Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Tratament pentru psoriazis

Tratament pentru psoriazis

Email Imprimare

Psoriazisul este o boala cronica de piele care apare de regula pana la varsta de 30 de ani.  Este caracterizata de aparitia petelor mari si rosii acoperite de coji, in special in zona genunchilor, coatelor, la incheieturi, pe umeri, pe scalp. Se manifesta prin aparitia de pete rosii acoperite cu scaume, dureri, mancarime sangeroasa. Nu e o boala infectioasa si poate fi usor confundata cu o intoxicatie alimentara - tocmai de aceea, nu este intotdeauna detectata la timp. Psoriazisul este favorizat de stres, tensiune permanenta, efecte adverse ale unor tratamente medicamentoase sau infectii. Odata instalat, vindecarea completa devine dificila, iar de cele mai multe ori, pe un fond de stres, boala poate recidiva.

Terapia naturista a psoriazisului se bazeaza in primul rand pe purificarea intregului organism: in principal, prin alimentatie, care este un factor decisiv in vindecarea bolii. Cea mai drastica metoda de dezintoxicare e postul negru de sapte zile, dar exista si diete de dezintoxicare mai blande si tot cu efecte foarte puternice. Pentru accelerarea proceselor de purificare vor fi folosite, de asemenea, plante medicinale: laxative, depurative si tonice amare (care intensifica foarte mult procesele de purificare a tubului digestiv).
Desi sunt adresate in primul rand psoriazisului, mijloacele terapeutice pe care vi le voi prezenta se aplica unei game impresionante de boli de piele, de la acnee si dermatoze alergice pana la eczemele infectioase rezistente la tratament, precum si sclerodermie.
Postul negru este, fara doar si poate, mijlocul cel mai eficient (destul de dur pentru unii) de dezintoxicare. Postul negru presupune sa nu consumam absolut niciun fel de aliment pe o durata de timp cuprinsa de la 24 de ore pana la cateva zile. In postul negru destinat vindecarii psoriazisului se recomanda in mod special sa se consume multa apa de izvor sau, mai bine, infuzii din plante dezintoxicante, al caror mod de preparare vi-l voi prezenta tot aici. Fireste, postul negru cel mai eficient este cel care dureaza mai multe zile, insa pentru o ajunare mai lunga de trei zile sunt necesare acordul si supravegherea medicului.
Pentru cei care nu pot tine postul negru, considerandu-l prea dificil, este foarte eficienta dieta crudivora. Aceasta presupune sa nu consumam decat alimente nepreparate termic, timp de minimum 30 de zile. Vor fi in schimb consumate din belsug legume crude sub forma de salate, de sucuri sau ca atare, fructe crude, fulgi de cereale (grau, orz, ovaz), ulei presat la rece, miere si polen de albine. Un loc special il vor ocupa in cadrul acestei diete oleaginoasele: semintele de floarea-soarelui, dovleac si susan neprajite, miezul de nuca, arahidele si alunele neprajite, care, pe langa faptul ca aduc un surplus caloric foarte puternic, inlaturand senzatia chinuitoare de foame (de care se plang la inceput multi dintre pacientii care recurg la acest tratament), au si alte proprietati. Sunt foarte bogate in vitaminele E si F si favorizeaza normalizarea proceselor trofice la nivelul pielii. Pentru cei mai sensibili, dieta crudivora pura poate fi alternata cu dieta pe care o vom descrie in continuare.
Dieta semi-crudivora este modul de alimentare recomandat cu predilectie celor care se confrunta sau s-au confruntat cu psoriazisul, fiind si mijloc de vindecare si de consolidare a rezultatelor terapeutice. Poate fi adoptata pe perioade nelimitat de lungi, fiind mult mai permisiva, admitandu-se si consumarea produselor lactate si oualor in cantitati mici, cu conditia ca 50% din hrana sa fie constituita din legume si fructe crude. In primul rand, fiecare masa va incepe cu sucuri obtinute in casa din legume ca telina, patrunjelul, ridichea, combinate (ca ameliorator de gust) cu suc de mere sau morcov. Vor fi nelipsite de la fiecare masa salatele de cruditati cu legume bogate in fibre: morcov, varza, patrunjel, salata verde, spanac, ridiche, sfecla rosie. Va fi consumata numai paine tip graham, uleiul rafinat va fi inlocuit pe cat posibil cu cel presat la rece, faina alba va fi inlocuita cu cea integrala.
Prin adoptarea uneia dintre aceste diete, care pot fi urmate si in alternanta, va fi pregatit terenul pentru actiunea plantelor despre care vom vorbi in continuare.

Purificarea prin plante
Plantele medicinale cele mai eficiente in tratamentul psoriazisului sunt cele detoxifiante. Iata cateva dintre ele, extrem de eficiente pentru eliberarea de toxine a organismului:
Florile de soc au puternic efect laxativ, ajutand la drenarea intestinului gros, element extrem de important in terapia bolilor de piele. Fructele de soc vor fi administrate sub forma de tinctura, care acum se gaseste in mai toate magazinele naturiste – cate o lingura de 2-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Sunt recomandate cure de 2 saptamani pentru persoanele cu tranzit intestinal normal, in cazurile de constipatie fiind recomandata folosirea fructelor de soc pe termen lung (pana la 3-4 luni, cu 1-2 saptamani de pauza). De curand, am fost martorul unei ameliorari extraordinare a psoriazisului doar prin folosirea acestui remediu exceptional, fara niciun alt ajutor. Trebuie mentionat insa ca efectul florilor de soc, la fel ca al altor plante laxative, este mult mai puternic atunci cand se iau in paralel plante tonice amare.
Anghinarea este unul dintre cele mai bune tonice amare din flora mondiala. Se administreaza sub forma de pulbere (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea) – o lingurita de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Aceasta planta dubleaza practic intensitatea efectelor plantelor laxative si depurative, fiind de un imens ajutor in cura de dezintoxicare.
Iarba de trei-frati-patati este extrem de eficienta in bolile de piele de orice tip. Ceaiul se prepara astfel: 4 lingurite de trei-frati-patati se inmoaie in jumatate de litru de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza, punandu-se maceratul deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu jumatate de litru apa clocotita si se lasa la racit, dupa care se strecoara si se amesteca cu maceratul obtinut anterior. Astfel se obtine circa 1 litru de ceai, care pastreaza foarte bine calitatile exceptionale ale acestei plante. Se beau pe zi 1-2 litri de ceai de trei-frati-patati, in cure de 1-3 luni.
Va prezint acum un ceai complex (pentru uz intern), eficient in tratarea afectiunilor pielii.
Ingrediente: 30 g frunze de urzica vie (10 lingurite); 30 g coaja de salcie (5 lingurite); 30 g flori de galbenele (10 lingurite); 20 g fumarita, partea aeriana (4 lingurite); 20 g flori de coada soricelului (5 lingurite); 20 g coji verzi de nuca, 10 g scoarta de stejar (1 lingurita si jumatate). Se face infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa clocotita (300 ml). Se beau 6-8 cani pe zi.
Iata si un tratament extern: cataplasme cu tarate. O mana de tarate de grau cat mai proaspete se combina cu apa calduta, amestecand mereu pentru omogenizare, pana cand se formeaza o pasta, care apoi va fi pusa intr-un tifon cu ochiuri rare si va fi aplicata pe locurile afectate, tinandu-se minimum jumatate de ora. Prin aceasta metoda, crustele sunt inmuiate si este favorizata normalizarea metabolismului local. Dupa aplicatia cu tarate, se lasa sa se usuce pielea, dupa care va fi aplicat un unguent de tataneasa. Unguentul de tataneasa se gaseste in comert, putand fi achizitionat din farmaciile si magazinele cu profil naturist. Se aplica o pelicula din acest unguent pe leziuni, o data sau de doua ori pe zi. Este bun si cel de galbenele sau de Aloe.
Iata un amestec de ceai complex pentru spalaturi-comprese (uz extern):
Ingrediente: 40 g coaja de salcie (5 lingurite jumatate); 40 g scoarta de stejar (5 lingurite jumatate); 20 g seminte de in (2 lingurite); 20 g flori de arnica (4 lingurite); 20 g flori de galbenele (4 lingurite); 20 g flori de ventrilica (4 lingurite); 20 g flori de lumanarica (4 lingurite); 20 g radacina de scai (4 lingurite); 20 g fructe de ienupar (4 lingurite). Se face infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa clocotita (300 ml). Se fac spalaturi sau se aplica comprese in zonele afectate.
Eficienta in cazurile de psoriazis este si alifia de marul lupului (reteta proprie), pe care v-am prezentat-o zilele trecute.
De asemenea, puteti folosi unguentul cu ichtiol (alifia neagra). Este eficient in psoriazis, dar, avand o formula speciala, produsul este adaptabil si pentru persoanele cu alte afectiuni dermatologice: erizipel, lupus eritematos, inflamatii cronice, fisuri anale, degeraturi, rosaturi, dermatoze, furunculoze.
Utilizare: se foloseste ca antiseptic cutanat, ca antiinflamator, ca decongestiv si ca emolient, singur sau in combinatie cu alte antiseptice, in afectiuni dermatologice. Se aplica pe portiunea afectata si se lasa sa patrunda bine in piele. Se utilizeaza ori de cate ori este nevoie.
Iata cum se prepara unguentul cu ihtiol:
Ingrediente: Ichtamolum (Ihtiol) – gta 10,00; Vaselinum (vaselina) – q.s.ad. gta 100; Misce fiat unguent; Dentur signetur extern.
Ihtiolul se amesteca cu vaselina (de farmacie) adaugata treptat pana la omogenizare. Dupa omogenizare, unguentul se ambaleaza, se eticheteaza si se conserva corespunzator.
Vaselina se poate inlocui cu unt, se topeste, iar la racire se adauga treptat ihtiolul si se amesteca pana la omogenizare (uniformizare), racire.
Pentru psoriazis, dar si pentru acnee si cuperoza este foarte bun uleiul de luminita noptii (Oenothera biennis). Acesta mentine elasticitatea si troficitatea pielii, controleaza secretia de sebum de la nivelul epidermei, hidrateaza si previne uscaciunea pielii, regenereaza celulele, stimuleaza microcirculatia, reduce inflamatia, ajuta la pastrarea flexibilitatii si fermitatii pielii. Se ung cu ulei zonele afectate si se maseaza usor pana intra complet in piele.

Va prezint acum alte cateva tratamente pentru ingrijire si sustinere in boli de piele (psoriazis, eczeme):

Unguent pentru eczeme si psoriazis
25 g ceara de albine; 25 g unt de cocos; 25 g unt de cacao; 25 g ulei de floarea-soarelui sau ulei de masline; 100 g sare de Praid sau sare de la Marea Moarta

Unguent pentru piele cu eczeme foarte urate
10 g ceara de carnauba; 30 g unt de shea; 30 g unt de cacao; 15 g ulei de luminita noptii (Oenothera biennis); 15 g ulei de nuca; 100 g sare

Exfoliant pentru psoriazis cu namol de la Marea Moarta
15 g unt de cacao; 20 g ulei de avocado; 1 g Lysolecitina; 15 g namol de la Marea Moarta

Uleiurile, untul de shea sau untul de cacao se topesc pe baia de apa. Cand s-a racit, se adauga restul. Daca este cazul, uleiurile volatile esentiale, sarea si namolul se amesteca bine, pana la omogenizare (sa fie un amestec uniform, usor de folosit in locul afectat de boala). Se ambaleaza in recipiente corespunzatoare.
Aceste retete provin din strainatate, de la o scoala la care se invata modul de preparare a unguentelor.
 
Un exfoliant (crema pentru curatarea pielii, chiar a tenului) se poate prepara foarte simplu din ulei de masline si sare de mare. Se face un amestec cu care se unge usor pielea. Se mai pot adauga cateva picaturi de ulei volatil, care este indicat in tratarea psorizazisului. Cu acesta se freaca, se unge tot corpul, apoi se inveleste corpul intr-un prosop si se sta asa cam 30 de minute. La final, se spala totul, pe urma se foloseste o crema hidratanta.

Iata inca o crema pentru psoriazis si neurodermita (REGIVIDERM, din Germania).
Ingrediente: 0,07 g vitamina B12; 46 g ulei de avocado; 54,42 g apa distilata; 8 g Tegocare PS (emulgator tensid); 0,26 g sorbat de potasiu; 0,25 g acid citric (sare de lamaie).
Acest unguent este bine sa fie preparat la farmacie. Totusi, el poate fi inlocuit foarte usor. Se cumpara de la farmacie Vitamina B12 si ulei de avocado. Se unge locul afectat de boala cu Vitamina B12, se lasa 5 minute sa stea asa, in repaus, pe urma se unge locul cu pricina cu uleiul de avocado. Acest tratament se aplica zilnic de doua trei ori, timp de mai multe saptamani (4 pana la 8). Efectul apare dupa 2-4 saptamani de tratament. Psoriazisul trece, dar e posibil sa reapara peste un timp.

Mai poate fi incercat tratamentul cu alifie universala din ceara de albine si rasina de brad
Ingrediente: 150 g rasina de brad; 50 g ceara de albine; 1 l ulei comestibil (de floarea soarelui sau de masline).
Preparare: Prima data se topesc ceara, rasina si margarina, se ia preparatul de pe foc si se adauga uleiul comestibil. Daca preparatul se raceste, mai poate fi reincalzit. Se strecoara la cald, in stare lichida, printr-o sita metalica (strecurator de ceai), intr-un vas gradat, se lasa putin sa se raceasca (nu pana la solidificare), apoi se toarna direct in recipiente corespunzatoare.
Indicatii terapeutice: reumatism, artrite, ulcer varicos, sindrom post-trombotic, zona Zoster, plagi atone (rani greu vindecabile) si noduli tumorali. Este bun si contra arsurilor solare, iar unele femei o folosesc si pe post de crema de fata. Locul afectat de boala se unge de doua-trei ori pe zi, in strat subtire. (Ioan Marcus din Aiud, pasionat de fitoterapie)
Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868 sau la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.