Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Valeriana, planta somnului usor

Valeriana, planta somnului usor

Email Imprimare

Despre valeriana, pe numele ei stiintific Valeriana Officinalis, se spune ca se numara printre cele mai folosite plante medicinale din lume. Cunoscuta si drept gusa-porumbelului sau odolean, valeriana este un remediu extrem de eficient in tratarea diverselor tipuri de tulburari emotionale, dar si in calmarea unei serii intregi de dureri si afectiuni.

Iubitoare de soluri umede si bogate in minerale, valeriana face parte din flora spontana. Este o planta perena, cu frunze dese si flori mici, albe sau roz, a carei inaltime ajunge sa depaseasca uneori 1 metru si jumatate. Florile de valeriana raspandesc un miros placut, care se simte pana la o distanta de cativa metri in jurul locului unde creste. Nu acelasi lucru se poate spune despre radacinile uscate sau florile ofilite de valeriana, mirosul greu pe care il degaja acestea dand, de altfel, si numele plantei in greaca veche: phu. Radacina de valeriana se recolteaza la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie. Dupa ce a fost dezgropata si spalata cu apa rece, este despicata pe lungime, in patru, si pusa la uscat. Cand devine casanta, radacina de valeriana se depoziteaza in saculeti din hartie, in locuri reci si intunecoase.
Inca din Antichitate, medici precum Hippocrate, Dioscoride si Galenus recomandau valeriana ca remediu pentru insomnie. Romanii o foloseau pentru a trata palpitatiile si aritmiile. In Evul Mediu, calugarita si botanista germana Hildegard de Bingen recomanda valeriana ca tranchilizant si somnifer. Amerindienii utilizau valeriana pentru vindecarea ranilor. In timpul Primului Razboi Mondial, valeriana i-a ajutat pe europeni sa depaseasca mai usor starile de panica si nervozitate cauzate de bombardamente.
Extractul de Valeriana Officinalis se obtine din radacina, prin acest proces potentandu-se proprietatile terapeutice ale plantei. Valeriana este diuretica, astringenta, tonica, antispasmodica, anticonvulsiva, laxativa si carminativa. Are capacitatea de a echilibra sistemul nervos si de a reda vitalitatea. In general, valeriana este folosita ca remediu in caz de palpitatii, insomnie, astm, angoasa, stres si anxietate, dar si in caz de oboseala cronica sau suprasolicitare intelectuala.
Tinctura este, probabil, cel mai cunoscut si mai folosit preparat din valeriana. Un exemplu de tinctura de valeriana este tinctura de valeriana de la Hofigal, recomandata in stari de nervozitate, insomnii si stari spastice.
   
Insomnie
De-a lungul anilor, cercetarile au aratat ca, in cazul insomniei, doar valeriana are o eficienta garantata. Valeriana Officinalis are efect sedativ pentru pacientii care sufera de insomnie cauzata de o suferinta cronica. Este indicata ca remediu pentru persoanele hipersensibile la durere si pentru cele cu schimbari frecvente de dispozitie. Poate fi administrata si pe post de calmant persoanelor supuse la stres. Pentru copiii care au des cosmaruri, o baie calduta cu valeriana se poate dovedi de un real ajutor. Pentru adulti, tinctura de valeriana inlatura dificultatea de a adormi, scade numarul de treziri nocturne si favorizeaza etapa cea mai odihnitoare a somnului, faza de somn profund fara vise. In tulburarile minore de somn, se administreaza 15-20 picaturi de tinctura de valeriana, diluate in 50 ml apa, cu jumatate de ora inainte de culcare. In insomnia severa, administrarea inainte de culcare poate fi precedata de inca o doza similara in cursul serii.

Depresie
In cazul pacientilor care nu fac suficiente exercitii fizice sau mentale, dar si in cazul celor care nu se relaxeaza indeajuns, se recomanda o cura cu valeriana, pe o perioada de 15-30 de zile. In acest scop, li se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere, de trei ori pe zi (dimineata, seara si cu putin timp inainte de culcare).
Un produs pe baza de radacina de valeriana, recomandat in stari depresive, de neliniste, de incordare si nervozitate, dar si in tulburari neurovegetative asociate menopauzei (palpitatii, anxietate) sau diverse afectiuni cardiace cu substrat nervos este Passisclerotin, un supliment nutritiv care imbunatateste echilibrul psiho-emotional si restabileste functiile fiziologice ale sistemului nervos central in starile de stres.
   
Spasmofilie
In principal, valeriana actioneaza asupra durerilor si spasmelor pe fond psihic, insa proprietatile antispasmodice pe care le poseda permit valerianei sa calmeze si spasmele tubului digestiv, in caz de dureri gastrice.

Sindromul premenstrual si crampe in timpul menstruatiei
Valeriana poate fi folosita si ca adjuvant in sindromul premenstrual, pentru ca elimina starile de iritare si excitabilitate nervoasa, atenueaza durerile de sani, durerile din zona ovarelor, senzatia de tensiune sau de greutate in bazin. Pentru aceasta, se face un tratament de o saptamana cu tinctura. De regula, tratamentul incepe cu aproximativ 5 zile inaintea menstruatiei si dureaza pana in a doua zi a ciclului menstrual.

Angina pectorala
Rezultatele unui studiu facut in China au indicat ca tratamentul cu valeriana in cazul anginei pectorale a avut efecte benefice pentru 88% din pacientii supusi testului. Valeriana scade semnificativ frecventa si intensitatea crizelor de angina pectorala si imbunatateste activitatea inimii.

Dureri musculare si gingivale

Valeriana actioneaza in paralel cu anxioliticele in tratamentul durerilor lombare sau sciatice. De asemenea, valeriana are efect relaxant asupra muschilor, fiind eficienta in combaterea contracturii musculare dureroase, cauzata de suprasolicitare fizica si psihica. In acest scop, se administreaza intre 1 si 2 cani de infuzie pe zi, pe o perioada de pana la trei zile.
Efectul calmant al radacinei de valeriana este valorificat si in produsele recomandate in cazul durerilor ce insotesc aparitia dentitiei la copii. Un exemplu este gelul gingival Dologel, care asociaza efectul calmant al extractului de radacina de valeriana proprietatilor decongestionante ale musetelului si actiunii de anestezic local a propolisului. (Foto: Wikipedia)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.