integrale. Grau sau ovaz, aceste boabe sunt foarte bogate in fibre, vitamine, minerale, dar mai ales in antioxidanti. Consumul acestora previne constipatia, scade colesterolul din sange si ajuta la scaderea in greutate. Cantitatea destul de mare de antioxidanti incetineste procesul de imbatranire, iar acest lucru se rasfrange si asupra functiilor organelor interne, dar si a aspectului exterior al pielii.
8. Semintele de in. Pe langa bogatul continut de fibre, semintele de in mai contin si vitamina B, inclusiv tiamină (B1), B6, folati (B9), niacina (B3), riboflavina (B2) si acid pantothenic (B5), dar si vitamina E, acestea fiind esentiale in pastrarea tineretii organismului, dar si pentru elasticitatea si fermitatea pielii.
9. Avocado. Este bogat in vitamina E - un antioxidant puternic, iar care reduce considerabil procesul de imbatranire. Pe langa problemele legate de piele (riduri sau iritatii), avocado mai este benefic si in problemele legate de sanatatea firului de par. Consumul de avocado este benefic nu numai in incetinirea procesului de imbatranire, ci si in dobandirea starii de echilibru general al organismului.
10. Frunzele verzi. Spanac, leurda sau alte delicii verzi furnizeaza organismului o cantitate apreciabila de nutrienti, cum ar fi luteina, benefica atat in sanatatea oculara, cat si a intregului organism. Primavara este momentul prielnic pentru cure cu astfel de verdeturi, organismul isi va recapata vitalitatea, iar asta isi va pune amprenta si asupra calitatii pielii. (Surse: www.curejoy.com, www.donnamoderna.com, Foto: www.istockphoto.com)