Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Vascul sau "creanga de aur"

Vascul sau "creanga de aur"

Email Imprimare

Se spune ca, din prea multa iubire, fiica unui mare imparat a vrut sa renunte la tot numai ca sa fie alaturi de iubitul ei, un fiu de taran. Imparatul a incercat in fel si chip sa o faca pe printesa sa se razgandeasca, insa nimic nu parea sa stea in calea iubirii sale. Mahnit la gandul ca va trage o mare rusine atunci cand lumea intreaga va afla despre casatoria fiicei lui, imparatul isi transforma ginerele intr-un pom, iar pe fiica lui, intr-o planta, iar aceasta incepu sa-si alungeasca frunzele si tulpina agatandu-se de tulpina pomului. Multe lacrimi a mai varsat imparatul vazand ca, si dupa ce n-au mai fost oameni, cei doi s-au cautat si au ramas mereu impreuna, insa blestemul acela, nici pana astazi, nimeni n-a reusit sa-l dezlege…

Iata de ce, atunci cand trecem prin livezile de meri, peri, pruni, tei sau prin padurile de stejari, vedem, agatata de trunchiurile copacilor, o planta cu tulpina de un verde pal, cu frunzele alungite ca niste degete fine, de printesa. Multe legende interesante planeaza in jurul acestei plante, de la povesti de dragoste pecetluite sub o ramura de vasc la regi aflati in razboi, impacati tot sub o astfel de ramura magica, la fii de zei readusi la viata datorita acestei puternice plante, asadar, un lucru e sigur: vascul, supranumit si creanga de aur, este aducator de armonie, avand forta miraculoasa de a impaca pana si cei mai inraiti dusmani, de a aduce noroc in casele in care acesta lipseste, de a aduce fericire acolo unde este nevoie. Acestea fiind spuse, cine nu are nevoie macar de o crenguta de vasc, mai ales acum, in prag de sarbatori?
Si daca tot o sa-l aveti in casa, aflati ca vascul este folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale terapeutice, fiind considerata de catre nord-europeni o planta sacra, un miracol pentru starea fizica, dar si spirituala a oamenilor. Potrivit unei credinte anglo-saxone, cine are vasc in casa de sarbatori va avea parte numai de lucruri bune si de un an plin de satisfactii, iar cei care se saruta sub o creanga de vasc, in seara de ajun, raman legati, pe vecie, printr-o iubire care va ramane mereu la fel de intensa ca sarutul de sub vasc.
Dincolo de aspectele magice pe care aceasta planta semiparazita le are, de-a lungul timpului, vascul si-a demonstrat calitatile terapeutice, avand o actiune eficienta impotriva tusei, fiind considerat un bun aliat impotriva epilepsiei, a afectiunilor pulmonare, a infertilitatii, dar si a afectiunilor cardiace. Printre altele, vascul este recunoscut ca un calmant natural eficient, ajutand si in cazurile de probleme ale sistemului circulator, in ameliorarea tulburarilor de menopauza sau in combaterea afectiunilor digestive. In cazul tulburarilor de menopauza se prepara o infuzie din 25 g frunze proaspete la un litru de apa. Atentie, frunzele nu se adauga in apa fierbinte, ci in apa calda, apoi se acopera cu un capac si se lasa timp de 15 minute, dupa care se consuma pe parcursul unei zile. Infuzia preparata astfel este un bun remediu impotriva astmului, a afectiunilor pulmonare sau a afectiunilor renale.
Exista informatii potrivit carora fructele de vasc ar contine o substanta (numita vascotoxina) care constituie un potential luptator impotriva tumorilor, insa, pana la confirmarea din partea specialistilor, se recomanda prudenta maxima in consumarea acestora. Ele pot fi oricand fi folosite ca hrana pentru animale, in special pentru pasari. Durerile reumatismale se pot ameliora aplicandu-se cataplasme din frunze proaspete direct pe zonele dureroase. De departe insa, cele mai cunoscute beneficii ale vascului raman cele magice, asadar, nu uitati ca de sarbatori sa va sarutati sub o ramura de vasc… una fermecata, desigur! (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.