Luni, 26 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Trandafirii, legenda si frumusete

Trandafirii, legenda si frumusete

Email Imprimare

Trandafirul, istorie si legende
Descrierea si cultivarea trandafirului
Trandafirul si sanatatea
Trandafirul in alimentatie si cosmetica
Sfaturi de utilizare a petalelor de trandafiri

Trandafirul in alimentatie si cosmetica
Uleiul de trandafir era cunoscut si utilizat in Persia cu o mie de ani inainte de Hristos, pentru ca in secolul I d.H. sa-i elogieze virtutile cosmetice medicul militar si botanistul Dioskorides. Petalelor de trandafir le-au fost atribuite dintotdeauna puteri magice, fiind folosite in ritualuri, medicina, farmacologie, cosmetica si alimentatie. La trandafiri este formidabil faptul ca sunt la fel de gustosi pe cat de frumos miros.
Alimentatie. Deja din Antichitate era savurat siropul sau mierea, apa respectiv otetul de trandafiri. Apoi petalele au fost folosite pentru prepararea serbetului, a dulceturilor si chiar si pentru aromarea diferitelor mancaruri. Atunci cand vrem sa preparam o mancare pe baza de trandafiri trebuie intotdeauna avut grija sa nu amestecam prea multe savori. In Asia Centrala si de vest, petalele si uleiul de trandafir sunt deosebit de apreciate si nelipsite in prepararea numeroaselor dulciuri. La randul ei, apa de trandafir este folosita pentru a da o aroma florala felurilor de mancare arabe pe baza de orez, dar si la prepararea unei savuroase cafele turcesti la ibric. Petalele de trandafiri, proaspete, uscate, cristalizate, pot fi adaugate la salate, inghetate, in cuburi de gheata. Pot fi preparate ca infuzie pentru ceai sau pot insoti diverse sosuri, supe si bauturi cum este cazul a doua lichioruri frantuzesti, deosebit de apreciate, ce poarta nume sugestive, L’Huile de Rose si Parfait Amour.
Cosmetica. Trandafirul, considerat de-a lungul istoriei mai mult decat o floare, un simbol al senzualitatii si al feminitatii, reprezinta dincolo de valoarea sa estetica si artistica o sursa de substante tainice menite sa sporeasca sanatatea si frumusetea pielii, sa ne bucure cu parfumul lui si sa ne confere o stare de bine si de fericire. Uleiul de trandafiri este preferatul saloanelor de frumusete pentru armonia si eficacitatea lui.
Cea mai larga utilizare a trandafirilor o gasim in industria parfumurilor, in special datorita aromei lor calde, puternic florale si dulci. Mirosul caracteristic le este conferit de amestecul de geraniol, nerol si citronerol. Uleiul de trandafiri intra in compozitia celor mai renumite parfumuri, precum a celor de la Nina Ricci, Chanel, Christian Dior,  Kenzo, Givenchy sau Gucci. Multe parfumuri ieftine contin insa esente sintetice in locul uleiului natural de trandafir.
Dar capacitatea de echilibrare a pH-ului si a functiilor vitale ale pielii, imbunatatirea circulatiei sangelui, actiunea puternica de hidratare a tesutului, activarea proceselor metabolice la nivel celular, precum si combaterea eficienta a radicalilor liberi au facut ca trandafirii sa-si gaseasca o larga utilizare si in realizarea diferitelor preparate de ingrijire a pielii, inclusiv a sapunurilor.
Uleiul esential de trandafiri reda pielii luminozitatea, umiditatea si culoarea, hranind-o, hidratand-o si calmand-o, regenerand-o in profunzime, fiind benefic pentru orice tip de piele. Acestor calitati li se adauga actiunea puternic antialergica si emolienta, de netezire si intinerire a obrazului, dar si actiunea eficienta impotriva acneei, a dermatitei cronice, a ridurilor, pistruilor sau a matretii. Nu mai putin important este caracterul antiinflamator, decongestiv, cicatrizant, antibacterian, antiviral, antiseptic si dezinfectant care il fac extrem de util in cazul celor mai diverse tipuri de iritatii, micoze, arsuri, zgarieturi sau raniri.
Actiunea sa fina si delicata permite utilizarea chiar si pe tenul cel mai sensibil, precum si in cazul copiilor si al nou-nascutilor. Rezultate excelente se obtin in cazul pielii sensibile, uscate, imbatranite sau cu vene fisurate. Se spune ca uleiul esential de trandafiri este recomandat si in cazul depresiei. Lucru important pentru ca starea de spirit si metabolismul celular sunt mult mai strans legate decat suntem inclinati a crede la prima vedere. Trebuie doar avut grija sa nu se utilizeze ulei concentrat. In plus, in afara de actiunea directa asupra pielii, aroma degajata are o actiune de relaxare, de stimulare a unei stari de bine, actionand asupra secretiei de endorfine, hormoni ai fericirii.
Unul dintre cele mai apreciate soiuri de trandafiri utilizate in cosmetica este trandafirul de Damasc. In Europa, acesta s-a adaptat perfect conditiilor din Valea Trandafirilor din Bulgaria, unde distilarea petalelor de trandafir si obtinerea uleiului si a apei de trandafir au deja o traditie de peste 300 de ani. Datorita calitatii deosebite a trandafirilor crescuti in aceasta zona, Bulgaria a ajuns sa reprezinte un procent important in productia mondiala de ulei de trandafir. Acest ulei are o aroma mult mai puternica si mai persistenta, fiind astfel folosit de cei mai renumiti producatori de parfum din lume, inclusiv din Franta.
Costul pentru producerea unui singur kilogram de ulei se situeaza la aproximativ 4.000 de euro, fiind necesare peste 3 tone de petale de trandafiri culese intr-o perioada de 20 de zile, dimineata, cat timp petalele mai sunt acoperite de roua. Variatia extrem de rapida a proprietatilor petalelor de trandafiri ii fac pe specialisti sa afirme ca uleiul obtinut din petalele culese in doua dimineti consecutive au proprietati diferite.
Este o diferenta imensa intre aceasta esenta de trandafiri, uleiul obtinut din petale prin distilare cu aburi de apa si uleiul obtinut din macerarea petalelor intr-un ulei de masline, susan, migdale etc. Acesta era modul traditional de prelucrare a petalelor de trandafir similar modului de obtinere, prin macerare in ulei, a extractului oricaror plante. Si astazi se mai folosesc multe retete bazate pe acest tip de extract, care este si el benefic, dar nu are nici pe departe proprietatile celui descris anterior. Atentie insa la faptul ca in comert exista si multe produse pe baza de esente sintetice cu miros de trandafiri!



 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.