Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Un mar pe zi pentru sanatate si vitalitate

Un mar pe zi pentru sanatate si vitalitate

Email Imprimare

Este primul fruct despre care se face referire in Biblie, fructul caruia Eva n-a reusit sa-i reziste, e fructul cu care vrajitoarea a incercat sa o otraveasca pe Alba-ca-Zapada sau marul discordiei atunci cand vine vorba despre conflicte intre oameni. Marul este unul dintre cele mai raspandite fructe, fiind cultivat in peste 7.000 de soiuri. Un mar pe zi tine medicul departe, spune un proverb englezesc, iar beneficiile marului pentru sanatate au fost folosite inca din cele mai stravechi timpuri, la inceput sub forma de piureuri cu care se acopereau ranile sau se inlaturau bolile de piele. Tot in trecut, atunci cand raia devenea o amenintare serioasa pentru toti membrii unei comunitati, se scobeau merele in interior si se umpleau cu sulf, se puneau la cuptor si se obtinea o pasta cu care se ungeau portiunile din piele afectate de raie. De atunci si pana astazi, odata cu trecerea timpului, marul a devenit un fruct folosit cu predilectie pentru calitatile sale asupra sanatatii.
Ce contine marul de este atat de iubit in intreaga lume? Ei bine, pe langa apa, substante zaharoase, tannin, pectin, marul contine si substante minerale, printre care si potasiu, vitamina A, vitamine din grupa B, vitamina C, E. Iata de ce marul, consumat dimineata pe stomacul gol, are o actiune de favorizare a absorbtiei calciului, fiind recunoscut si ca un bun ajutator al digestiei, protejand mucoasa stomacala si stimulator al glandelor digestive.
Evident, in trecut, atunci cand merele, ca si celelalte fructe, cresteau in conditii mult mai naturale si mai pure decat astazi, continutul de vitamine si de substante benefice pentru organism era mult mai mare decat astazi si se gasea mai ales in coaja celor de culoare rosie.
Sa revenim insa la proverbul Un mar pe zi tine medicul departe, si daca luam in calcul faptul ca marul are insusiri antiseptice, antidiareice, laxative, calmante, diuretice sau depurative, atunci observam ca iubitorii de fructe, persoanele care consuma frecvent mere, au o sanatate mai solida decat a celorlalti.
Merele, aceste adevarate miracole pe care natura ni le ofera, au o actiune racoritoare si revigoranta asupra organismului, continand substante care au capacitatea de a combate starile febrile, ajuta la eliminarea calculilor urinari, sunt adevarate arme impotriva obezitatii, indepartand insa si starile de insomnie. Pentru combaterea insomniei se recomanda consumarea unui un mar inainte de culcare sau prepararea unui ceai dintr-un mar fiert in jumatate de litru de apa. Insa beneficiile fructului magic nu se opresc aici; marul are o contributie semnificativa in scaderea colesterolului datorita continutului ridicat de pectina, protejeaza activitatea cardiaca, prevenind aparitia infarctelor miocardice.
Asadar, nu degeaba se spune ca marul este fructul care prelungeste tineretea si mentine sanatatea la cote optime. Si pentru ca sezonul afectiunilor respiratorii este abia la inceput, se poate folosi siropul de mere pentru a combate racelile, tusea sau bronsita. Acesta se prepara dintr-un kilogram de mere rase si lasate la macerat in zeama lor, pentru cateva ore, dupa care se storc, se adauga jumatate de kilogram de zahar si se lasa la fiert, la foc domol, pana cand devine de consistenta unei paste lejere. Din acest sirop se iau cate 6 linguri pe zi, pentru persoanele care sufera de constipatie, dar si pentru combaterea starilor de iritabilitate sau nervozitate.
In trecut, stramosii nostri obisnuiau sa foloseasca scoarta de mar si frunzele pentru a face infuzii care sa combata febra sau afectiunile stomacale.
In cosmetica, sucul de mere si piureul, folosit ca masti pentru ten, au efecte de revigorare, de alungare a aspectului obosit. De asemenea, marul este folosit si ca ingredient in compozitia unor creme anticelulitice sau in lotiuni care combat vergeturile, dar si in produse destinate indepartarii acneei.
Otetul de mere este si el un eficient remediu pentru reglarea metabolismului, fiind benefic si in afectiunile tubului digestiv, in buna functionare a ficatului si a sistemului circulator. Pentru neutralizarea toxinelor din organism se recomanda diluarea a doua linguri de otet de mere intr-un pahar cu apa, baut dimineata pe stomacul gol. Pentru combaterea reumatismului, se prepara un amestec din otet si miere, doua linguri de fiecare, si se ia la pranz, in fiecare zi, in cure de cate zece zile consecutive pe luna.
Pentru a scapa de durerile de gat, cauzate de faringite sau amigdalite, se face gargara cu otet de mere, diluat in apa calduta; baile cu otet diluat in apa calda sunt benefice in reumatism.
Acestea sunt doar cateva din beneficiile marului, acest fruct cu adevarat magic pentru sanatatea noastra, iar in sezonul acesta, nimic nu poate fi mai placut decat parfumul proaspat al merelor, aduse din camarile unde asteapta in lazi, la lumina romantica, alaturi de alte fructe ale toamnei. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.