Conservantii in produsele cosmetice

Imprimare

In ultimii ani, conservantii, prezenti in majoritatea produselor cosmetice, sunt subiect de dezbatere in randul specialistilor si, nu in ultimul rand, posibila sursa de ingrijorare pentru consumatori. Suspectati, printre altele, ca ar perturba functionarea corecta a glandelor endocrine, conservantii sunt din ce in ce mai contestati. La ce sunt buni conservantii si care sunt limitele in utilizarea lor? Sunt unii conservanti mai buni decat altii? Se pot fabrica produse cosmetice fara conservanti? Va oferim, in cele ce urmeaza, cateva raspunsuri la aceste intrebari si alte informatii utile pe aceeasi tema.

Conservantii se definesc ca fiind substante al caror rol principal este sa impiedice dezvoltarea de microorganisme in produsele cosmetice. Pentru eficienta maxima, conservantul trebuie sa asigure atat protectie impotriva unei game vaste de bacterii, cat si impotriva ciupercilor si a mucegaiului. In produsele cosmetice obisnuite se folosesc conservanti chimici, care isi indeplinesc cu brio misiunea (aceea de a distruge microorganismele), dar care au efecte neplacute asupra utilizatorului, provocand alergii, iritatii cutanate si, in cazuri extreme, prezentand risc de toxicitate. Printre conservantii cei mai controversati sunt substantele halogene (cele care contin clor, iod sau brom) – dintre care cea mai cunoscuta este triclosanul –, grupul parabenilor si eterii de glicol (precum fenoxietanolul). Acesti conservanti sunt extrem de puternici, distrugand nu numai bacteriile nocive, ci chiar si pe cele care ne apara (flora saprofita din sistemul digestiv este astfel fragilizata). In plus, sunt absorbiti rapid in piele si raman mult timp in organism, regasindu-se chiar si in sange.
Cosmeticele cele mai sensibile, care pot dezvolta usor bacterii, sunt cele care contin, in formula lor, o cantitate mai mare de apa. De regula, este vorba despre lotiuni si creme. In ceea ce priveste cremele foarte sensibile, acestea se pot recunoaste usor dupa lista de ingrediente de pe ambalaj: daca lista incepe cu aqua (apa), inseamna ca produsul respectiv contine mai multa apa decat ulei. In astfel de cosmetice, conservantii sunt, practic, indispensabili. In cazul produselor care nu contin decat materii grase, nu se mai impune folosirea conservantilor. In schimb, cosmeticele de acest tip contin un antioxidant care impiedica alterarea uleiului.
Contrar a ceea ce se crede, produsele cu eticheta bio, fie ele creme hidratante, masti pentru fata sau fond de ten, pot contine si ele conservanti de sinteza, incat biologic nu este intotdeauna sinonim cu natural. Potrivit EcoCert (organism international de inspectie si certificare a produselor ecologice), produsele cosmetice bio pot contine ingrediente de sinteza in proportie de 5%. In majoritatea cazurilor, este vorba despre conservanti, printre cei autorizati de EcoCert  numarandu-se acidul salicilic si acidul ascorbic.
Fara conservanti, majoritatea produselor cosmetice nu ar rezista decat cateva zile. Insa, dincolo de conservanti, mentinerea cosmeticelor in stare buna si, implicit, folosirea lor fara efecte nedorite depinde si de alti factori, pintre care modul de ambalare si chiar felul in care le utilizam. Pe ambalajul produselor cosmetice regasim doua tipuri de informatii utile. Pe de-o parte, este vorba despre data limita de utilizare (calculata din momentul fabricarii), in cazul in care durata de viata a produsului este mai mica sau egala cu 30 de luni. Pe de alta parte, daca durata de viata depaseste 30 de luni, trebuie sa fim atenti la perioada de valabilitate a produsului dupa deschiderea lui. Aceasta este reprezentata printr-un simbol – un flacon deschis – insotit de durata exprimata in numarul de luni care nu trebuie depasite din momentul deschiderii produsului. Exista anumite categorii de cosmetice pentru care perioada de valabilitate a produsului dupa deschiderea lui nu se aplica. Vorbim despre cosmeticele a caror igiena nu este afectata de deschiderea produsului (parfum, apa de colonie etc.) si despre cosmeticele destinate unei singure utilizari. Este si cazul cosmeticelor sub forma de monodoze de la Hofigal, precum crema Spirulin sau crema antirid Hof.Viodana.
Doamna Anca Daniela Raiciu, doctor in Stiinte Farmaceutice, vicepresedintele Asociatiei Cosmetologilor din Romania si director de Marketing Hofigal:
Studiile au demonstrat ca adaugarea in exces a conservantilor intr-un produs cosmetic are un efect nociv in timp asupra pielii si a mucoaselor. Prin cercetari repetate s-a dovedit ca forma ideala pentru un produs cosmetic este cea de monodoza, crema din interior necontinand conservanti si nici antioxidanti. Produsele cosmetice fara conservanti constituie o premiera mondiala, aparand pe piata romaneasca in anul 2005. Acestea se afla, practic, la granita dintre produsele cosmetice obisnuite si dermato-cosmetice, datorita combinatiei de substante active naturale continute intr-o concentratie ce depaseste, in unele cazuri, chiar 40-50%. Produsele cosmetice fara conservanti sunt realizate cu o tehnologie aparte si au o concentratie crescuta de coenzima Q10, ulei de catina, spirulina, continand, in egala masura, o combinatie optima de extracte de nalba si de castan, alaturi de tinctura de echinacea. Foliile sigilate etans contin 2 grame de produs cosmetic, pentru o singura folosire. Tocmai pentru ca sunt destinate unei singure utilizari, monodozele nu au conservanti. Mai practice si mai igienice, monodozele sunt o alternativa la recipientele cosmetice traditionale, un alt concept si o noua cale de a ne ingriji frumos si sanatos.
Pentru ca produsele cosmetice sa se pastreze in stare optima dupa ce le-am folosit prima data, un prim pas ar fi sa le inchidem bine (contactul cu aerul le altereaza proprietatile). Se recomanda pastrarea lor departe de surse de caldura si evitarea expunerii la lumina puternica. Din punct de vedere al igienei, tuburile si flacoanele cu pompita sunt mai indicate decat traditionalele borcanele. In cazul in care folositi o crema in borcanel, este esential sa va spalati pe maini inainte de a aplica produsul pe piele. Daca este posibil, evitati sa introduceti degetele in crema si folositi, mai degraba, o spatula curata. Renuntati la produs de indata ce observati ca isi schimba mirosul sau culoarea, pentru a nu va expune la riscuri inutile.

http://www.man-ms.com.ua/
http://www.np.com.ua/