Miraculosul patrunjel

Imprimare

Planta provine de pe malurile Marii Mediterane si a ajuns pe actualul teritoriu al Romaniei cu cel putin 2000 de ani in urma. In prezent, patrunjelul este cea mai folosita verdeata din bucatarie. Frunzele de patrunjel contin de trei ori mai multa vitamina C decat portocalele si de 2,5 ori mai multa decat lamaile. Datorita bogatiei sale de vitamine, minerale şi oligoelemente, patrunjelul contribuie la intarirea sistemului imunitar, evitarea hipertensiunii sau formarii calculilor biliari. Frunzele de patrunjel combat radicalii liberi, ducand la evitarea imbatranirii premature. Vitamina B12, care se gaseste intr-o cantitate foarte mare in patrunjel, ajuta la combaterea bolilor precum cancerul, bolile digestive si cerebrale, dar ajuta si pentru fertilitate si potenta.
Patrunjelul este util in evitarea aterosclerozei, prevenind oxidarea colesterolului negativ si depunerea sa pe artere. Folosit ocazional, nu are efectele curative amintite, de aceea va recomand sucul de patrunjel. Pentru a-l obtine, se mixeaza o mana de frunze proaspete, la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa se macereze si se filtreaza. Cel mai adesea, se recomanda 50 ml de suc pe zi, timp de 4 saptamani. Sucul de patrunjel nu se foloseste niciodata nediluat, pentru a nu provoca probleme digestive, ci doar amestecat cu suc de morcov. Sucul de patrunjel este folosit extern si in cosmetica, pentru purificarea tenului sau ca remediu contra pistruilor. Patrunjelul nu va fi utilizat in scopuri terapeutice de catre femeile insarcinate, intrucat poate produce avortul. Poate fi folosit si ca tratament extern, in inflamatii ale pleoapelor si ale ochilor, intepaturi de insecte, dureri articulare. Si as mai adauga ca frunzele de patrunjel va scapa de halena si dau un miros placut respiratiei.
Dragi cititori Dacic Cool, daca nu aveti unde cultiva un strat de patrunjel, puneti cateva seminte intr-un ghiveci si un pamant usor, prin care apa sa se scurga cu usurinta. Puneti vasul la loc luminos si peste 20°C. Cultivat in gradina sau in ghiveci, la fereastra, patrunjelul are aceleasi proprietati curative. Cultivandu-l in ghiveci, puteti avea patrunjel proaspat tot anul. (Aglaea Ciubotaru, Foto: Stock.XCHNG)

atl-service.kiev.ua
http://www.stockopt.com.ua/