Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa

Alimentatie sanatoasa

Fructe deshidratate versus fructe confiate

Email Imprimare

As incepe acest articol cu o definitie din Dictionarul explicativ al limbii romane: confiat (despre fructe) - conservat prin fierbere in sirop de zahar si prin uscare. Cu alte cuvinte, fructele confiate au un adaos foarte mare de calorii si carbohidrati, sunt adevarate bombe calorice. Le putem asimila mai degraba cu fructele din dulceata sau gem. Cu siguranta, trebuie consumate cu moderatie.
Fructele uscate sunt mult mai sanatoase, dar si mult mai scumpe. E si normal, daca ne gandim cam cat ramane dintr-un kilogram de prune dupa uscare. Fructele deshidratate inseamna pur si simplu uscate, acestea pastreaza o parte foarte mare din proprietatile fructului proaspat. Atunci cand sunt expuse la caldura uscata, spre a se deshidrata, fructele pierd o parte din vitamina C, insa isi pastreaza integral continutul de fibre si fier.

Ceapa, beneficii, superstitii si un gust unic

Email Imprimare

Acum cateva mii de ani, in Egiptul Antic se cultiva o planta considerata sacra, oferita ca ofranda zeilor - ceapa. Se spune ca cercetatorii au gasit ceapa la mormantul faraonului Ramses, aceasta simbolizand trecerea spre eternitate. Tot in aceasta perioada, se credea ca mirosul puternic emanat de ceapa avea capacitatea de a readuce mortii la viata. In vremea gladiatorilor, exista credinta ca ceapa consumata in cantitati mari creste forta si implicit sansele in lupta. Saracii din Mesopotamia erau platiti cu ceapa, aceasta fiind considerata o leguma asortata numai acestei categorii sociale, in timp ce bogatii, cei care isi permiteau sa puna pe masa legume din cele mai sofisticate, nu ii suportau in preajma lor pe cei a caror respiratie emana mirosul neplacut si intepator al cepei.

Rosia, in bucatariile intregii lumi!

Email Imprimare

Se spune despre rosie ca este originara din America de Sud si ca in Europa a ajuns abia in jurul secolului al XVI-lea, mai intai in Spania, unde a devenit in foarte scurt timp ingredientul principal in bucatarie, apoi s-a extins si in restul Europei, insa in unele tari, ca Germania, a intampinat dificultati, oamenii locului considerand ca rosia este un fruct magic, malefic, folosit in ritualurile vrajitoresti, pentru a da nastere varcolacilor; in Anglia s-a crezut, pentru un timp, ca sub aspectul frumos si imbietor al rosiei se ascunde o otrava ucigatoare. Astfel, a ramas in istorie un celebru caz din Boston, cand un cetatean nedreptatit si revoltat a decis sa se sinucida in fata tribunalului, mancand un kilogram de rosii. Spre uimirea multimii de oameni adunati la fata locului sa vada evenimentul, omul a ramas la fel de viu cum era si inainte sa consume atat de temutele rosii… De atunci, in Anglia s-a acceptat folosirea rosiei ca ingredient in bucatarie.

Vinetele, un gust rafinat

Email Imprimare

Nascuta pe indepartatele meleaguri ale Indiei, acum circa 4.000 de ani, vanata sau patlageaua vanata, Solanum melongena, asa cum au denumit-o oamenii de stiinta, este o planta cunoscuta in Occident de numai 1.500 de ani. Pentru foarte mult timp, vanata nu a fost privita cu ochi buni, datorita culorii fructelor sale, considerandu-se ca sunt aducatoare de ghinion sau ca sunt unelte ale magiei negre. In Europa au fost aduse si cultivate de catre nemti, acestia dezvoltand noi si noi specii, printre care vanata alba sau cea castanie.

Sucul de mere, bautura medicament!

Email Imprimare

Inca din anul 6000 I.H., oamenii se bucurau de aroma marului, iar de-a lungul timpului a devenit unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe. Una dintre cele mai populare forme de consum este sucul de mere, recunoscut pentru proprietatile sale anticancerigene, tonice, antireumatice, depurative, de stimulare a sistemului nervos, de protejare a functiei hepatice, de detoxificare a organismului. Sucul de mere, consumat in stare proaspata, are un continut substantial de minerale si vitamine (fosfor, calciu, potasiu, fier, vitamina B1, B2, C, PP) motiv pentru care este inclus in lista de sucuri naturale pe care le pot consuma femeile care alapteaza.

Murele, nestemate delicioase

Email Imprimare

Mici nestemate care stralucesc sub roua, la adapostul frunzelor, murele sunt, fara indoiala, unele dintre cele mai iubite fructe de padure. Rubus fruticosus, acest stravechi arbust raspandit in lumea intreaga, este cunoscut inca din vremurile indepartate ale lui Hipocrate. Murul este un copacel cu tulpinile taratoare, care se poate extinde pana la 5 metri, cu frunzele verzi chiar si in sezonul rece, cu fructe delicioase, dulci-acrisoare. Murul creste atat la campie, cat si in zonele inalte, ocupand spatiu mult mai rapid decat alte plante care cresc in mediul umed al padurilor. In intreaga lume se cunosc peste 100 de specii de mur, iar in Europa, productia de mur provine in principal din regiunile salbatice si numai o mica parte din ceea ce este cultivat, in Romania, murul fiind una dintre plantele cel mai putin raspandite.

Despre prune si preparate din prune

Email Imprimare

Se spune ca prunul, acest pom caruia ii este usor sa creasca si sa rodeasca in conditii variate de mediu, neavand pretentii speciale, vine tocmai din indepartatele meleaguri ale Chinei, cultivat si pretuit inca de pe vremea lui Herodot. Romanii sunt cei care au raspandit aria de cultivare a prunului, mai ales in regiunile Angliei, Germaniei sau Belgiei. La noi in tara, cultivarea prunului a luat amploare in jurul secolului al XVII-lea, iar de atunci este raspandit in toate regiunile tarii, in fel de fel de soiuri, care de care mai productive si cu fructe mai aromate. In unele zone din tara, prunul este principalul pom fructifer cultivat, Romania ocupand un loc important in Europa la exportul de prune sau de produse din prune.

Ceaiul, savuros si sanatos

Email Imprimare

Ceaiul este una dintre cele mai vechi bauturi si, in zilele noastre, a doua ca popularitate, dupa apa. Pe langa gustul aromat si vigoarea pe care ne-o confera, are o multime de beneficii pentru sanatate. Prepararea si bautul ceaiului au reprezentat, timp de secole si milenii, un aspect foarte important al culturii chineze. Unele legende spun ca ceaiul a fost descoperit de un om simplu, caruia i s-a facut sete pe munte. Altele spun ca imparatul Shen Nong l-a descoperit, in anul 2737 i.H., din intamplare, atunci cand o frunza de camelia (Thea japonica) i-a cazut in cana cu apa fierbinte. Dar mai important e faptul ca in jurul anului 300 d.H. ceaiul a inceput sa fie baut zilnic in China, de placere, pana atunci fiind considerat o bautura medicinala.

O cafea pentru sanatatea mea!

Email Imprimare

In fiecare zi, in intreaga lume se beau nu mai putin de 1,6 miliarde de cani de cafea. Altfel spus, 2 milioane de cani la fiecare 5 minute. 54% dintre americanii de peste 18 ani beau cafea zilnic, iar 68% dintre bautorii de cafea de pretutindeni beau o cana in prima ora dupa ce se trezesc. In mod evident, cafeaua este una dintre cele mai raspandite bauturi de pe glob. Povestea ei este fascinanta si a nascut multe pasiuni, iar modurile in care poate fi preparata sunt nenumarate.

Vinul, licoarea divina

Email Imprimare

Vinul este o licoare care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Cu totii ii cunoastem gustul rafinat, savoarea, aroma si calitatile... Un pahar cu vin ne face sa ne simtim mai bine, sa fim mai optimisti, sa socializam mai usor. Vestea buna este ca, spre diferenta de alte bauturi care contin alcool, vinul este bun si pentru sanatate. Cei din vechime il numeau "remediul tuturor bolilor" si considerau ca ii face pe barbati invincibili, iar femeilor le da frumusete. In istoria omenirii, strugurii si vinul sunt strans legate de agricultura, dar si de cultura, caci au insotit, de-a lungul timpului, aproape toate civilizatiile dezvoltate.

Ciocolata, un aliment delicios

Email Imprimare

Ciocolata este extrem de iubita pe toate continentele. Nu doar datorita gustului sau delicios si faptului ca satisface pofta de dulce, ci si pentru calitatile sale. In zilele noastre, fiecare american din SUA consuma cam 32 kilograme de dulciuri pe an, jumatate din aceasta cantitate fiind reprezentata de ciocolata. In 1998, Gallup a facut un sondaj in care 43% dintre americani au spus ca gustul lor preferat este acela al ciocolatei. Ciocolata a fost inventata in America, fiind una dintre cele mai importante comori pe care acest nou continent le-a daruit lumii. Povestea cuceririi Europei este cu adevarat... delicioasa!

Varza si proprietatile ei

Email Imprimare

Varza, un aliment de baza, dar in acelasi timp un adevarat medicament, este cunoscuta de peste 4.000 de ani, fiind adusa pe meleagurile noastre de catre sciti acum mai bine de 3.000 de ani. Batrana varza, pe atunci se pare inca destul de amara, s-a diversificat, bucurandu-ne astazi atat de varza de Bruxelles, de cea creata, de excelenta varza rosie si de atat de populara varza alba timpurie sau de toamna, folosita si pentru murat. Acest procedeu ne ofera insa si un alt produs de exceptie, moarea, adica zeama in care a fost murata varza.

Ghimbirul, legende, istorii si retete

Email Imprimare

O planta modesta, insa atat de puternica si de benefica! Ghimbirul este mult mai putin apreciat decat ar merita. Sunt multe lucruri de descoperit in legatura cu aceasta planta minunata. De fapt, de redescoperit, caci in vechime erau cunoscute! Ghimbirul a fost si este una dintre cele mai cultivate plante aromate din lume. De fapt, foarte multi il considera o mirodenie. Referinte despre importanta sa economica si medicinala exista in scrieri vechi de 5.000 de ani pana astazi. Vechii greci, popoarele din Asia Mica, din Extremul Orient si din Europa i-au cunoscut proprietatile deosebite.

Ai usturoi, ai sanatate!

Email Imprimare

Beneficiile pentru sanatate ale usturoiului sunt cunoscute de mii de ani. Astazi, cercetarile stiintifice fac doar sa confirme ceea ce oamenii stiau deja despre el in mod empiric. Usturoiul poate fi considerat, fara gres, drept unul dintre cele mai valoroase alimente de pe planeta noastra. Numele sau latin este Allium sativum, iar romanii i-au spus prima data ai usturoi (adica ai care ustura), preluand cuvantul din franceza. Apartine aceleiasi familii (Alliaceae) ca ceapa, prazul, arpagicul (Allium schoenoprasum) si ceapa ciorii. Exista, de asemenea, un soi de usturoi numit salot (Allium ascalonicum), de la care isi trage numele orasul Escalom din Palestina. Asa-numitul usturoi rusesc (sau elefant) nu e un usturoi veritabil, ci o varietate de praz - are o tulpina inalta, solida, face flori si un bulb format din catei asemanatori cu cei ai usturoiului, dar mult mai mari.

Dovleac, un veritabil leac!

Email Imprimare

Dovleacul este o leguma cu adevarat speciala, cu calitati culinare si terapeutice de exceptie. Il cunoastem mai ales in varianta lampasului cu lumanare din obiceiurile traditionale de toamna-iarna - in zilele noastre, Halloweenul. Sau din povestea Cenusaresei, in care se transforma in trasura de aur. Sa nu ne lasam insa pacaliti: dovleacul e una dintre cele mai nutritive legume din lume, fiind incarcat cu antioxidanti, fibre si vitamine care ne ajuta in lupta cu bolile. Este originar din America de Nord, unde amerindienii ii uscau fibrele si faceau din ele rogojini. Tot ei il taiau in felii subtiri, il prajeau in foc si il mancau. Cand colonistii europeni au facut cunostinta cu dovleacul, i-au taiat varful, l-au golit de seminte, l-au umplut cu lapte, miere si mirodenii, punandu-l apoi la copt in cenusa fierbinte. Asa s-a nascut celebra placinta de dovleac.

Semintele, adevarate uzine pentru sanatate

Email Imprimare

Chiar daca par uscate si lipsite de viata, semintele sunt vii si reprezinta un nesecat izvor de sanatate. Atunci cand sunt plasate in conditii propice si incep sa germineze, in ele au loc nenumarate procese biochimice, ca intr-o adevarata uzina. In doar cateva ore sau cateva zile, iau nastere nenumarate substante noi, extrem de valoroase, atat prin aportul lor nutritiv, cat si prin capacitatea acestora de a contracara cele mai felurite boli sau insuficiente organice. Dar si semintele uscate, aflate in starea lor normala, sunt printre cele mai bogate alimente, atat in minerale si vitamine, cat si in nenumarate alte substante vitale pentru organismul nostru, unele mai bine cunoscute, altele inca aproape necunoscute. Semintele sunt adevarate medicamente naturale. Ele pot fi consumate crude sau pot fi folosite pentru uz extern.

Povestea unui produs sanatos, Musli

Email Imprimare

Multa lume confunda Musli cu Corn Flakes, dar intre ele exista o diferenta esentiala. Musli reprezinta o specialitate alimentara ce-si are originea in traditia elvetiana din zona Alpilor, descoperita si dezvoltata la inceputul anilor 1900 de catre medicul elvetian Maximilian Oskar Bircher-Benner, un adevarat reformator al obiceiurilor alimentare si fondator, la Zurichberg, al sanatoriului Lebendige Kraft, adica Forta Vie. El si-a numit creatia, Apfeldiatspeise, mancare dietetica pe baza de mar. Nu era atat o forma de mic dejun, cat o masa sanatoasa de seara. De altfel, si astazi, in Elvetia, Musli este folosit in mod frecvent la cina.

Corn Flakes, o intamplare care a facut istorie

Email Imprimare

Se spune ca de multe ori marile descoperiri se fac din intamplare. In cazul fulgilor de porumb, chiar asa a si fost! Aflati in cautarea unui mic dejun sanatos si gustos fratii Kellogg au descoperit intamplator cum se pot produce deliciosii Corn Flakes. Astazi, o serie intreaga de producatori ofera celebrii fulgi de porumb, cu un continut mai mare sau mai mic de zahar, cu diferite alte ingrediente… Producatorul roman SanoVita ii propune atat in varianta cu zahar, cat si in varianta fara zahar.

Zaharul invertit

Email Imprimare

Citim pe etichetele diferitelor siropuri de fructe ca sunt realizate cu zahar invertit, acesta neavand neajunsurile zaharului alb pe care le cunoastem cu totii. Ce este insa zaharul invertit si de ce ar trebui sa preferam sa cumparam siropurile cu zahar invertit? Aflati care sunt neajunsurile zaharului, care sunt avantajele zaharului invertit si de ce ar trebui sa alegem siropurile care il contin.

Salata de peste

Email Imprimare

Apelam de cele mai multe ori la mancaruri rapide, chiar daca stim ca unele dintre ele nu sunt tocmai sanatoase, sub pretextul ca nu vrem sa pierdem timp. Stim totodata ca pestele este extrem de sanatos, dar il evitam, crezand ca este greu de preparat. Iar despre uleiul de peste persista inca ideea depasita ca ar avea un gust neplacut. Hai sa scapam de toate aceste prejudecati si sa demonstram ca se poate si altfel! Incercati o reteta de salata de peste, cu ulei de peste, care este la fel de sanatoasa pe cat este de rapida si de gustoasa.

Musli cu fructe, o masa rapida si sanatoasa

Email Imprimare

Lipsa de timp si stresul reprezinta deseori o scuza pentru o alimentatie dezordonata si dezechilibrata. Este esential pentru sanatatea noastra sa ne asiguram un echilibru corect intre diferitele principii alimentare. Nu de rare ori, fiind pe fuga, dimineata suntem tentati sa sarim peste micul dejun, masa cea mai sanatoasa si mai importanta. Una dintre solutiile care sunt si gustoase, si rapide, si perfecte pentru sanatatea noastra ne este oferita de SanoVita.

Ghimbirul, afrodiziacul ideal care arde caloriile

Email Imprimare

Cunoscut deja din Antichitate, ghimbirul a trecut de mai multe ori in uitare pentru a reveni astazi, iarasi, la mare pret, datorita proprietatilor lui de exceptie. In acelasi timp mirodenie si medicament, ghimbirul si-a gasit, deja din timpul Greciei Antice, drumul din India spre Europa, iar, mai apoi, in Evul Mediu, era la mare pret in Venetia, unde produsele aromatice erau pretuite in aur. In secolul al XV-lea, turta dulce presarata cu ghimbir a devenit un cadou care simboliza iubire si respect.
Avand nevoie de un climat tropical, ghimbirul a fost cultivat la inceput in China si in India, extinzandu-se rapid in toata Asia musonica, zona numita de primii calatori, pe drept cuvant, Tara Mirodeniilor. Astazi, este cultivat in toate regiunile tropicale si subtropicale, in Asia, Japonia, Brazilia, Jamaica sau Nigeria. Principalul producator a ramas insa India, cu o productie ce acopera 50% din recolta mondiala, dar ghimbirul din Jamaica se remarca prin calitatea lui de exceptie.

Raceala si gripa, intre bucatarie si farmacie

Email Imprimare

Ca in fiecare iarna, raceala si gripa reprezinta, fara indoiala, subiectul predilect al acestor zile. Cine nu ar vrea sa scape de amenintarea atat de sacaitoarei si neplacutei gripe?! Daca o sa-ti intrebi vecinii sau prietenii, acestia o sa-ti recomande ba cat mai multe supe fierbinti, ba cat mai multa ceapa sau usturoi... A fost si o vreme in care panaceu universal era otetul de mere cu miere. Parerile sunt mereu impartite si contradictorii...

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.