Din secretele vitaminei C

Imprimare

Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este vitamina care se bucura de cea mai mare popularitate, ramanad, cu toate acestea, cea mai putin cunoscuta dintre toate vitaminele. Cel care a consacrat vitamina C a fost Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel. Vitamina C este un element nutritiv fascinant, esential pentru buna functionare a organismului uman, transformat de industria farmaceutica intr-un panaceu universal si din ce in ce mai apreciat in industria produselor cosmetice.

Termenul vitamina deriva din substantivul latin vita - viata si sufixul amina - care desemneaza un compus chimic organic. Astfel, vitaminele sunt molecule organice care indeplinesc functia de catalizator al reactiilor din organism. Cu alte cuvinte, ele ajuta reactiile din corpul uman sa aiba loc, folosind insa mai putina energie si mai putin timp decat ar fi necesar in conditii normale. Atunci cand catalizatorii lipsesc, intervine carenta de vitamine, care conduce la alterarea functiilor organismului si, implicit, la cresterea predispozitiei pentru contractarea bolilor.
Corpul uman isi procura vitaminele, in principal, din trei surse: alimente, bauturi si propriul organism (vitamina K, de exemplu, este produsa de o bacterie din intestine).
Vitamina C este importanta, deoarece joaca un rol esential in producerea colagenului. De asemenea, vitamina C apara vitaminele liposolubile A si E si acizii grasi de oxidare. Vitamina C previne si vindeca scorbutul, avand efecte benefice in tratamentul anemiei rezultate din cauza deficientei de fier.
Cu cateva luni inaintea mortii sale, doctorul si chimistul american Linus Pauling afirma ca lua doze mari de vitamina C pentru a preveni si vindeca gripa si ca administra vitamina C in cantitati considerabile pacientilor cu diverse forme de cancer in faza terminala sau cu alte afectiuni cronice. Doctorul Pauling, care a estimat ca 10-12 g de vitamina C zilnic sunt indispensabile, plecase de la ipoteza potrivit careia organismul uman, neputand sa-si produca singur vitamina C, astfel incat trebuie sa compenseze acest "defect" prin administrarea unor megadoze de vitamina C. Cu toate acestea, cercetarile recente il contrazic, indicand ca, desi consumul de antioxidanti precum vitamina C poate preveni sau frana imbatranirea celulelor, acesta nu este totusi suficient pentru vindecarea afectiunilor cronice.
Carenta de vitamina C ramane insa o problema des intalnita in lumea contemporana. In lipsa vitaminei C, se instaleaza boala cunoscuta sub denumirea de scorbut, caracterizata prin pierderea progresiva in greutate, fragilitatea gingiilor, caderea dintilor, umflarea articulatiilor si o predispozitie catre echimoze, ca urmare a spargerii vaselor de sange. Cel care a intuit pentru prima data importanta consumului de legume si fructe coapte pentru prevenirea scorbutului a fost medicul scotian James Lind, in secolul al XVIII-lea.

Surse naturale de vitamina C
Sursa cea mai bogata in vitamina C sunt fructele si legumele, care reprezinta 85% din aportul total de vitamina C. Aportul zilnic necesar este de 60-90 mg, fiind recomandat ca barbatii sa consume o cantitate ceva mai mare decat femeile. Pentru a preveni scorbutul, sunt necesare intre 5 si 7 mg de vitamina C zilnic, insa aceasta nu mai este o problema, deoarece consumul mediu zilnic al unui occidental este estimat in jurul valorii de 72 mg.
Pe langa citrice (portocala, lamaie, grefrut), kiwi si patrunjelul contin si ele o cantitate insemnata de vitamina C. La fel de bogata in vitamina C este si guava, un fruct tropical mai putin cunoscut la noi, despre care se spune ca doar 100 g din acest fruct sunt suficiente pentru a ne asigura stocul de vitamina C pentru doua zile.
Insa sursa cea mai bogata de vitamina C este reprezentata de macese, utilizate, in terapii, ca tonic vitaminizant ce intareste imunitatea. Macesul este o specie de trandafir salbatic, cunoscut inca din Antichitate, fiind asociat cu frumusetea si sageata lui Eros. Uleiul semintelor de macese contine acizi esentiali de tipul acidului linoleic si linolic. In scop medicinal, macesele se pot consuma sub diferite forme, de la ceai si infuzie, la decoct, sirop sau in amestec cu miere.
Inca din Antichitate, macesele au fost folosite datorita proprietatilor vitaminizante, esentiale pentru pastrarea puritatii pielii si pentru accentuarea frumusetii chipului. Cercetarile recente au demonstrat ca vitamina C, prezenta in extractul de macese, in combinatie cu roinita, o planta cu efecte cicatrizante, creeaza un complex de ingrijire cu proprietati revitalizante.

Cosmetice cu vitamina C
Pentru ca vitamina C naturala contribuie in mod covarsitor la producerea colagenului, redand tenului aspectul luminos si inlaturand efectele oboselii, este un ingredient de nelipsit din formulele produselor cosmetice.
Compania Cosmetic Plant a realizat o gama speciala de produse pe baza de macese, asadar bogate in vitamina C, ideale pentru ingrijirea tenului tanar, gras si mixt. Crema hidratanta de zi asigura hidratarea optima a tenului pe parcursul intregii zile. Combinatia de vitamina C si vitamina E stimuleaza metabolismul celular, neutralizand actiunea radicalilor liberi responsabili de imbatranirea prematura a pielii. Crema revitalizanta de noapte confera o senzatie de confort si relaxare, redand tenului echilibrul natural. Laptele demachiant hidratant indeparteaza delicat machiajul si impuritatile de pe ten, vitamina C avand actiune tonifianta. Lotiunea tonica fara alcool purifica si tonifiaza tenul, conferind epidermei prospetimea de care are nevoie.
Utilizate zilnic, produsele cu vitamina C naturala din gama pe baza de macese de la Cosmetic Plant va vor ajuta sa fiti mereu in centrul atentiei!

http://www.mexes.com.ua/
priority-express.com.ua/