Cu sau fara parabeni?

Imprimare

De  cativa ani incoace, cand vine vorba despre produse cosmetice, nu se poate sa nu fie adusa in discutie o notiune controversata: parabenii. In prezent, se estimeaza ca in jur de 80% din cosmeticele de pe piata contin parabeni. Suspectati ca ar cauza alergii si ca ar fi chiar cancerigeni, parabenii sunt un fel de paria ai industriei cosmetice. Si totusi, problema nu se poate transa atat de usor...

Parabenii sunt o categorie de conservanti des intalniti pe etichetele produselor cosmetice. Permit stabilizarea formulelor, fiind folositi inca din 1920, nu numai in cosmetice, ci si in medicamente si produse alimentare (dulceturi, bauturi, dulciuri). Se numara printre conservantii cei mai eficienti, utilizarea lor fiind reglementata printr-o directiva din anul 1976. In industria cosmetica, parabenii sunt substante de sinteza, insa este bine de stiut ca exista si in stare naturala, in anumite alimente, precum fructele si legumele (mure, portocale, piersici, morcovi, ceapa etc.) sau branzeturile.
Utilizarea lor pe scara larga se datoreaza puternicei actiuni antimicrobiene, antibacteriene, antimicotice si antifungice. Indiferent daca este vorba despre o crema, un lapte demachiant, o lotiune tonica, un sampon sau orice alt produs cosmetic, fara conservanti acesta va fi, in cateva zile, incarcat cu agenti patogeni, devenind, astfel, inutilizabil, afirma doamna Carmencita Sava, Director de Cercetare-Dezvoltare al companiei Gerocossen, unul dintre brandurile romanesti care, in ultimii ani, a inceput insa sa dezvolte si game de cosmetice fara parabeni, precum Activa Hydraferm.
Exista mai multe tipuri de parabeni, cei mai des intalniti in industria cosmetica fiind metilparabenii, etilparabenii, propilparabenii si butilparabenii. Doza maxima in care expertii recomanda folosirea lor este de 0,4% pentru un singur paraben si de 0,8% in cazul unui amestec de mai multi parabeni. In general, produsele cosmetice contin un amestec de parabeni, in asociere sau nu cu alti agenti antimicrobieni, pentru a le spori eficacitatea.
Polemica in jurul parabenilor s-a iscat in 2004, ca urmare a unui studiu realizat de medicul Philippa Darbre (Universitatea din Reading, Marea Britanie) si publicat in Journal of Applied Toxicology. Intr-o serie de trei articole, Darbre sugera o posibila relatie intre parabeni si cancerul la san, plecand de la rezultatele unei cercetari in care Darbre si echipa ei descoperisera parabeni in tesuturile canceroase de la mai bine de 20 de paciente. Era incriminata utilizarea de deodorante si de alte produse cosmetice suspectate ca ar creste riscul de cancer mamar. Odata facut public, studiul a iscat o adevarata controversa. Comitetele de experti care s-au intrunit pentru a dezbate rezultatele cercetarii si-au exprimat rezervele in privinta concluziilor Philippei Darbre, in lipsa unei comparatii cu tesuturile mamare de la femei sanatoase. Gérard Redziniak, presedintele Societatii franceze de Cosmetologie, referindu-se la acest studiu, preciza ca parabenii ar putea fi periculosi in doze de 2.500 de ori mai mari decat doza utilizata in cosmetica.
Pana acum, studiile efectuate nu demonstreaza clar ca parabenii ar cauza cancer mamar. Totusi, in ultimii ani, cercetatorii au atras atentia asupra unui efect secundar al utilizarii parabenilor: un grad mai redus de fertilitate la barbatii care au fost expusi la aceste substante in copilarie. Alaturi de alte substante chimice omniprezente in viata noastra de zi cu zi, parabenii sunt facuti responsabili de tulburarile endocrine, cu alte cuvinte de perturbarea sistemului reproducator. S-a descoperit, de asemenea, ca parabenii stimuleaza productia de estrogen.
Instanta competenta in materie a Comisiei Europene, Comitetul Stiintific pentru Siguranta Consumatorilor, face o distinctie intre diversele tipuri de parabeni. Comitetul a elaborat un proiect de interzicere a doi dintre parabeni (izopropilparaben si izobutilparaben) si de limitare a utilizarii pentru alti doi (propilparaben si butilparaben).
In ciuda polemicii, parabenii raman conservanti necesari pentru majoritatea produselor cosmetice. Inlocuirea lor cu alti conservanti este riscanta. Exista conservanti mult mai periculosi decat parabenii, ale caror efecte asupra organismului nu au fost studiate indeajuns. Cremele si alte produse de ingrijire care contin multa apa, de tipul lotiunilor, sunt mai sensibile la actiunea bacteriilor si a fungilor. Potrivit dermatologilor, in lipsa conservantilor, cremele hidratante ar trebui pastrate la frigider. Exista, totusi, si produse cosmetice care, gratie formulei lor, nu au nevoie de parabeni. Este vorba despre produsele de ingrijire care nu contin apa, dar care contin, in schimb, uleiuri naturale, si despre cosmeticele pe baza de apa si amestecuri de conservanti naturali (de tipul vitamina E, extract de rozmarin, acid citric etc.). Important este ca, de fiecare data, sa alegeti un produs cosmetic de la unul din brandurile despre care stiti ca investesc in cercetare, isi respecta consumatorii si stiu sa comunice lucrurile cu adevarat esentiale despre produsele lor, pe care consumatorii ar trebui sa le stie, subliniaza doamna Carmencita Sava.

http://www.man-ms.com.ua/
www.np.com.ua/