Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :

Alimentatie Sanatoasa

Poti gati sanatos cu un buget... nu foarte generos!

Email Imprimare

Pentru a obtine o mancare gustoasa, satioasa si in acelasi timp sanatoasa nu ai nevoie neaparat de un buget mare sau de ingrediente exotice si pretentioase. Daca stii cum sa le prepari, alimentele cele mai comune, de baza, printre care varza, cartofii sau fasolea, iti pot aduce, si ele, bunastarea culinara.
Pentru inspiratie, ne putem uita putin si in trecut, la ceea ce mancau stramosii nostri. Dacii apreciau mult produsele vegetale, mazarea, bobul, lintea, ceapa si prazul, morcovii, ridichile, pastarnacul, ciupercile, precum si seva de mesteacan. Mierea si merele erau la loc de cinste. De asemenea, consumau multa branza, lactate fermentate si un fel de mamaliga facuta din faina de mei si de orz. La fel, faceau un terci din grau sau din ovaz cu lapte. Dacii isi asezonau mancarurile cu ingrediente precum sarea, otetul fermentat din vin, seminte de mac sau unele fructe. Se pare ca ei au inventat mujdeiul – in orice caz, usturoiul era un condiment extrem de apreciat si foarte utilizat. Dacii mancau mult peste, carne de vanat, pe care o afumau, fructe (salbatice si cultivate) si bauturi obtinute din fermentarea acestora.

7 alimente care au grija de ochii tai

Email Imprimare

Problemele de vedere ne afecteaza pe toti, mai devreme sau mai tarziu. Fie ca acestea au fost mostenite genetic, fie ca au fost dobandite din cauza expunerii excesive la calculator sau televizor, fiecare dintre noi cauta o modalitate de a le preveni sau de a reduce riscul de complicatii. Pe langa un control periodic la medicul oftalmolog, recomandarea medicilor este sa adoptati diete sanatoase, bazate pe consumul de alimente care sa sustina o vedere buna. Vederea este influentata de unele vitamine care au un rol determinant in mentinerea sanatatii oculare. De aceea, specialistii recomanda ca din dieta pentru o vedere mai buna sa nu lipseasca alimente bogate in acizi grasi Omega 3, zinc, vitamina C, D si E. Astfel de vitamine, minerale si acizi grasi pot proteja impotriva unor probleme care apar in timp, precum cataracta sau degenerarea maculara (care afecteaza vederea centrala).

Falsificarea mierii

Email Imprimare

Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de usor falsificat prin o multime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum sa ne asiguram ca mierea este naturala? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. In general, falsificarea mierii se realizeaza prin hranirea cu zahar a albinelor, insa poate fi supusa si la alte tipuri de falsificari, mult mai nocive. Astfel, pentru marirea consistentei se foloseste amidon sau diversi hidrocoloizi, pentru corectarea gustului si aromei sunt utilizati diversi indulcitori sintetici (zaharina, ciclamati, aspartam) sau aromatizanti naturali sau sintetici.

Despre beneficiile ananasului

Email Imprimare

Ananasul este numele comun al plantei tropicale, dar si al fructului. Ca si bananele sau portocalele, ananasul se cultiva numai in zonele calde. Acesta provine din Brazilia si Paraguay, unde se gaseste si astazi in tufisuri salbatice. Fructul de ananas detine o multitudine de calitati nutritive. Contine numeroase vitamine (A, B, C, D si E), acid citric, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza si o enzima foarte importanta, bromelina. Ananasul fluidizeaza sangele si este benefic pentru cei care au hipertensiune. Este un diuretic foarte bun, recomandat in boli ale rinichilor. Ananasul contine cantitati importante de fibre care, pe langa efectul benefic exercitat asupra functiilor intestinale, face sa creasca senzatia de satietate.

Rosia – vedeta bucatariilor din intreaga lume

Email Imprimare

Exista peste 10.000 de tipuri de rosii in intreaga lume, iar daca cei mai multi dintre noi o clasifica drept leguma, ei bine, in realitate, ea este fruct. Astfel, daca din punct de vedere botanic rosia este fruct, in 1893, in S.U.A., Curtea Suprema a decis ca aceasta se poate numi si leguma, datorita destinatiei sale in bucatarie, in compozitia diverselor preparate culinare.
Istorie si legende. Originara – se pare – din Peru, rosia nu a fost primita cu bratele deschise in Europa, intrucat aristocratii din Anglia, care se delectasera cu minunatul gust al rosiilor, cadeau morti, rand pe rand. Nu e de mirare ca s-au creat zeci de legende despre rosie, unele dintre acestea atribuindu-i calitati malefice. Exista credinta ca sub aspectul frumos al acestui fruct se ascunde de fapt o putere malefica care nu face decat sa ademeneasca pentru a ucide. In realitate, nu rosiile erau cele care ucideau, ci vasele din care acestea erau servite.

Supa de varza te ajuta sa slabesti rapid

Email Imprimare

Datorita excelentelor sale proprietati, care ajuta la combaterea radicalilor liberi si la detoxifierea organismului, acest regim poate fi incadrat in categoria dietelor sanatoase. Totusi, din cauza faptului ca vorbim despre una dintre cele mai drastice diete, nutritionistii avertizeaza ca aceasta dieta sa nu fie tinuta mai mult de o saptamana, deoarece pot sa apara tot felul de carente nutritionale. Dieta se bazeaza pe o supa de varza, ce arde grasimile si contine un numar foarte redus de calorii. Cu cat cantitatea de supa mancata este mai mare, cu atat se ard mai multe calorii. Atentie insa, exista riscul malnutritiei, deoarece acest regim de slabire este hipocaloric.

Telina, inamicul stresului

Email Imprimare

Pretuita de greci inca din Antichitate, telina are virtuti vindecatoare exceptionale, prin bogatia sa de vitamine, enzime, hormoni vegetali si substante aromatice complexe, usor asimilabile, care exercita efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal si de reintinerire generala. Atat frunzele, cat si radacinile prezinta o multitudine de proprietati terapeutice care amelioreaza si trateaza dereglarile aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, intarirea stomacului), iar semintele au virtuti carminative si tonic-aperitive, cu implicatii in balonari si aerofagie. Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. In scop terapeutic, se folosesc radacinile tuberizate, frunzele si semintele cunoscutei legume.

8 beneficii surprinzatoare ale scortisoarei

Email Imprimare

Acest condiment cu aroma fina si patrunzatoare, care ne incanta simturile si care dau aroma prajiturilor, provine din ramuri de copac salbatic, originare din Caraibe, America de Sud si Asia de Sud-Est. Cand ii simtim mireasma, gandul ne duce la sarbatori petrecute cu cei dragi, prajituri si ceai fierbinte. Scortisoara, caci despre ea este vorba, are o multitudine de utilizari si beneficii, atat in bucatarie, cat si in medicina traditionala, avand un rol important in mentinerea sanatatii noastre. Este unul din alimentele cele mai bogate in antioxidanti, reusind sa ne mentina tineretea si sa combata stresul.

Dieta cu ciuperci. Cum sa slabesti natural si sanatos

Email Imprimare

Cu gust savuros si inconfundabil, contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru o buna functionare. Sunt bogate in proteine, fier, potasiu, acid folic, vitamina A, B1, B2, C, D si zinc. Principalul avantaj al ciupercilor este numarul foarte mic de calorii, precum si faptul ca pot inlocui carnea cu succes. Continutul ridicat de proteine transforma ciupercile intr-un bun substitut al carnii, ceea ce inseamna ca, daca alegi sa inlocuiesti carnea cu ciupercile, vei reusi sa reduci numarul zilnic al caloriilor cu pana la 400. In plus, acestea dau senzatia de satietate pentru mai mult timp.

Kaki, fructul zeilor

Email Imprimare

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic si delicios, mai putin cunoscut la noi, insa din ce in ce mai prezent in supermarketuri. Copacii in care cresc poarta numele Diospyros, care vine din greaca antica, semnificand fructul divin sau hrana lui Zeus. Cele doua specii de persimona comestibila provin fie din Asia, fie din America de Nord. Fructele din Asia de la Diospyros kaki sunt originare din Japonia si China. Au marimea unei piersici medii, o culoare care variaza de la galben la portocaliu inchis, coaja tare si lucioasa si o pulpa dulce, putand fi consumat ca atare, uscat, pregatit la cuptor sau sub forma de gem.

8 motive ca sa mananci goji, fructul-minune din Tibet care prelungeste viata

Email Imprimare

Originare din China, fructele de goji sunt fructe de padure rosii, uscate, folosite de mult timp in medicina traditionala chineza pentru prevenirea si tratarea multor afectiuni. Goji sunt bogate in antioxidanti, in special in carotenoide, cum ar fi betacaroten si zeaxantina. Aceasta din urma are rolul de a proteja retina ochiului prin absorbtia de lumina albastra. Aportul crescut de alimente care contin zeaxantina poate reduce riscul de a dezvolta degenerescenta musculara, principala cauza a diminuarii vederii si a orbirii.

Varza murata, leacul din butoi

Email Imprimare

Varza ascunde printre frunzele sale adevarate minuni pentru sanatate si are intrebuintari pentru o gama larga de afectiuni. Pentru a ne bucura de gustul si proprietatile ei pe tot parcursul anului, o conservam si o transformam in varza murata. Nelipsita de la mesele noastre, varza murata este un remediu excelent impotriva constipatiei, mesele cu mancaruri grele necesitand prezenta acesteia. Zeama de varza murata este un adevarat elixir pentru sanatate. Varza murata contine mai multa vitamina C decat varza in stare cruda, ajutand la intarirea sistemului imunitar.

13 alimente supersanatoase pentru creier

Email Imprimare

Stiai ca exista alimente care ne pot influenta in mod pozitiv performantele intelectuale, gandirea si capacitatea de concentrare? O lista continand 13 produse (si grupe de produse) care au efect pozitiv asupra creierului a fost intocmita de catre OMS. Toate aceste alimente ne sunt recomandate pentru intarirea memoriei, deoarece contin substante minerale, uleiuri de tip Omega 3, fosfor si complexul vitaminelor B si se recomanda consumarea, zilnic, a cel putin 3-4 dintre acestea.

10 obiceiuri sanatoase care te ajuta sa slabesti

Email Imprimare

In fiecare zi, apar noi si noi retete miraculoase de slabire rapida, pilule minune care promit nu doar topirea kilogramelor intr-un timp record, ci si un plus de sanatate. In realitate, curele de slabire drastice si pilulele minune s-au dovedit a fi nocive, si asta nu o spun doar studiile de specialitate, ci si numarul mare de persoane care ajung la spital dupa ce urmeaza o astfel de cura sau un astfel de tratament. Poate ca inainte de a ne gandi ca vrem sa slabim rapid, ar trebui sa luam in calcul riscurile. Iata 10 obiceiuri care ne ajuta sa slabim sanatos:
1. Mananca incet! Inca de mici suntem sfatuiti sa mancam incet. Obiceiul de a mesteca incet, de a savura gustul mancarii este unul cu efecte benefice si asupra metabolismului. In medicina chineza se spune ca nu ar trebui sa mancam atunci cand suntem tristi, furiosi sau obositi. Cand esti la masa, e bine sa lasi cheful de discutii si sa-ti acorzi timp pentru a savura delicioasele alimente.

Ardei colorati, dulci si iuti, deliciosi si sanatosi

Email Imprimare

Capsicum annuum L. pe numele sau stiintific, ardeiul este originar din America de Sud, dintr-un soi de acum 7.000 de ani, iar apoi a fost adus si in Europa, de catre exploratorii spanioli si portughezi. Este una din cele mai vechi plante cu virtuti de medicament, dar si un aliment foarte popular.
Ardeiul se cultiva astazi pe o suprafata de 1,2 milioane hectare de teren. Nu este o planta cu pretentii speciale la lumina, caldura, apa si hrana. Solul in care se cultiva ardeiul trebuie sa fie afanat, bogat in substante nutritive, poate fi imbunatatit cu ingrasamant natural, iar respectand toate conditiile acestea, recolta poate fi una foarte bogata. Dupa ce intreaga lume a facut cunostinta cu gustul sau special, ardeiul a inceput sa fie cultivat pe suprafete extinse.

Detoxifiere cu fructe, legume si produse apicole de calitate

Email Imprimare

O cura de detoxifiere e binevenita oricand. E bine sa stim ca, inainte de a incepe o cura de detoxifiere, trebuie sa ne imbunatatim flora intestinala. Cum facem asta? Timp de doua saptamani inainte de cura, ar fi bine sa urmam o anumita dieta. Ar trebui excluse toate dulciurile, mai ales prajiturile, patiseria si cofetaria, frisca si inghetata (zaharul poate fi consumat in bauturi) si ar trebui eliminate mancarurile grase. Dimineata, ar trebui sa mancam iaurt cu cereale integrale. O cafea pe zi, de preferinta dimineata, este foarte indicata.
Dupa acest preambul... alimentar, putem incepe cu adevarat cura de detoxifiere, cele mai indicate fiind, desigur, alimentele naturale: fructe, legume si produse ale stupului. Exista si un mic secret al acestor cure: nu e bine sa amestecati prea mult fructele cu legumele.

Din deliciile lumii: castravetele

Email Imprimare

Vechi de peste 10.000 de ani, castravetele s-a nascut pe meleagurile asiatice, insa a cucerit rapid si regiunile egiptene, grecesti si indiene, devenind foarte indragit, mai ales in Egipt, unde preferinta pentru aceasta planta a dainuit pana astazi.
Istoria castravetelui. Despre castravete avem referinte chiar si in Vechiul Testament, de unde aflam ca este o planta nu doar foarte raspandita, ci si foarte apreciata. Se spune despre castravete ca ar fi fost una din legumele preferate in Tracia, unde era cultivata pe suprafete destul de mari. Era una din legumele preferate de imparatul Tiberiu. Se pare ca acesta obisnuia sa consume zilnic castraveti, chiar si pe timp de iarna.

Din deliciile lumii: prunele

Email Imprimare

Unul dintre cei mai iubiti pomi, atat pentru frumusetea lor, cat si pentru roadele bogate si delicioase, este prunul. Numele sau provine din limba latina, prunus, si este un pom fructifer cultivat pe suprafete destul de mari in tara noastra. Daca in anul 1905 ponderea ocupata in cadrul ansamblului de livezi era de 88%, in 1960 a scazut la 66%, si la 48% in 2010. Se spune despre prun ca ar fi luat nastere acum 2.500 de ani, in Caucaz, din incrucisarea porumbarului cu corcodusul, apoi a fost raspandit in Europa si in intreaga lume. De-a lungul timpului, au aparut numeroase soiuri de prun, astfel ca la inceputul acestui secol se inregistrau nu mai putin de 2.000 de soiuri.

Cel mai sanatos dintre fructele toamnei. 9 motive ca sa il incluzi in dieta

Email Imprimare

Toamna se apropie cu pasi repezi si aduce cu sine o oferta foarte bogata de fructe. Din bogatia acestui anotimp, la loc de frunte, alaturi de struguri si mere, se afla prunele. E pacat sa nu profitam de aceste fructe aromate si racoritoare atata vreme cat se gasesc din belsug, nu sunt scumpe, iar beneficiile pentru sanatate sunt imense. Prunele ne aduc o mare concentratie de vitamine si minerale, ajuta la slabit, vindeca unele afectiuni, detoxifica organismul si fac bine la frumusete. In plus, aceste fructe reprezinta o importanta sursa de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu si fibre. Fenolii, alti compusi benefici din prune, protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului uman.

7 condimente "de leac", care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa

Email Imprimare

Majoritatea condimentelor au efecte benefice asupra sanatatii noastre, fiind pline de antioxidanti, avand efecte antibacteriene puternice si proprietati anticancerigene, dar cateva merita titlul de cele mai sanatoase condimente, astfel ca trebuie incluse in alimentatia zilnica.

1. Chimionul (chimenul) - poate trata o serie larga de afectiuni, daca este folosit sub forma de ceai. Chimenul amelioreaza starile alergice, gripa si raceala. Contine liminen, un element nutritiv ale carui proprietati anticancer au fost demonstrate.

Samburii amari care iti fac viata dulce si frumoasa

Email Imprimare

Mitul conform caruia acesti samburi de fructe ingrasa a fost de mult desfiintat, avand in vedere ca tot mai multe diete ii plaseaza in centrul atentiei. Studii mai mult sau mai putin recente au demonstrat ca acest fruct oleaginos este unul dintre cele mai satioase, fiind un ajutor de baza in curele de slabire. Pentru ca sunt bogati in proteine, acesti samburi pot reprezenta un aliment important din dieta unui vegetarian: 100 de grame contin 12% din necesarul zilnic de proteine. Dieta de slabit pe care v-o propunem se bazeaza pe consumul zilnic a 34,5 grame de samburi, cantitate considerata de nutritionisti ca fiind suficienta pentru arderea grasimilor si pierderea in greutate. Este usor de urmat, consumandu-se in doua portii egale, la cele doua gustari din timpul zilei.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.