Nu arunca zatul de la cafea! Iata cum poti sa-l folosesti pentru casa, gradina si frumusete!

Imprimare

Sa recunoastem, ne place sa ne incepem diminetile cu aroma magica de cafea proaspata. Cat despre zat, acesta ajunge, de cele mai multe ori, la gunoi, fara sa se stie in cate moduri ar putea fi utilizat pentru casa, gradina si frumusete. Zatul de cafea este o adevarata sursa de antioxidanti, astfel incat poate fi folosit cu succes atat in curatarea si igienizarea casei si a gradinii, cat si in numeroase retete de frumusete.

Iata cateva din utilizarile zatului de cafea pentru casa:
Indepartarea furnicilor. Exista perioade, in special in sezonul cald, cand furnicile invadeaza locuintele, in cautarea hranei. Daca furnicile au dat tarcoale locuintei si ameninta sa puna stapanire pe aceasta, e bine de stiut ca – inainte sa folositi substante de tipul insecticidelor – puteti apela cu incredere la zatul de cafea. Amplasat in locurile in care ati observat ca sunt traversate des de furnici, zatul de cafea le va alunga definitiv din locuinta.
Curatarea semineului sau a sobei. Curatarea sobelor nu e o treaba usoara. Atunci cand se indeparteaza cenusa acumulata, este nevoie de o cantitate destul de mica de zat de cafea pentru a curata interiorul si a face ca mirosurile grele sa fie indepartate.
Indepartarea petelor de rugina. Una din modalitatile prin care pot fi evitate si indepartate petele de rugina – in special cele de pe acele de cusut - este utilizarea zatului de cafea. In cutiuta in care sunt tinute acele, se asaza o bucata de panza uscata, peste care se adauga un strat subtire de zat de cafea uscat. Acele se vor aseza peste acest strat, iar in acest fel aparitia petelor de rugina va fi evitata. Suprafetele metalice afectate deja de rugina pot fi reabilitate cu ajutorul unui amestec alcatuit din zat de cafea, suc de lamaie si bicarbonat de sodiu.
Curatarea regiunilor lavabile din casa. Bunicile si strabunicile noastre nu aveau la indemana foarte multe produse de curatare si igienizare a casei, insa gaseau mereu solutii adecvate pentru orice problema. De exemplu, pentru curatarea regiunilor lavabile, se folosea cu succes zatul de cafea, pe care putem sa-l folosim si astazi in acelasi scop. Aplicat pe un burete, zatul de cafea va reda stralucirea suprafetelor si va lasa un miros proaspat si curat.
Deodorant auto. Se lasa zatul de cafea la uscat pe o suprafata acoperita cu hartie. Cand s-a uscat bine, se pune intr-un saculet de panza si se agata in masina. Este un excelent odorizant pentru masina, dar si o modalitate excelenta de a indeparta mirosul inchis.
Deodorant de frigider. Atat zatul de cafea, cat si pulberea de cafea reprezinta modalitati foarte bune de indepartare a mirosurilor din frigider. In acest sens, se pune un pahar mic cu pulbere de cafea sau cu zat uscat. Acesta se va schimba o data la cateva zile. Astfel, mirosul specific de frigider va disparea si va lasa loc prospetimii.
Restaurarea mobilei. Grafica specifica obiectelor de mobilier vechi poate fi restaurata cu ajutorul zatului de cafea. Se amesteca zatul de cafea cu apa calda, atat cat sa se obtina o pasta cremoasa, cu care se freaca suprafata deteriorata. Efectul va fi unul spectaculos.

Daca v-ati minunat deja si ati hotarat ca nu veti mai arunca zatul de cafea, ei bine, iata si cateva utilizari ale zatului de cafea pentru gradina:
Ingrasamant pentru flori. Zatul de cafea este ideal ca ingrasamant pentru florile care prefera terenul acid, cum ar fi trandafirii, azaleea sau cameliile. Pamantul pe care s-a pus zat de cafea va ajunge la aciditatea necesara pentru ca aceste flori sa poata obtine cantitatea optima de nutrienti.
Indepartarea melcilor. Daca gradina v-a fost invadata de melci, zatul de cafea va poate scapa de aceasta problema. In jurul gradinii se pune zat de cafea. Acesta este destul de neplacut pentru melci, astfel incat acestia vor pleca si nu vor mai reveni, atata vreme cat gradina va fi inconjurata de aroma zatului.
Cultivarea morcovilor. Amestecarea semintelor de morcov cu zat uscat de cafea va optimiza distributia semintelor in pamant si va favoriza incoltirea eficienta a acestora. In plus, zatul va favoriza procesul prin care semintele vor asimila nutrientii necesari cresterii.
Imbogatirea ingrasamantului. Zatul de cafea este bogat in potasiu, fosfor si magneziu. Ingrasamantul peste care se va adauga zat de cafea va elibera o cantitate mare de azot, astfel incat terenul va capata o aciditate optima. Zatul de cafea se amesteca in ingrasamant sau se aplica pur si simplu la radacina plantelor.
Cultivarea ciupercilor. Zatul de cafea reprezinta un excelent truc pentru succesul cultivarii ciupercilor. Cultivarea ciupercilor devine un trend tot mai des intalnit, insa adevaratul succes este obtinut numai de catre cei care inteleg utilitatea metodelor naturale de cultivare. Utilizarea zatului de cafea ca ajutor in stimularea cresterii optime a ciupercilor este una dintre metodele care fac din cultivarea ciupercilor un succes.

Nu doar casa si gradina pot beneficia de calitatile extraordinare ale zatului de cafea. Iata cum putem folosi zatul ca ingredient miraculos pentru frumusete:
Tratament anticelulitic si scurb pentru corp. Se amesteca zat de cafea, zahar si ulei de cocos, atat cat sa se obtina o pasta. Cu aceasta pasta se maseaza zonele afectate de celulita. Rezultatele vor fi vizibile intr-un timp scurt. Acelasi amestec se poate folosi si ca scrub pentru corp, pentru indepartarea celulelor moarte si stimularea regenerarii celulare.
Recapatarea culorii parului. Daca parul si-a pierdut din stralucire, zatul de cafea, in special daca este amestecat cu o lingura de miere si un galbenus de ou, poate sa readuca stralucirea podoabei capilare.
Noi va recomandam cu drag mierea Apidava, mierea romaneasca din inima Transilvaniei.
Ingrijirea picioarelor. Zatul de cafea este excelent pentru ingrijirea picioarelor, pentru indepartarea celulelor moarte si a mirosului neplacut. Zatul de cafea se amesteca cu apa calda. Se tin picioarele in acest amestec pentru un sfert de ora. Cu ajutorul unei perii speciale se indeparteaza celulele moarte. (Sursa: rimedidellanonna.it, Foto: cafeborbone.it)