Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa

Alimentatie sanatoasa

Retete cu cartofi

Email Imprimare

Cartoful este un aliment minunat. Ne da energie, ne detoxifica organismul, este hranitor, sanatos, fiind permis celor cu predispozitie la ingrasare si celor cu boli de ficat. Ajuta activitatea intestinala, combate ulcerul si este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, nu ingrasa. Sucul de cartof reduce aciditatea gastrica si ulcerele, calmand si cicatrizand mucoasele digestive. Este antispastic, diuretic si emolient. Mai mult, e un adevarat medicament pentru ulceratiile si edemele pielii.

Capsunile si beneficiile lor

Email Imprimare

Este sezonul capsunilor! De abia le-am asteptat! Aromate si delicioase, sunt satioase si contin peste 50 de substante benefice organismului uman. Consumul lor se recomanda pentru buna functionare a inimii si a circulatiei sangelui. Capsunile favorizeaza producerea globulelor rosii, stimuleaza metabolismul si cresc capacitatea de ardere a grasimilor. O cana cu capsuni furnizeaza 55 de calorii. Sunt sarace in colesterol si grasimi saturate. In stransa legatura cu culoarea lor rosie, capsunile au proprietati antioxidante de necontestat. Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top.

Avocado, fructul fertilitatii

Email Imprimare

Avocado este singurul pom din familia Lauraceae care face fructe comestibile. Dar ce fructe! Avocado este, intr-adevar, un fruct cu totul neobisnuit (nu doar prin numele sau!) si in acelasi timp foarte folositor pentru sanatatea noastra. Se spune despre el ca este cel mai sanatos aliment de pe planeta, deoarece contine 25 de nutrienti esentiali. Numele sau stiintific este Persea americana, dar numele popular provine din cuvantul ahuacatl, care in limba popoarelor Nahuatl din Mexic descrie o parte anatomica masculina, cu care fructul seamana oarecum. Acest lucru n-ar trebui sa ne mire, caci aztecii ii spuneau fructul fertilitatii!

Hrana naturala pentru corp sanatos

Email Imprimare

Astazi asistam, practic, la o redescoperire a valorilor unui stil de viata sanatos, pe toate planurile. Desigur, unul dintre cele mai importante aspecte este acela legat de alimentatie. Dupa decenii intregi in care s-a mers pe o alimentatie de tip fast-food, adaptata stilului de viata tot mai alert al societatii, in care s-a cautat mai ales comoditatea si rapiditatea in domeniul culinar in detrimentul calitatii, acum oamenii au inteles ca efectele acestor optiuni sunt dintre cele mai nesanatoase. O serie de boli fizice, mai mult sau mai putin grave, se datoreaza unui stil alimentar deficitar.

Istoria cartofului

Email Imprimare

Cartoful, chiar daca este nou venit pe continentul european, joaca astazi un rol fundamental in strategia de alimentatie globala, astfel ca anul 2008, gratie initiativei ONU si FAO, a fost proclamat anul international al cartofului. Fara indoiala, astazi, el reprezinta una dintre cele mai consumate legume din lume. Istoria lui este insa nu numai una extrem de interesanta, ci in egala masura extrem de tumultuoasa. Originari din America de Sud, unde in perioada precolumbiana se cultivau peste 200 de specii, cartofii au ajuns in timp la 4.000-5.000 de soiuri, fiind cultivati in peste 120 de tari, totalizand o productie de peste 300 de milioane de tone si fiind consumati zilnic de peste un miliard de oameni.

Ouale, intre simbolistica si beneficii

Email Imprimare

Oul a fost asociat intotdeauna cu energia vietii, fiind folosit in ritualuri magice, in cultul fertilitatii sau in calatoria spre o alta lume. El a fost considerat un simbol arhetipal al genezei, al inceputului, al vietii, regenerarii si nemuririi. Astfel, au fost descoperite oua de lut in morminte stravechi din Suedia si Rusia, simboluri ale nemuririi si invierii. Iar in Grecia s-au gasit statui ale lui Dionysos tinand un ou in mana, ca nadejde a reintoarcerii la viata. Dar oul a fost asociat si prosperitatii.

Mierea, nectarul Soarelui

Email Imprimare

Albinele exista pe planeta noastra din timpuri foarte vechi. O albina pastrata intacta intr-o bucata de chihlimbar, descoperita nu de mult in Myanmar, Burma, indica faptul ca aceste insecte traiesc aici de aproximativ 100 de milioane de ani, din Cretacic, de pe vremea dinozaurilor. Este posibil ca atunci albinele sa fi fost insecte solitare, nu sociale. Povestea albinelor sociale care produc miere incepe in Miocen, in urma cu 10-20 de milioane de ani. In acea vreme, isi faceau cuiburile in scorburile copacilor, in pesteri, in fisuri din stanci, in crevase sau in gauri din pamant. Stupii au aparut in Paleolitic, se pare: desenele rupestre vechi de 10.000 de ani dintr-o pestera din Valencia prezinta doua femei care strang mierea din stupii albinelor salbatice, din copaci, folosindu-se de scari si de anumite recipiente.

Din binefacerile unei legume - sfecla rosie

Email Imprimare

Sfecla reprezinta un aliment deosebit de valoros despre care avem extrem de multe lucruri interesante de aflat si, introducandu-l in meniul nostru zilnic, putem sa ne bucuram de un plus de sanatate. Pentru multi sfecla reprezinta o leguma putin interesanta, fiind, din pacate, relativ putin prezenta in alimentatia noastra obisnuita. Ea ne ofera insa, in afara de gustul deosebit si de culoarea atat de atragatoare, si o adevarata bogatie de substante active benefice pentru sanatatea noastra.

Binecuvantatele uleiuri

Email Imprimare

Uleiurile sunt de foarte multe feluri. Ele pot reprezenta o binefacere pentru sanatatea noastra si o sursa de tinerete, de frumusete, energie si exuberanta, dar, in egala masura, pot reprezenta o serioasa amenintare atunci cand sunt folosite gresit. In primul rand, trebuie sa distingem cat mai clar intre diferitele tipuri de uleiuri.

Portocala, un dar al zeilor

Email Imprimare

Portocala, un hibrid derivat din Pomelo, face parte dintr-o familie mult mai mare de citrice, careia ii apartin si lamaile, si mandarinele. Atat varianta originara, amara, cat si cea ulterioara, dulce, provin din China, de unde s-au raspandit in Oceania, India si Persia. In Imperiul Roman, portocalele au fost aduse de negustorii persani, probabil in secolul I i.H., incepand sa fie cultivate in nordul Africii. Apoi o revenire in Europa a portocalelor amare a survenit in secolul al XI-lea, pentru ca portocalele dulci, aparute intre timp in China, sa fie aduse de negustorii portughezi in secolul al XVI-lea.

Perele, comori dulci si zemoase

Email Imprimare

Perele sunt printre primele fructe cultivate pe pamant. Delicioase, aromate, zemoase, perele contin un intreg depozit de vitamine: A, B, C, precum si saruri minerale benefice organismului si sistemului imunitar: calciu, fosfor, potasiu, fier. Perele nu contin colesterol. Datorita continutului lor, perele au fost indicate de catre medici in tratarea diferitelor afectiuni. Principalele proprietati ale perelor sunt cele diuretice, laxative, remineralizante, nutritive, antistres si astringente. O para aromata si zemoasa inlatura stresul acumulat dupa o zi de munca.

Catina, un adevarat medicament natural!

Email Imprimare

Se spune despre traci ca au fost printre primii care au descoperit ce calitati benefice se ascund in catina. Hippophae rhamnoides, cum au denumit-o oamenii de stiinta, sau catina de rau, catina ghimpoasa, cum ii  spun oamenii din popor, catina nu prezinta pretentii speciale, crescand atat pe zavoaie, nisipuri, terenuri stancoase sau chiar munte. Cu ramuri spinoase si frunze liniare, catina este un arbore de marime medie, ajungand pana la cel mult 6 metri inaltime.

Capsunele, iubite inca din Antichitate

Email Imprimare

Povestea capsunelor, aceste delicioase fructe apreciate in intreaga lume, incepe in Antichitate, pe vremea cand inteleptii greci si razboinicii romani consumau adesea capsune, nu doar pentru gustul lor magic, ci si pentru calitatile lor terapeutice. Romanii considerau capsunele fructe atat de binefacatoare, incat vindecau orice afectiune, oricat de complicata ar fi fost aceasta. De-a lungul timpului, capsunele au impresionat fiecare popor in parte, acestea fiind considerate fructe magice, cu virtuti afrodiziace si erau folosite in cadrul ceremoniilor de nunti, in ritualuri pentru atragerea prosperitatii si a fertilitatii in noua familie formata.

Magiun, ca-i mai bun!

Email Imprimare

In tara noastra, prunele sunt foarte raspandite, fiind fructe obisnuite. Prunii sunt niste pomi nepretentiosi, care cresc atat la campie, cat si in zonele deluroase. Apreciem prunele pentru gustul lor, mancandu-le ca atare sau sub forma de gemuri, magiunuri, marmelade si compoturi, insa nu ne dam seama cat de sanatoase sunt pentru organismul nostru. Totusi, la tara mai ales, oamenii stiau si stiu ca, atunci cand ai dureri de burta, e bine sa mananci cateva prune uscate sau compot de prune. Prunele contin multe vitamine si multe minerale importante pentru sanatate, fiind foarte bune si in alimentatia copiilor. Magiunul de prune natural poate fi consumat deja de la varsta de 6 luni. Acesta este indicat chiar si in cazurile de diabet de tip 2, inclusiv la copii. Pe langa efectele benefice asupra oaselor, dintilor, sistemului imunitar, prunele ne dau energie, ne scapa de stres si ne ajuta sa gandim mai clar.

Visinele, gust dulce-acrisor si calitati terapeutice

Email Imprimare

Legendele spun ca romanii au fost cuceriti nu doar de frumusetea femeilor dace, ci si de licorile magice pe care le-au gustat pe teritoriile trace. Astfel, o mare parte din razboinicii romani nu au mai plecat niciodata de acolo, si nu pentru ca au cucerit acele teritorii, ci pentru ca devenisera dependenti de frumusetile si bogatiile pe care le-au gasit aici. Printre licorile pentru care tracii devenisera celebri se pare ca era si visinata. Originile visinului se pierd in negura timpului, nu se stie cu precizie care este vechimea sa, insa apare in scrieri ale unor mari filosofi, in lucrari scrise in jurul anilor 400 i.H.

Astenia de primavara

Email Imprimare

Cu totii am auzit de astenia de primavara, starea de slabiciune, de oboseala, urmare a eforturilor organismului de a se adapta la conditiile noului sezon. Dupa o iarna in care am stat mai mult in casa si am facut mai putina miscare, ne schimbam stilul de viata, iesim mai mult la soare, ne plimbam mai mult si mancam mai multe verdeturi. Asadar, organismul trece printr-o perioada de adaptare. Trecerea de la un anotimp la altul poate sa nu fie resimtita de cei care sunt in permanenta activi din punct de vedere fizic si de persoanele viguroase, care nu au probleme de sanatate. Sedentarii insa, care lucreaza in interior, la birou, vor resimti oboseala si slabiciunea fizica.

Bananele, aflux de energie

Email Imprimare

Dulce si cremoasa, banana place aproape tuturor, de la copii la batrani. Continand trei tipuri de zahar natural: zaharoza, glucoza si fructoza, combinate cu fibra, banana ofera o explozie de energie. Nu e de mirare ca banana este fructul numarul 1 in dieta celor mai importanti sportivi. Dar energia nu este singurul lucru pe care-l ofera bananele. Ele pot ajuta la depasirea sau la prevenirea unui numar mare de boli, fiind important sa nu lipseasca din dieta zilnica. Bananele sunt recunoscute de foarte mult timp pentru efectul lor antiacid care protejeaza impotriva ulcerului gastric si a daunelor provocate de ulcer.

Terapia cu cirese!

Email Imprimare

Cu o culoare atat de frumoasa si un gust de neuitat, ciresele au bucurat papilele gustative ale oamenilor de-a lungul secolelor. Se pare ca aveau un loc special pe mesele romanilor, a grecilor, dar si a nobilimii chineze. Americanii au primit cu bratele deschise aceste minunate delicii abia in jurul anilor 1600 si abia in 1800 a inceput productia efectiva de cirese, astazi ciresele ocupand unul dintre locurile fruntase in topul preferintelor americanilor.

Sanatate fara cusur cu ajutorul afinelor

Email Imprimare

Cunoscute si apreciate inca din Antichitate pentru calitatile lor terapeutice, afinele, fructele unui mic arbust numit Vaccinium myrtillus, sunt recunoscute astazi pentru substantele importante pe care le au in compozitie. Cum a ajuns afinul sa fie atat de apreciat? Ei bine, primele consemnari in Europa despre beneficiile afinelor pentru sanatate apar in jurul anului 1000 si se specifica faptul ca afectiunile digestive sunt ameliorate vizibil cu ajutorul acestor fructe. Se spune despre amerindieni ca ar fi primii care au folosit afinele, atat in scop terapeutic, cat si in vopsirea diferitelor materiale textile.

Gutuia, frumusete, sanatate si un fruct cu o aroma speciala

Email Imprimare

Stramosii nostri plantau intotdeauna, printre alti pomi fructiferi, un pom al carui fructe incantau prin aroma si gust: gutuiul. Astazi, Cydonia oblonga - asa cum l-au numit oamenii de stiinta - se cultiva pe suprafete destul de mici, desi fructele sale sunt folosite destul de mult in bucatarie, din ele preparandu-se jeleuri, dulceturi, sirop, marmelada si alte bunatati. Nu se stie cu precizie daca este originar din Iran, Turcia sau Asia Centrala, insa se stie ca era fructul preferat al zeitei iubirii, Afrodita, fiind considerat pentru foarte mult timp, un fruct magic prin calitatile sale vindecatoare.

Nucul, impunator si atat de binefacator

Email Imprimare

Juglans regia pe numele sau stiintific, nucul este originar din Asia Mica, unde, pentru foarte mult timp, a fost un arbore foarte temut. Datorita impozantei sale, se credea ca acest arbore este unul cu puteri miraculoase, dar malefice, pentru ca, acolo unde rasarea si crestea, coroana acestuia umbrea cerul si compromitea toate culturile din vecinatatea sa. Se spune ca, in perioada de glorie a Imperiului Roman, vrajitoarele preparau cu migala leacuri impotriva otravurilor… si adaugau intotdeauna miez de nuca sau frunze ale acestui arbore.

Topinamburul, o leguma redescoperita

Email Imprimare

Era o vreme in care topinamburul (sau napul) era folosit destul de des, apoi a intrat intr-un con al uitarii, pentru ca acum sa fie redescoperit si utilizat pentru beneficiile sale. Oamenii de stiinta l-au numit Helianthus tuberosus. Topinamburul, o planta perena, originara din America de Nord, este asemanatoare la aspect cu floarea-soarelui. Se spune despre aceasta planta ca ar fi primit denumirea tribului amerindian Topinambas, unde era principala sursa de hrana. Treptat, topinamburul a devenit una dintre legumele cele mai folosite in bucatariile intregii lumi, asta pana cand cartoful l-a depasit in clasamentul celor mai utilizate legume din lume.

Caisele, esentiale in sanatate

Email Imprimare

Cultivat acum pe zone ample din toate continentele si iubit pentru delicioasele sale fructe, caisul s-a nascut pe meleagurile indepartate ale Asiei, de unde a fost adus mai intai in Europa, apoi s-a raspandit in intreaga lume. Cum denumirea stiintifica a caisului este Prunus armeniaca, se presupune ca ar fi originar din Armenia, insa exista si surse care sustin ca acest pom s-a cultivat in India, cu 3.000 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Dincolo de controversele legate de originea sa, caisul este astazi cultivat pe toate continentele, acolo unde relieful si clima ii sunt favorabile.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.