Vineri, 30 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Leusteanul, planta magica

Leusteanul, planta magica

Email Imprimare

Dupa atatea mancaruri de sarbatori, un bors de fasole cu leustean verde e nemaipomenit. Am invatat ca leusteanul nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie, asa ca, an de an, in timpul sezonului, congelez cateva pungute cu leustean verde, numai bun de adaugat in mancare. Aroma speciala, mirosul unic au facut ca leusteanul sa fie una dintre cele mai folosite verdeturi pentru ciorbe. Important este, pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice, sa fie mancat cat mai putin preparat termic, fiind adaugat dupa ce am gatit hrana, nu in timp ce este pe foc.

Putine persoane stiu insa despre calitatile magice ale leusteanului. Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Este indicat persoanelor care sufera de balonare sau afectiuni digestive, totodata infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele. Pe rani, ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit. Sucul proaspat de leustean sau infuzia din planta uscata ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi si previne formarea lor.
De asemenea, leusteanul este indicat impotriva retentiei de urina, a anorexiei, racelilor sau durerilor de cap. Pentru petele pe piele, se freaca zona cu leustean proaspat. Pentru durerile in gat sau amigdalita se face gargara cu infuzie din planta uscata. Pentru gingivita, se mesteca indelung, de 4 ori pe zi, frunze proaspete de leustean. Pentru arsurile de gradul I sau II se aplica leustean zdrobit, timp de cel putin o ora, are efect calmant si antiinflamator.
Se spunea in popor ca leusteanul purtat ca amuleta alunga raul, se credea in protectia sa magica. De Ispas sau Inaltarea Domnului, oamenii se bateau cu frunze de leustean pentru a fi feriti de rele si de boli.
O ciorba cu legume, de post, o ciorba radauteana, o ciorba cu carne de porc sau cu perisoare, o ciorba de miel sau de curcan, o mancarica de fasole cu carne, o ciorba de peste, o salata sau o omleta, iata numai cateva mancaruri in care puteti folosi leusteanul. Nu-l subapreciati, leusteanul este usor de cultivat si nu este o planta pretentioasa. Daca aveti un lot cat de mic de teren, asigurati-va ca aveti si o tufa de leustean. Bucurati-va de bogatiile si beneficiile leusteanului! Sa fiti sanatosi! (Aglaea Ciubotaru, Foto: Wikipedia)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.