Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Soc, socata, sanatate!

Soc, socata, sanatate!

Email Imprimare

Sambucus nigra, cunoscut sub denumirea polulara de soc, este un arbore de inaltime medie, cu ramurile de o frumoasa culoare cenusiu-verzui si frunze crestate pe margini. Il gasim prin paduri, prin preajma paraurilor, iar cand este inflorit raspandeste arome imbatatoare. Din mai pana in iunie, florile mici si albe incanta simturile cu parfumul lor placut. Atat frunzele, cat si florile sau fructele mature contin tanin, vitamina C, azotat de potasiu, avand un rol important in reglarea metabolismului si excelente proprietati diuretice si purgative. Socul este recunoscut datorita continutului mare de vitamina B, fiind folosit ca ingredient in diverse suplimente nutritive sau medicamente.

Uscarea florilor de soc (culese atunci cand nu sunt inca complet inflorite, pentru ca altfel se scutura) se face in spatii bine aerisite sau direct la soare, pentru ca altfel se innegresc si nu mai pot fi folosite. Scoarta de soc se recolteaza toamna de pe ramurile tinere. In timp ce florile proaspete au o actiune laxativa si purgativa, cele uscate sunt recomandate in gripa, raceala, guturai, bronsite, pneumonie, tuse, dureri de cap, dar si in reumatism, boli de ficat sau de rinichi, dar si in combaterea obezitatii.
Fructele de soc sunt si ele diuretice, sudorifice si laxative, dar si-au dovedit eficienta si in reumatism articular acut sau nevralgii. Ceaiul de flori uscate (10-15 g flori uscate la un litru de apa), consumat cate 6 cesti pe zi, in special primavara, indulcit cu miere de albine, este benefic in afectiunile reumatismale. Siropul de flori de soc se prepara din infuzia a 100 g de flori la un litru de apa. Se strecoara si se adauga un kilogram de zahar si se fierbe la foc domol. Acest sirop se consuma in cazul afectiunilor respiratorii, cate 4-5 lingurite pe zi. Tot in raceli, pneumonie sau reumatism se mai foloseste si otetul de soc, obtinut prin macerarea timp de 15 zile, intr-un litru de otet de vin, a 10 g flori uscate.
Ca diuretic se foloseste decoctul de scoarta de soc. Se prepara fierband 50 de grame de scoarta la un litru de apa, se fierbe pana scade lichidul la jumatate, se strecoara si se bea dimineata, pe stomacul gol.
Din fructe proaspete se pot prepara infuzii (o lingurita de fructe de soc la o ceasca de ceai) care au o actiune laxativa, administrate seara, inainte de culcare. Tot fructele, sub forma de sirop sau macerate, se pot folosi si in reumatism, constipatie, afectiuni digestive, bronsite sau traheite.
Folosit extern, sub forma de infuzie a florilor, 100 de grame la un litru de apa, socul este un bun emolient, calmant in eczeme, dureri de dinti, laringita.
In cazul furunculelor sau a abceselor, se folosesc cataplasme cu flori proaspete oparite. Impotriva reumatismului se folosesc bai cu un decoct concentrat de soc, amestecat cu frunze de salvie si rozmarin.
In cazul hemoroizilor sau a arsurilor, sunt recomandate cataplasmele cu frunze proaspete zdrobite.
Frunzele uscate si zdrobite, folosite sub forma de tigari, sunt recomandate persoanelor care vor sa se lase de fumat.
In trecut, decoctul concentrat de frunze si de muguri de soc se folosea la distrugerea omizilor sau a altor insecte daunatoare din gradini.
Socul nu este folosit doar ca remediu pentru sanatate, ci si in industria cosmetica, in fabricarea de parfumuri, lotiuni, sampoane sau creme. Dar, cea mai frecventa utilizare a socului este bautura acidulata, cu un gust proaspat si placut: socata! Iata una dintre modalitatile de preparare a socatei: 400 g flori de soc (cat mai curate, daca este posibil culese dupa ploaie), un kilogram si jumatate de zahar, 300 grame stafide, 4 lamai mici (de preferat cu coaja subtire, pentru ca sunt mai zemoase), drojdie proaspata (30 g). Se aleg florile cu mare atentie, se pun intr-o damingeana curata si se toarna peste ele apa clocotita, apoi se adauga stafidele maruntite, zeama celor 4 lamai si zaharul. Se asteapta ca lichidul sa se raceasca si se pune drojdia, se acopera si se lasa 5 zile intr-o camera bine luminata. Se strecoara apoi si se pune in sticle care se tin la intuneric. Este o bautura aromata, delicioasa si benefica sanatatii. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.