Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Aloe vera, o farmacie intr-o planta

Aloe vera, o farmacie intr-o planta

Email Imprimare

Aloe vera este un adevarat tezaur de sanatate si frumusete, gasindu-se cu greu o afectiune pentru care sa nu-si fi demonstrat eficacitatea. De la vindecarea ranilor sau a indigestiilor si de la actiunea benefica in cazul unor boli extrem de grave pana la utilizarile in cosmetica, Aloe vera continua sa fie un miracol care uimeste cercetatorii din marile universitati ale lumii.

Aloe vera - descriere, cultivare, recoltare si consum
Aloe vera are o inaltime de 75-120 cm prezentand o tulpina ce se dezvolta in mijlocul frunzelor si care se termina cu flori galbene, portocalii sau rosii, de forma cilindrica. Inflorirea are loc la 2-3 ani de la plantare, dar plantele crescute in casa infloresc rar. Cele 12-15 frunze, in greutate de 700-1.500 de grame fiecare, cresc direct de la pamant, sunt groase, carnoase, suculente, de un verde pal, in forma de lance, cu margini dintate si acoperite cu un strat ceros. Marimea frunzelor depinde de conditiile climatice si de calitatea solului, in conditii favorabile putand creste extrem de repede. Recoltarea frunzelor poate incepe doar dupa ce planta si-a atins maturitatea, adica dupa 3-4 ani de la plantare.
Planta creste natural in Africa de nord, est si sud, in jurul Marii Mediterane si a Marii Rosii, in India, China si in insulele Oceanului Indian, fiind cultivata in aproape toate zonele tropicale sau subtropicale ale lumii si in mod special in India si China, principalii producatori de suc si gel, dar si in Asia de sud-est, in insulele din Marea Caraibelor, Barbados, Jamaica, Puerto Rico, Republica Dominicana, Texas, California, Arizona, Mexic, Venezuela si Australia. Din pacate, planta este folosita prea putin pentru realizarea de produse farmaceutice, ci in special pentru industria cosmetica si cea a bauturilor racoritoare.
Planta nu poate creste insa in zonele in care temperatura coboara pentru mai mult timp sub zero grade Celsius. Frunzele isi pot pierde substantele active si se pot distruge insa deja de la temperaturi de 4-5 grade Celsius. In schimb, planta se dezvolta foarte bine in soare puternic, la temperaturi de 40 de grade si poate supravietui si la temperaturi mult mai mari, putand sa reziste si la perioade prelungite de seceta. Nu-i prieste excesul de apa, dar poate supravietui si in jungla umeda, daca radacina nu sta in apa sau intr-un sol prea umed.
Pentru a permite utilizarea unui sistem mecanizat de ingrijire, se planteaza in randuri distantate la 60-70 cm intre ele, iar frunzele se recolteaza numai manual prin detasare de la baza, sub asa-numita linie de gel, astfel incat sa nu se piarda gelul. Recoltarea se desfasoara la intervale de 5-8 saptamani, fiind recoltate de fiecare data doar 3-5 frunze exterioare de la fiecare planta matura.
Planta creste insa foarte bine si in casa, in ghiveci. Nu este pretentioasa din punctul de vedere al solului, putand fi folosit inclusiv pamant din gradina, dar in primul rand nu este pretentioasa din punctul de vedere al ingrijirii si este foarte rar atinsa de boli sau de paraziti. Ingrasamintele se folosesc rar si in cantitati mici. Trebuie plasata insa intr-un loc bine aerisit si cu cat mai multa lumina. Trebuie udata abundent, dar inaintea udarii solul trebuie sa fie complet uscat. In special iarna, cand absoarbe mai putina apa, creste riscul de a fi udata prea des, caz in care ii pot putrezi radacinile si poate muri. In general, ar trebui udata o data pe saptamana, trebuie insa verificat daca s-a uscat pamantul, dar rezista si trei saptamani fara apa. Iarna are nevoie de cat mai multa lumina si de un loc in care temperatura sa nu scada sub 8-10 grade Celsius. Frigul este printre putinele lucruri care o pot distruge.
Inmultirea se face in perioada mai-iunie prin despartirea puilor de la baza plantei si plantarea lor in ghivece mai mici sau prin butasi plasati in pamant nisipos si tinuti cateva zile la caldura si la umbra pana la aparitia radacinilor, dupa care se pot muta in ghivece. Planta creste foarte repede, astfel ca se recomanda ca o data pe an sa fie mutata in ghivece mai mari.
Vara poate fi scoasa pe balcon sau in gradina, dar trecerea trebuie facuta treptat si trebuie avut grija sa nu ramana afara in noptile in care temperatura scade sub 8-10 grade.
Cu cateva decenii in urma era la moda sa ai in casa cel putin un ghiveci cu Aloe vera. In cazul in care te raneai sau sufereai o arsura, taiai o frunza, o despicai si o plasai pe rana sau pe arsura. Vindecarea era mai rapida, fara risc de infectii si mai sigura decat cu orice produs farmaceutic. Si, in special, fara cicatrici si variatii de pigmentare.
Daca ai suficiente plante incat sa poti recolta zilnic macar o frunza, poti sa o cureti cu atentie, cu un cutit bine ascutit, de coaja verde si sa pastrezi doar gelul translucid din interior. Unii prefera sa il stoarca, dar nu este acelasi lucru. Acesta se poate consuma proaspat, ca atare sau in diferite combinatii de fructe si miere bine amestecate intr-un blender. Dar trebuie consumat imediat, pentru ca intr-o ora-doua isi pierde toate proprietatile terapeutice. O astfel de cura este sanatate curata. Atentie insa, sucul din coaja verde are un efect purgativ puternic. Astfel ca frunza trebuie curatata cu atentie. De asemenea, trebuie sa aveti grija sa cresteti Aloe vera si nu alte soiuri, pentru ca multe dintre ele sunt toxice sau chiar otravitoare.
Cateva sfaturi pentru aceasta operatie aparent foarte simpla pot fi insa binevenite. Dupa ce ati taiat frunza, care in mod normal ar trebui sa fie groasa, sanatoasa si de cativa zeci de centimetri lungime (ca antebratul), veti observa in interior gelul translucid inconjurat de coaja verde si intre ele niste vinisoare rosu-maroniu inchis. Tineti funza in pozitie verticala pana se scurge toata seva de culoare rosu inchis, fara teama, gelul nu curge, nu aveti cum sa-l pierdeti. Atentie, aceasta seva produce diaree! Gelul contine 96% apa care se gaseste intr-o matrice complexa formata din peste 200 de phytonutrienti, polizaharide si glyconutrienti, care reprezinta substantele active pe care le cautam. Daca priviti cu atentie, o sa distingeti membrana exterioara care apara frunza si sub ea stratul verde si dens al frunzei care contine si el un suc. Intre acesta si gel se pot distinge si sectiunile rosu inchis ale vinisoarelor prin care circula seva. Dupa ce s-a scurs toata seva asezati frunza pe masa si taiati coaja cu atentie pornind din zona groasa a frunzei spre varf. Cojiti intai suprafetele plate si apoi marginile zimtate. Incercati sa nu taiati prea mult din gel, dar suficient incat sa nu riscati sa ramana urme din vinisoarele rosu-maroniu. In final, ramaneti cu o bucata de gel solid, translucid si flexibil. Daca vreti sa-l mancati ca atare, puteti musca din el, dar este destul de amar. De aceea este preferabil sa-l puneti intr-un blender si sa-l amestecati cu diverse fructe si miere, dar poate fi amestecat si cu iaurt asa cum se obisnuieste in zonele tropicale. Totul depinde de propriul dumneavoastra gust.

Substante active si efecte
Se pare ca Aloe vera contine peste 240 de substante active. O lucrare editata de University of Texas Health Science Center cataloga deja 140 de substante active prezente in Aloe vera, care controleaza cresterea si diviziunea celulara, au efect antiinflamator, stimuleaza cresterea celulelor albe sau a altor celule cu functii imunitare, combat infectiile si vindeca leziunile pielii, iar Winters numeste Aloe vera o farmacie intr-o planta. Astfel, in afara de actiunea specifica a fiecareia dintre aceste substante, care au fost si sunt investigate astazi, rand pe rand, in cadrul a nenumarate laboratoare si clinici din lume, apare si o puternica actiune sinergetica data de coprezenta lor. Planta este benefica pentru adulti, varstnici, copii, dar si pentru animale, reprezentand un tonic excelent care intareste sistemul imunitar si ajuta functionarii corecte si sanatoase a tuturor organelor corpului. Nu este toxica si poate fi administrata in cantitati mari. Nu au fost observate incompatibilitati cu diverse medicamente, ci, dimpotriva, in general le amplifica efectele curative. Este indicata consumului zilnic, reprezentand un supliment alimentar excelent, energizant si stimulator imunitar, recomandat in medicina preventiva. In general, influenteaza pozitiv toate procesele patologice insotite de o deficienta imunitara. Aloe vera normalizeaza metabolismul si detoxifica organismul. Stimuleaza capacitatea vizuala si procesele metabolice, da energie organismului. Ajuta la refacerea organismului dupa intoxicatii si dupa iradieri.
Se poate spune ca Aloe vera reprezinta o tehnologie biochimica hiperperformanta, realizata de catre natura si 100% compatibila cu organismul nostru, pe care ne straduim sa o intelegem incetul cu incetul. Pastreaza in continuare nenumarate secrete, dar multe dintre substantele ei active ne sunt deja cunoscute.
Organismul nostru are nevoie de 22 de aminoacizi, dintre acestia 20 se gasesc in Aloe vera. Dar mai important este faptul ca din cei 8 aminoacizi pe care organismul nostru nu-i poate sintetiza, 7 se gasesc in Aloe vera.
Dar Aloe vera contine si 23 de polipeptide, stimulatori ai sistemului imunitar, astfel ca tine sub control un spectru larg de boli ce afecteaza sistemul imunitar, inclusiv virusul HIV, iar datorita agentilor antitumorali intervine cu succes si in cazul multor forme de cancer, precum cancerul de colon. In afara de actiunea directa anticancerigena, potenteaza actiunea altor substante anticancerigene, are proprietati antileucemice, de stimulare a macrofagelor si limfocitelor NK, natural killer.
Aloe vera este foarte bogata si in vitamine si minerale. Este una din rarele surse vegetale de vitamina B12, prezenta alaturi de B1, B2, B3, B6 si B9 sau acid folic, contine vitamina A, importanta in lupta impotriva radicalilor liberi, vitaminele C si E, importante pentru stabilizarea membranei celulare si intarirea sistemului imunitar. Singura absenta este vitamina D. Sunt prezente si 20 de minerale esentiale pentru derularea proceselor metabolice, precum magneziu, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, calciu, cupru, fier, crom etc.
Aloe vera contine insa si enzime care actioneaza ca adevarati catalizatori biochimici, cu efect in functionarea ficatului, in activitatea musculara, care stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la reducerea inflamatiilor pielii si calmeaza durerile, mono si polizaharide, care intaresc sistemul imunitar si contribuie la detoxifierea organismului, anthraquinone, care asigura un efect analgezic, antifungic si antiviral, saponine cu efect antiseptic, acizi grasi cu efect antiinflamator, acid salicilic, principiul activ al aspirinei cu efect antiinflamator si antibacterian, steroizi cu efect antiinflamator, antiseptic si analgezic, hormoni cu efect antiinflamator si regenerator. Contine 6 agenti care distrug sau tin sub control bacterii, ciuperci si virusi. Un phytonutrient de exceptie, indelung studiat, este Acemannan, el reprezentand un extrem de eficace antitumoral si stimulator al sistemului imun. Nenumarate alte componente fac obiectul unor studii recente sau in curs de desfasurare.
Trebuie sa distingem intre lichidul galben laptos, cu gust amar, numit aloina si aflat imediat sub coaja frunzei, folosit ca laxativ de obicei, dupa ce a fost transformat in praf, si gelul care se gaseste in interior. Gelul reprezinta componenta cea mai eficace a plantei, dar isi pierde proprietatile in cateva ore, fiind rapid oxidat. Astazi, exista deja mai multe metode brevetate de stabilizare a acestuia. Practic, nu exista parti ale plantei care sa nu fie utilizate si planta nu este toxica. In acelasi timp, sunt mereu mai multe substante active care au fost izolate si utilizate ca atare.
Prin componentele ei active, Aloe vera realizeaza o detoxifiere profunda, stimuleaza regenerarea celulara, patrunde pana la cel mai profund nivel al tesuturilor, combate infectiile, reduce inflamatiile, stimuleaza sistemul imunitar, combate radicalii liberi, calmeaza, tonifica si hraneste, normalizeaza metabolismul si reechilibreaza intregul organism.
Oxigeneaza sangele, contribuie la un transport mai eficient al oxigenului si al nutrientilor, contribuie la echilibrarea electrolitica, avand rezultate spectaculoase in cazul hemoragiilor severe, crescand sansa de supravietuire de la 50% la 80%. Acest efect este in mod evident benefic si in prevenirea atacurilor cerebrale si a infarctului de miocard, dar si in cazul altor afectiuni, precum Alzheimer, sau pentru imbunatatirea performantelor intelectuale.
In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca Aloe vera are proprietatea de a elimina materiile toxice din stomac, ficat, splina, vezica si colon. Protejeaza impotriva alcoolului, a fumului de tigara si a altor noxe. Trateaza colonul iritabil, colita, arsurile de stomac, gastrita, ulcerul gastric si duodenal, inflamatiile tubului digestiv, hemoroizii, hernia hiatala, afectiuni ale pancreasului. Reduce sucul gastric si intareste tractul digestiv. Este benefic in cazul afectiunilor Crohn si Celiac. Hraneste, detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor. Ajuta la digestie, reduce fermentatiile si putrefactiile intestinale, combate constipatia, dar si enteritele, are o actiune tonifianta pentru intestin, regenereaza vilozitatile intestinale, distruge bacteriile nocive si favorizeaza refacerea florei bacteriene benefice, reduce inflamatiile si trezeste pofta de mancare. Este eficace impotriva microorganismelor, precum Salmonella, streptococi, stafilococi, putand distruge si bacteria responsabila cu producerea ulcerului.
Previne si combate diabetul, problemele cardiovasculare, este un bun vasodilatator, sustine circulatia periferica, combate varicele, purifica sangele, scade nivelul de colesterol din sange echilibrand in acelasi timp raportul intre cele doua tipuri de colesterol, low si high density, regleaza trigliceridele, normalizeaza tensiunea arteriala, stimuleaza procesele de regenerare in sistemul nervos, fiind utila in programele geriatrice, de recuperare postoperatorie sau dupa accidente vasculare cerebrale, combate depresiile si insomnia, oboseala, cefalea, calmeaza nervii, mareste rezistenta in fata stresului sau in cazul eforturilor prelungite si este un bun tranchilizant, stimuleaza activitatea glandelor endocrine, regleaza tulburarile de menstruatie, functia renala si combate cistita si infectia vezicii urinare.
Sustine si trateaza caile respiratorii, fiind eficienta in caz de bronsita, faringita, laringita, guturai, tuse, tuse convulsiva si chiar in caz de tuberculoza. Scade secretia bronsica, amelioreaza starea astmatica, vindeca bronsita cronica alergica. Combate alergiile alimentare. Este utila si in probleme oftalmologice, imbunatatind vederea si putand fi folosita impotriva conjunctivitei, a cataractei si, in general, impotriva afectiunilor cherato-conjunctivale.
Steroizii din Aloe vera reduc inflamatiile, ajuta la regenerarea celulelor noi si inlatura celulele distruse fara nici un efect secundar.
Inflamatia este raspunsul natural al corpului la infectii, raniri sau vatamari. Steroizii de tipul hidrocortizonului reduc inflamatia, dar au efecte secundare severe, cum ar fi demineralizarea oaselor, cresterea in greutate etc. Medicamentele antiinflamatorii non-steroide, precum aspirina sau ibuprofenul, reduc inflamatiile, dar au si ele diferite efecte secundare nedorite, precum durerile de stomac, ulcere gastrice etc. Aloe vera reduce inflamatiile, mareste mobilitatea, anuleaza durerea fara nici un fel de efecte nedorite.
Poate fi folosita in orice fel de inflamatii, de la cele interne, de exemplu ale stomacului sau ale intestinelor, si pana la cele conjunctivale, ale pielii, aftelor bucale, in caz de intepaturi de insecte, in caz de traumatism, ranire sau arsura, dar si in caz de inflamare a articulatiilor, artrite, artrite reumatismale, osteoartrite. Reduce durerea in cazul crampelor musculare, a torsiunilor sau rupturilor musculare si ajuta la refacerea tesutului.
Are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si analgezic, intareste sistemul imunitar. Poate fi folosita aproape in orice afectiune manifesta la nivelul pielii sau mucoaselor, precum psoriazis, lupus eritematos, herpes, acnee, eczeme, diferite dermatite, seboree, micoze, eruptii cutanate, negi, candidoze, ulceratii cutanate acute sau cronice, ulceratii bucale, arsuri, inclusiv solare, ten uscat si crapat, vergeturi, mancarimi, intepaturi de insecte, zgarieturi, plagi, taieturi, alte rani inclusiv postoperatorii si inclusiv in afectiuni ale unghilor.
Stimuleaza regenerarea tesuturilor si accelereaza vindecarea, avand un rol hemostatic, anestezic, bactericid si antiinflamator. Calmeaza mancarimea cauzata de piscaturile de insecte si combate reactiile alergice. Este absorbita perfect prin piele si asigura absorbtia substantelor nutritive si a substantelor biologic active in straturile profunde ale pielii. Are efect emolient. Trateaza pielea uscata. Hidrateaza pielea si imbunatateste capacitatea de autohidratare a pielii, stimuleaza productia de colagen si elastina, ajuta la indepartarea celulelor moarte, stimuleaza regenerarea tisulara, combate vergeturile, exfolierea, procesele de imbatranire ale pielii si de formare de riduri. Confera elasticitate si fermitate pielii. Toate acestea au facut din Aloe vera o planta esentiala in industria produselor cosmetice fiind utilizata in aproximativ 95% dintre acestea, dar este importanta si pentru preparatele dermatologice. Previne escarele, ulcerele diabetice si ulcerele vasculare.



 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.