Inghetata – istorie si beneficii

Imprimare

Istoricii spun ca inghetata s-a nascut acum mai bine de doua mii de ani, in tinuturile indepartate ale Chinei. Ingredientul principal era, desigur, orezul. Acesta era fiert in lapte; i se adaugau apoi numeroase arome si se lasa la inghetat sub zapada. Tot in China se pare ca s-a nascut si inghetata cu fructe. Marco Polo a adus acest minunat desert in Europa, iar apoi, gustul minunat al inghetatei a fascinat intreaga lume.


Consemnari istorice. In consemnarile istorice se noteaza faptul ca in anul 1533, la nunta Caterinei de Medicis cu Henri al II-lea al Frantei, nuntasii sunt serviti cu un desert inghetat, rafinat si foarte gustos. Desigur, in vremurile de demult, rafinatul desert era prezent doar pe mesele celor bogati, si asta datorita costurilor mari. Procedeul de conservare a ghetii pe timpul verii era foarte anevoios in acele vremuri, asa ca a avea inghetata la masa era un adevarat lux. Abia in anul 1560, Blasius Villa Franca, doctor de origine spaniola, a facut cercetari in laboratorul sau din Roma si a adaugat in inghetata saruri care ajutau la congelarea ei. Descoperirea facuta de Blasius a fost una de o importanta colosala, reprezentand punctul culminant in raspandirea inghetatei. Odata pus in aplicare procedeul lui Blasius, intreaga omenire a putut sa se bucure de inghetata.
In vremurile acelea, inghetata era doar pentru bogati, fiind foarte scumpa, din cauza dificultatilor legate de conservarea ghetii pe timpul verii. Dar, pe la 1560, un doctor spaniol, ce traia la Roma, a descoperit ca, daca se adauga anumite saruri in zapada sau gheata, alimentele se congeleaza mult mai rapid. Descoperirea a dus la marirea si diversificarea productiei de inghetata, dar si la raspandirea ei in toate tarile Europei.
Istoria spune ca, la noi, Constantin Brancoveanu a fost cel care a gustat prima data acest minunat deliciu. Se spune despre Brancoveanu ca era o fire foarte pretentioasa. Astfel, odata descoperita inghetata, el a ordonat sa fie sapat in pamant un ghetariu, unde se tineau astfel de delicii.

Beneficiile inghetatei. Desigur, multe s-au schimbat de la Brancoveanu incoace, insa inghetata a ramas la fel de iubita de intreaga lume. De-a lungul timpului, ea a fost imbunatatita cu diverse arome, iar conditiile de pastrare sunt acum la indemana oricui. Iata cateva din beneficiile sale:
Indice glicemic scazut. Exista numeroase cure de slabire care au ca aliment permis inghetata, iar aceasta se datoreaza indicelui glicemic scazut. Consumul de inghetata reduce senzatia de foame, deoarece zaharul este eliberat foarte lent. In plus, o inghetata in locul unei gustari greoaie aduce un plus de energie si de voie buna.
Combate stresul. In urma studiilor efectuate de-a lungul anilor, s-a constatat ca inghetata este unul dintre cele mai placate remedii impotriva stresului. Se pare ca deliciosul desert are o actiune de calmare a sistemului nervos. In conditiile in care, astazi, stresul este dusmanul numarul unu al sanatatii, inghetata pare sa fie una din solutiile cele mai la indemana, dar si cele mai delicioase. Specialistii spun ca de vina este consistenta cremoasa. Se pare ca aceasta actioneaza asupra unor centri din creier, ajutand la secretia de endorfina. Laptele, ingredientul principal al inghetatei, are efecte calmante. Acesta regleaza tensiunea arteriala si reduce nivelul cortizolului pe care organismul il elibereaza atunci cand este stresat. Continutul bogat de calciu si magneziu este si el un beneficiu de care organismul se bucura atunci cand consumam inghetata. Aceste minerale sunt si ele bune combatante ale stresului. Sa nu uitam ca cele mai multe afectiuni din epoca actuala au ca punct declansator stresul. Asadar, sa-l combatem in cel mai delicios mod cu inghetata!
Mentine starea optima de sanatate. Asa cum s-a precizat mai sus, laptele din inghetata regleaza tensiunea arteriala, asadar, cine sufera de astfel de dereglari se poate bucura pe deplin de acest desert. Poate ca pare greu de crezut, insa, contrar credintelor false, de la inghetata nu se raceste! Dimpotriva, datorita unei substante din lapte (lactoferina), virusul gripal este tinut la distanta.
Daca se folosesc ingrediente naturale la fabricarea sa, atunci, ingheţata este mai mult decat un deliciu. Ea imbogateste organismul cu o cantitate apreciabila din vitaminele A, B6, B12, C, D, E şi K. (Sursa: www.benessere360.com, Foto: pixabay.com)