Marti, 9 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Frumusete 6 sfaturi referitoare la reconstructia mamara dupa mastectomie

6 sfaturi referitoare la reconstructia mamara dupa mastectomie

Email Imprimare

Reconstructia mamara este interventia chirurgicala de refacere a formei si marimii sanilor dupa indepartarea glandelor mamare in urma unei mastectomii. Daca aveti in plan o reductie mamara, este necesar sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:
1. Pentru pacientele care au suferit o dubla mastectomie, reconstructia mamara are un impact psihologic benefic, pentru ca reda pacientelor incredere in sine si le restabileste echilibrul emotional.
2. Pacientele care se hotarasc sa decurga la aceasta interventie trebuie sa fie informate asupra faptului ca interventia este indelungata si se desfasoara in mai multe etape.

3. Interventia de reconstructie este indicata dupa aproximativ 6-12 luni de la efectuarea operatiei de mastectomie, deoarece in cazul in care pacienta este sub tratament chimioterapic sau radioterapie, interventia trebuie amanata pana la incheierea tratamentului.
4. Inainte de interventie se va analiza starea de sanatate a pacientei printr-o serie de investigatii si se va stabili impreuna cu medicul plastician dorinta pacientei privind marimea si forma implantului.
5. Se recomanda renuntarea la fumat cu aproximativ 2 luni inainte si dupa interventie, deoarece poate intarzia vindecarea tesuturilor.
6. De asemenea se va evita administrarea aspirinei cu 2 saptamani inainte de interventie si se va adopta o dieta sanatoasa.

Reconstructia mamara – 2 metode
Reconstructia mamara se poate realiza prin urmatoarele doua metode: cu implant siliconic sau prin folosirea de tesut propriu al pacientei sub forma de lambouri.

Reconstructia mamara cu implant siliconic
Etapa 1
Se introduce sub tesutul muscular un expander tisular si se umple cu ser fiziologic, la intervale regulate, timp de aproximativ 6 luni. Expanderul are rolul de a extinde tesuturile, pana cand se va putea permite plasarea unui implant permanent cu solutie salina sau silicon.
Etapa 2
Interventia de reconstructie mamara cu implant se desfasoara sub anestezie generala si poate dura pana la 3 ore. Dupa interventie sunt necesare tuburi de dren pentru eliminarea lichidelor din zona operata si timp de 2-3 zile pacientele vor urma un tratament cu antibiotic. Scoaterea firelor de sutura se face dupa aproximativ 10-14 zile, insa vindecarea completa a cicatricilor necesita 6-12 luni.
Dupa 6-8 saptamani, pacienta poate reveni la activitatile zilnice, evitand ridicarea greutatilor si efortul fizic indelungat. Totodata, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor, nu este permisa expunerea la soare, timp de 1 an de la interventie.

Reconstructia cu lambouri

Reconstructia mamara cu lambouri presupune folosirea tesuturilor proprii din zone unde tesutul adipos este in exces: zona inferioara a abdomenului, fese, coapse sau spate.
1. Lamboul de mare dorsal - este cel mai frecvent folosit in reconstructie pentru ca transpozarea acestuia este mai facila, iar complicatiile acestui tip de interventie sunt rare. Deplasarea lamboului pana in regiunea sanului se face printr-un tunel subcutanat, in acest mod tesutul din zona donatoare pastrandu-si vascularizatia. Interventia chirurgicala se desfasoara pe parcursul a 3-4 ore.
2. O alta metoda des folosita este reconstructia cu tesuturi din zona inferioara a abdomenului, denumit Lamboul DIEP, deoarece prezinta o cantitate mai mare de tesut cutanat si adipos. Acest tip de interventie necesita o perioada mai lunga de recuperare si dureaza in medie 5 ore pentru un san.
3. Ultima metoda este Lamboul TRAM si foloseste muschiul drept abdominal, impreuna cu tesut subcutanat si piele, iar transferul acestuia se face tunelizat sau liber pana in regiunea mamara.
Procedeele descrise mai sus, pot fi asociate si cu un implant mamar, in cazul in care tesuturile transferate nu sunt suficiente pentru reconstructia sanului. Procesul de reconstructie mamara se incheie cu reconstructia mamelonului si a areolei, interventia putand fi efectuata la aproximativ 4 luni de la introducerea implantelor. Operatia se efectueaza sub anestezie locala si dureaza intre 30 si 60 de minute, in functie de tehnica abordata.
Complicatiile care pot aparea in urma acestei interventii sunt:
- aparitia unui hematom sau a unui serom;
- senzatie usoara de amortire si pierderea sensibilitatii de-a lungul inciziilor;
- aparitia contracturii capsulare.
La indicatiile medicului, dupa interventie, se vor face controale si ecografii regulate. Pacienta este indrumata sa-si examineze sanii lunar si sa efectueze anual o mamografie.

Material realizat de chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos, medic la Metamorphosis Center, in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor "Frumusetea la 40 de ani", proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications in parteneriat cu Metamorphosis Center, Jolidon, Beauty Boutique si pictorul Daniel Bulimar-Henciu.

Campania Frumusetea la 40 de ani este derulata timp de 12 luni, in perioada martie 2015 – februarie 2016. in cadrul campaniei, 12 doamne din presa, cu varsta intre 35 si 47 ani, sunt invitate sa vorbeasca despre ceea ce inseamna frumusetea in jurul varstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o ingrijire si o alimentatie sanatoasa. Lunar, fotografiile doamnelor participante in campanie sunt transformate in tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu.
In 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete si o expozitie.
Dacic Cool este partener media la acest eveniment.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.