Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Frumusete Articole Rolul suplimentelor nutritive in curele de slabire

Rolul suplimentelor nutritive in curele de slabire

Email Imprimare

Aproape toata lumea vrea sa slabeasca, dar prea putini reusesc. Silueta tine si de moda. Majoritatea fetelor isi doresc sa devina manechine sau macar sa arate ca ele. Aproape ca nu exista zi in care pe un post de televiziune, intr-un ziar sau o revista sa nu se discute despre diete.

Apar mereu noi si noi carti scrise de specialisti sau de vedete care ne impartasesc experienta lor. Nu este zi in care un vecin, un prieten sau un coleg sa nu-ti povesteasca despre ultima dieta pe care a descoperit-o sau sa-ti ceara tie un sfat. Daca intri pe net te scufunzi intr-un univers imens de mii si mii de site-uri care iti vorbesc depre curele de slabit. Ba, mai nou, afli nenumarate sfaturi si cu privire la cum sa duci la bun sfarsit cura de slabit a catelului sau a pisicii. Descoperi chiar si pagini intregi cu bancuri de specialitate. Apropo! Stii cum face un canibal cura de slabire? Mananca pitici!
Dincolo de paginile de umor te scufunzi intr-un adevarat haos. Esti asediat de o mie de regimuri, unul mai grozav decat altul, regimul disociat, elvetian, mediteranean, dietele pentru schimbarea metabolismului, curele Montignac, Mayo si atatea altele... Alaturi de diete descoperi tot atatea tratamente pe baza de electrostimulare, psihoterapie, fitness, sauna, aerobic, vinoterapie, impachetari cu namol, cu alge marine si asa mai departe. Lista curelor de slabit este si ea aproape fara sfarsit, incepand cu apa fiarta, morcovi, pepeni, must, varza, boabe de orez, ceai de papadie si iaurt natural, ulei de masline etc.
Pana aici poate esti doar putin nedumerit si ametit de acest haos. Daca faci insa greseala sa te uiti si pe retetele de slabit, atunci chiar nu mai intelegi nimic. Afli ca slabesti nu numai cu salate, fructe, legume, carne slaba sau alte mancaruri usoare. Nu. Slabesti cu orice. Slabesti sigur daca mananci tort de ciocolata, snitel de porc, ghiveci la cuptor, ficatei cu ceapa, mezeluri si o sumedenie de alte delicatese la care nici n-ai visat!
Dincolo de moda si de intreg acest haos in care risti sa te pierz,i exista o problema serioasa care a luat amploare de la an la an, ajungand sa reprezinte astazi nu numai o problema medicala, dar si una sociala si economica extrem de grava.

Greutatea, la extreme
Lumea de astazi a ajuns sa oscileze intre supraponderabilitate si anorexie. Sub presiunea modei, a spaimei de obezitate sau in urma dereglarilor provocate de diferite cure de slabire, practicate dupa ureche, multe persoane ajung grav subponderale. Dincolo de aspectul estetic mai mult decat discutabil, studiile intreprinse la nivel mondial arata ca slabiciunea excesiva a corpului poate avea consecinte dintre cele mai nefaste asupra sanatatii si vitalitatii organismului. Dar adevaratul flagel la care asistam in ultimele decenii il reprezinta polul opus, adica supraponderabilitatea si, in particular, obezitatea.
Consecintele sunt multiple, de la stresul psihic care poate conduce chiar la dereglari psihice, in primul rand la depresii, si pana la declansarea unor boli extrem de grave, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, tumori maligne etc. Cel putin la fel de periculoasa ca obezitatea este oscilatia in greutate. Tratarea cu neseriozitate a curelor de slabire poate produce de cele mai multe ori variatii necontrolate de greutate. Incepi o cura de slabire, te plictisesti, o intrerupi, iar o reiei sau incerci alta si asa mai departe. Dupa fiecare incercare revii la vechea greutate sau chiar sari cu cateva kilograme in plus.

Efectul Yo-Yo
Aceasta continua oscilatie in greutate, privita de cele mai multe ori cu oarecare amuzament sau cu enervarea produsa de faptul ca trebuie sa te chinui iar cu alta cura, a primit si un nume, folosit chiar si in medicina, Yo-Yo. Datorita consecintelor extrem de grave pe care le poate avea fenomenul Yo-Yo, acesta a facut obiectul a numeroase studii de specialitate. Astfel, un grup de cercetatori de la Universitatea Washington publica de curand in Journal of the American Dietetic Association rezultatele unui studiu asupra fenomenului Yo-Yo, demonstrand efectele dezastruoase produse asupra sistemului imunitar. Un rol esential in apararea organismului il au limfocitele, iar in cadrul acestora - asa-numitele celule natural killer, pe scurt celulele NK. Rolul acestora este de a distruge germenii, in special virusii, si de a interveni in apararea organismului impotriva cancerului. Ori, in cadrul fenomenului Yo-Yo, adica a fluctuatiilor de greutate, s-a constatat o diminuare cu 40% a numarului de celule NK si, odata cu aceasta, o crestere a incidentei cancerului si a diferitelor infectii. Un alt studiu recent publicat  punea in evidenta o crestere cu 42% a incidentei cancerului la prostata ca urmare a curelor de slabire. In nici un caz nu trebuie si nu putem sa tragem de aici concluzia ca putem sa ne impacam cu supraponderabilitatea, pentru ca si consecintele acesteia sunt dezastruase. Trebuie insa sa intelegem ca nu ne putem juca aiurea ba cu o cura, ba cu alta, pentru ca fluctuatile in greutate sunt la randul lor devastatoare pentru organism.

Problemele generate de obezitate
Pe buna dreptate, obezitatea este considerata astazi boala secolului. Durata medie de viata a oamenilor supraponderali este cu 10 ani mai mica decat a celor cu o greutate normala. Dar poate ca mult mai neplacuta este degradarea calitatii vietii pentru ca, din punct de vedere statistic, obezitatea inseamna in acelasi timp prezenta a nenumarate afectiuni chinuitoare. Iar boala inseamna costuri. Costuri atat pentru cel suferind, cat si pentru societate, prin sistemul de asistenta medicala. Ori aceste costuri devin la un moment dat insuportabile, cateodata chiar pentru familie, in clipa de fata, in multe tari pentru societate. Acestea au reprezentat, probabil, unul dintre motivele pentru care s-a pornit treptat o intreaga campanie impotriva obezitatii. In SUA, de exemplu, guvernul a declarat lupta impotriva obezitatii un scop al inceputului de mileniu. In peste 25 de tari cu un inalt grad de civilizatie, obezitatea este considerata o boala. In aceste conditii, trebuie sa ne punem intrebarea care este, de fapt, cauza pentru care astazi oamenii iau excesiv in greutate. Exista o prejudecata, care foloseste multora drept scuza, ca obezitatea este determinata genetic. In momentul de fata, nu exista nici o dovada sau macar un indiciu in acest sens. Faptul ca, in multe familii, parinti supraponderali au copii obezi este, dupa cum se poate lesne constata, o consecinta a unui mod defectuos de alimentatie si de viata comun intregii familii. Sigur, obezitatea poate fi si urmarea unei boli endocrine, dar numai 2% dintre oamenii grasi sufera de dereglari hormonale.

Importanta stilului de viata
Lasand astfel deoparte cauzele medicale propriu-zise, hormonale sau de alta natura, trebuie sa ajungem la miezul problemei, adica la modul de viata de astazi. Trebuie sa distingem din acest punct de vedere doua probleme diferite. Una priveste aspectele psihologice, legate in primul rand de stres. De multe ori, acestea provoaca bulimie, o pofta de mancare nemasurata si necontrolata. Trebuie inteles ca subconstientul reprezinta o forta si o sursa nebanuita de energie capabila sa genereze noi modele de comportament. In acest sens, un rol important revine mecanismelor proiective capabile sa estompeze instantele critice ale gandirii si sa activeze resursele inconstiente. Aceste mecanisme pot lucra spontan impotriva noastra, dar ele pot fi in egala masura folosite pentru a ne atinge scopul. Este vorba in mare masura de procesul de programare prin care o persoana isi interiorizeaza anumite pattern-uri de eficienta. In acest sens, poate ca cele mai edificatoare sunt cuvintele lui C. Brancusi: Nu e greu sa faci un lucru, greu e sa obtii starea necesara de a il face.
Direct legat de suprasolicitare, stres si proaste deprinderi este modul in care, de-a lungul ultimilor decenii, ni s-au schimbat obiceiurile. Masa principala s-a mutat seara tarziu, cand metabolismul este incetinit, digestia este lenta si ingrasarea, favorizata. In locul mesei tihnite, care tinea cont si de linistea psihica necesara, dar si de faptul ca digestia incepe cu mestecatul, astazi, mancam in graba, de multe ori in picioare, agitati, nervosi si, de multe ori, cu gandul la problemele ramase nerezolvate.
Astfel, am reusit sa ne dam peste cap metabolismul, de-a dreptul sa-l reprogramam si sa ajungem in aceasta criza, a obezitatii, pe care nu mai stim sa o stapanim. Este insa adevarat ca in afara de acesti factori psihici si comportamentali intervine si natura insasi a mancarii. Tot din lipsa de timp, din comoditate si ca o moda generalizata am inceput sa renuntam mereu mai mult la mancarea naturala: apa de izvor, fructe si legume crescute natural si nu in sera, imbibate de substante chimice si manipulate genetic, la fel precum este si carnea, fie ea de vita, de porc, de pui sau de peste. Raul este insa si mai mare pentru ca nemaiavand timp de gatit preferam semipreparatele gata de pus la cuptorul cu microunde.
Dincolo de studiile din ultimii ani care vin sa atace si sa incrimineze grav modificarile produse asupra alimentelor de catre cuptorul cu microunde, se pune problema adaosurilor chimice prezente in aceste alimente. Conservanti, amelioratori de gust sau de culoare, asa numitele E-uri, au fost rand pe rand incriminate de diferite studii de specialitate nu numai ca substante cancerigene, dar ca factori responsabili de multiple modificari metabolice. Evident, sedentarismul, lipsa de miscare, televizorul si calculatorul intregesc peisajul, asa cum atrage atentia si doamna doctor Claudia Ciocan, specialist in supimente nutritive in cadrul companiei Pharma Nord.
Data fiind gravitatea lucrurilor, ne putem intreba pe buna dreptate de ce nu se pune la punct o cura de slabit, optimizata si suficient de bine testata, pe care sa o putem urma cu totii. Acest lucru este imposibil pentru ca fiecare om este unic. Diferentele sunt multiple. De la controversatele diferentieri astrale, la cele genetice, metabolice, comportamentale sau legate de prejudecati si de obisnuinta totul este diferit de la un individ la altul. Cele mai bine studiate diferente sunt poate cele dictate de grupele sanguine. S-au scris sute de carti si mii de articole pe acest subiect. Nenumarate studii au demonstrat ca un aliment care ajuta la slabit in cazul unei grupe sanguine are un efect opus in cazul alteia. Nu exista solutii universale. Solutia trebuie construita pentru fiecare in parte. Exista totusi cateva elemente generale comune tuturor cum ar fi sentimentul de foame sau procesul fizico-chimic de producere a energiei in celulele musculare. Iar in aceste situatii de un ajutor semnificativ se dovedesc a fi suplimentele nutritive de calitate.

Produs recomandat: Bio-Siluet.

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.