Beneficiile afinului pentru sanatatea noastra

Imprimare

Vara, tarabele din piete sunt pline de fructe fel de fel, tot mai aromate si mai colorate. Printre ele, celebrele afine ne incanta cu gustul lor dulce, dar si cu rolul pe care il poarta in sanatatea noastra. Folosit ca antidiareic si antihemoragic inca din Antichitate si Evul Mediu, afinul este astazi utilizat cu mare succes in industria medicamentoasa. Povestea afinelor incepe undeva departe in timp, pe taramul Americii de Nord, unde amerindienii au fost – se pare – primii care au studiat beneficiile acestei plante, constatand ca fructele pot fi conservate si folosite pe timp indelungat. Tot ei au fost cei care au inceput sa dea culoare hainelor cu ajutorul sucului de afine.
Cu timpul, cei mai iscusiti vraci au observat ca afinele puteau combate foarte bine greturile femeilor care purtau prunci in pantece. De la intelepciunea amerindienilor si pana astazi, beneficiile afinului au fost intrebuintate din plin, descoperindu-se odata cu progresul tehnologic, diferite modalitati de a-l prelucra pentru inlaturarea afectiunilor. Eficiente in tulburarile produse de efectele negative ale antibioticelor, afinele au si o buna actiune impotriva tulburarilor de vedere. Frunzele de afin contin substanta numita mirtilina – asa-numita insulina vegetala, care are efectul de a scadea glucoza din sange. Sunt tonice, antiseptice, astringente si antidiabetice.
Fructele de afin sunt indicate in enterocolite, fermentatii intestinale, diaree. Ele pot fi consumate crude, uscate, sub forma de sirop, compot, maceratie, afinata, lichior, vin sau decoctie. Decoctia se prepara astfel: o lingura de afine se fierb intr-un litru de apa timp de 20 de minute si se consuma in urmatoarele 24 de ore, calda sau rece, dupa preferinta. Maceratia se prepara astfel: 100 g de afine se tin timp de 12 ore intr-un litru de apa (apa nu trebuie sa fie nici foarte rece, nici foarte calda, ci la temperatura camerei). Cantitatea de lichid rezultat se consuma in cursul unei zile. Infuzia (benefica in mentinerea tonusului vaselor sangvine) se pregateste folosind frunze de afin in cantitate de 50 g  la un litru de apa  si se bea in urmatoarele 24 de ore.
Sucul de afine este foarte eficient in combaterea aftelor sau a altor boli ale gurii sau faringelui. Se fac spalaturi bucale sau tamponari. Decoctia de frunze este indicata ca lotiune impotriva arsurilor sau a cuperozelor. In industria cosmetica, afinul este folosit cu succes in cremele si lotiunile anticelulita, deoarece actioneaza ca un accelerator de ardere a grasimilor, contribuind la refacerea circulatiei sangvine. Toate acestea si nu numai fac din afin o planta cu enorme beneficii pentru sanatate si frumusete. (Rodica Puscasu, Foto: Foto: Stock.XCHNG)

atl-service.kiev.ua/
www.sunglass4you.com.ua