Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale De la cititori: Baile de terebentina – retete si indicatii

De la cititori: Baile de terebentina – retete si indicatii

Email Imprimare

Cititorul nostru Ioan Marcus din Aiud ne-a trimis un nou text despre un remediu natural. Va trimit o descriere a baii de terebentina, realizata si experimentata de un medic rus, dr. Zalmanov. Din pacate, la noi nu se gasesc unele ingrediente, ca terebentina, camfor si acid oleic (cele mai importante ingrediente), astfel incat eu nu pot prepara cele doua solutii pentru bai. S-ar putea insa sa primesc terebentina din Ungaria.
Acum sunt foarte ocupat, dar am lasat totul pentru a va trimite descrierea despre baia de terebentina. Va doresc numai bine si sanatate! Cu stima si respect, Ioan Marcus din Aiud, judetul Alba

Ati auzit vreodata de baile de terebentina ale dr. Zalmanov? Nu? Atunci acordati atentie acestui articol despre baile de terebentina, in care se va descrie metoda de primire a bailor de terebentina, vor fi prezentate sfaturi, precum si lista contraindicatiilor pentru acest tip de tratament.
Dupa ce a absolvit trei institutii medicale (in Germania, Italia si Rusia), dupa revolutie, in 1918, Avraam (Alexandru) Zalmanov era seful Directiei Generale de Statiuni Balneare, presedinte al Comisiei de Stat pentru combaterea tuberculozei, precum si medicul personal al lui Lenin. Mai tarziu, a lucrat in Franta si in Germania. Acest medic renumit a elaborat o tehnologie de efect terapeutic asupra capilarelor prin bai de terebentina.

Terebentina este o substanta naturala, fiind distilata cu abur din rasina lichida a coniferelor. Principala componenta a acestei substante este alfa-pinenul (peste 50%). Fiind o substanta naturala, baile cu utilizarea ei reprezinta o metoda de actionare fiziologica naturala asupra organismului, fara a avea vreun efect daunator.
Am stabilit deja ce este terebentina, acum urmeaza sa clarificam prin ce este ea atat de utila si care este efectul utilizarii bailor de acest fel? In primul rand, baile de terebentina deschid capilarele inchise, imbunatatind astfel alimentarea tesuturilor si organelor cu elementele din sange si cu oxigen, asigurand drenarea tesuturilor pentru eliminarea toxinelor si deseurilor acumulate, amplifica schimbul de substante si procesele de autocontrol ale organismului, stimuleaza imunitatea, restabilesc activitatea celulelor, tesuturilor, organelor si, prin urmare, a intregului organism. Un asemenea efect unic asupra organismului al terebentinei devine un factor major in tratarea multor boli, imbunatatind starea sanatatii in ansamblu, marind rezistenta organismului si amplificand eficienta lui.
Dar asta nu e tot: baile de terebentina sunt utilizate cu succes in produsele cosmetice, caci ele constituie un mijloc eficient de intinerire, avand efect de prevenire a imbatranirii premature. Intensificarea circuitului sangelui în capilare curata pielea, normalizeaza si imbunatateste starea acesteia. Pe langa aceasta, baile de terebentina promoveaza normalizarea metabolismului lipidic si, prin urmare, poate fi folosit ca un mijloc de scadere in greutate durabila si eliminarea celulitei. Avand o gama atat de larga de efecte terapeutice si cosmetice, aceste bai nu provoaca modificari si perturbari patologice si sunt absolut inofensive atunci cand sunt utilizate corect.
Referitor la aplicarea corecta, trebuie sa spunem ca efectuarea bailor de terebentina necesita cunostinte si experienta – de aceea, medicii nu recomanda efectuarea acestor proceduri la domiciliu. Este mai bine sa cereti ajutorul specialistilor, cum ar fi cei de la centrele balneare sau de la saloanele de tip SPA.

Exista trei tipuri de bai de terebentina: albe, galbene si mixte. In functie de starea sanatatii dumneavoastra, specialistii centrului SPA vor selecta tipul de baie potrivit, vor determina numarul de vizite necesare, vor stabili regimul de temperatura si va vor monitoriza evolutia.
Contraindicatiile pentru primirea bailor de terebentina sunt urmatoarele: tuberculoza in forma deschisa, aritmii, insuficienta cardiaca de nivelul 2-3, hipertensiune arteriala stadiul II-III, boli de piele in stadiu avansat, scabie, inflamatie acuta sau exacerbarea bolilor cronice, tumori maligne, sarcina si intoleranta individuala. Aceste bai nu au contraindicatii legate de varsta.

Baile de terebentina sunt recomandate pentru boli care controleaza mobilitatea pacientilor. Sunt indicate in radiculite, leziuni si probleme ale coloanei vertebrale, artrite, osteoartroza, complicatii si efecte reziduale dupa un accident vascular cerebral, poliomielita, spondilita anchilozanta, polinevrite, nevralgii, boli ale tesutului conjunctiv sistemic, miopatii de diferite etiologii
Efectele acestor bai sunt: prevenirea imbatranirii, imbunatatirea fluxului de sange la toate organele si tesuturile, cresterea cantitatii de oxigen in tesuturi, consolidarea proceselor de oxidare si de detoxifiere, reducerea rigiditatii crescute a tesuturilor conjunctive (muschi, ligamente, tendoane), reabilitarea functiilor perturbate ale sistemului nervos spinal dupa accidente vasculare cerebrale. Un alt efect terapeutic si cosmetic este reprezentat de consolidarea proceselor de oxidare si de detoxifiere.
Baile de terebentina sunt recomandate in special pentru urmatoarele boli neurologice: afectiune nervoasa provocata de alcool; amiotrofie spinala (Werdnig Hoffman – este o boala rara a copiilor mici, care se manifesta prin slabirea muschilor si probleme musculare severe); boala Icenki Kusing; boala Parkinson; cauzalgie – nevralgie; diabet; distonie vegetativa-vasculare; cefalee; hemoragii cerebrale; hipotiroidism (gusa); inflamatia nervului facial; insomnie; lipemie - obezitate; lumbalgie; menopauza; miastenie; mielita; migrena; miopatie (afectiunea fibrelor musculare la copii); miotonie (anomalie musculara); mioplegia paroxistica; neuralgie sacrala; neurastenie; neurosifilis; nevrita ganglionara; nevrita trigeminala; osteocondroza; paralizie cerebrala la copii; paralizii de diferite etiologii; pareza; polinevrita; poliomielita; reumatism nervos; sciatica; scleroza multipla; scleroza musculara unilaterala; sindrom hipotalamic; sindrom Mariene; spondilita; spondilita-spondiloza; tireotoxicoza, apare in cazul secretiei excesive de hormoni tiroidieni; tiroidita; tulburari de sensibilitate de diverse origini; tumoare cerebrala.

Prepararea emulsiei pentru baia alba cu terebentina (reteta, compozitie)
Pentru a prepara unui litru de emulsie sunt necesare: 550 ml apa distilata, 40 g sapun pentru bebelusi razuit, 6 g acid salicilic (salicil, care se foloseste si pentru conservare), 20 ml spirt camforat (spirt de camfor) si 500 ml terebentina (obtinuta din rasina de brad prin distilare). Emulsia astfel preparata seamana ca aspect si consistenta cu laptele acru, cu iaurtul. In perioada depozitarii se desparte in trei straturi – de aceea, inaintea utilizarii, se agita. Se depoziteaza intr-un loc intunecos, la temperatura camerei, iar termenul de valabilitate este de un an. Prepararea dureaza o jumatate de ora.
Se fac bai de doua ori pe saptamana.

Prepararea solutiei galbene pentru baia cu terebentina (reteta, compozitie)
Pentru a prepara unui litru de solutie pentru baia galbena sunt necesare 200 ml de ulei de ricin, 150 ml de acid oleic, 13,5 g de soda caustica (NaOH) si 500 ml de terebentina obtinuta prin distilarea rasinei de brad. Se foloseste soda caustica sub formă de cristale, care se gaseste in magazinele de menaj (unde se vand vase, detergenti).
Solutia obtinuta este transparent-galbuie (ca uleiul comestibil). Se pastreaza in sticle brune, etanse, la loc intunecos, la temperatura camerei. Termenul de valabilitate este de un an. Baia se efectueaza in fiecare a doua zi (deci se fac bai din doua doua zile, cu o zi de pauza intre ele).

Reteta pentru o frectie preparata in casa, pentru dureri reumatice si artrita (cu terebentina)
Era folosita in intreaga Rusie si in Siberia. Ingrediente: 473 g terebentina pura, 473 g alcool pur, 473 g ulei de masline, 1/3 (6 g) lingurita camfor.
Mod de preparare: se dizolva camforul in terebentina, se adauga uleiul de masline (in Rusia se folosea gazul), apoi alcoolul. Agitati inainte de folosire. Frectionati partile bolnave pana cand frectia intra complet in piele, apoi bandajati cu o bucata de lana, pastrand bandajul toata noaptea. Se spune ca tratamentul opreste rapid durerile reumatice si artritice. Poate fi folosit si pentru dureri musculare sau crampe.

Crema pentru dureri articulare si musculare cauzate de reumatism (preparat farmaceutic)
Are efecte calmante si antibiotice, fiind folosita in afectiunile reumatice. Are efect benefic si ca tratament adjuvant.
Ingredientele active sunt camforul, uleiul de eucalipt si terebentina purificata. 100 g de unguent contin 10 g de camfor, 10 g de ulei de eucalipt si 25 g de ulei purificat de terebentina.
Sursa: www.formula-as.ro (Ioan Marcus din Aiud, pasionat de fitoterapie; Foto: www.ecology.md)

Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numerele de telefon 0745.558.868, 0730.483.297 (dupa ora 18.00), dar si la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.