Vineri, 30 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Eucaliptul, un copac exceptional

Eucaliptul, un copac exceptional

Email Imprimare

Copac vesnic verde si impunator, eucaliptul e originar din Australia si Tasmania, insa astazi creste liber si in alte regiuni, precum estul Indoneziei. Este cultivat, insa, in multe alte locuri, cei mai mari producatori ai lumii fiind, astazi, China, Portugalia, Spania si Africa de Sud. In prezent, Australia si-a pierdut locul de lider in productia de ulei de eucalipt din cauza costurilor foarte mari pe care le implica aceasta.
Exista peste 700 de specii de eucalipt, insa cea mai cunoscuta este Eucalyptus Globulus, principala sursa pentru uleiul de eucalipt. Eucaliptul face parte din familia Myrtaceae si este cultivat atat pentru lemnul sau de esenta tare, cat si pentru frunzele din care se obtine uleiul esential. Acesti copaci cresc foarte repede, unii dintre ei ating peste 140 de metri inaltime, au radacini adanci si ramificate si seminte bine incapsulate in fruct, iar datorita acestui fapt rezista chiar si incendiilor din paduri, fiind primii copaci care invie dupa un incendiu devastator. Sunt cultivati si pentru ca reduc umiditatea solului, acolo unde cresc. Frunzele lor sunt toxice, doar ursuletul koala le consuma, insa doar de la o singura specie de eucalipt.

Numele eucaliptului vine din limba greaca, unde eu inseamna frumos, iar kallitos inseamna ascuns. Semintele sale sunt bine ascunse in fructul care are o frumoasa forma de amfora, insa o alta explicatie a numelui este aceea ca, atunci cand sunt boboci, florile sale sunt bine ascunse sub o membrana care este aruncata in momentul infloririi. Cea mai cunoscuta varietate este eucaliptul albastru (Eucalyptus Globulus), numit si blue gum eucalyptus, Australian fever tree leaf, fever tree leaf sau Tasmanian blue gum leaf. Acesta are o marime medie, ajungand pana la 60 de metri inaltime, provine tot din Australia, are radacini foarte bogate si crengi numeroase. Scoarta din partea de jos este aspra, gri sau maronie, iar cea din partea superioara e mai deschisa la culoare, avand o tenta albastruie si desfacandu-se de pe lemn in fasii lungi. Frunzele mature sunt lucioase, de un verde inchis si tari, iar florile sunt albe si parfumate.
Eucaliptul a fost si este utilizat in medicina populara traditionala a aborigenii australieni, care ii spun malee (mallee). Potrivit specialistilor de la Centrul Medical al Universitatii din Maryland, acestia il foloseau, sub forma de infuzie (ceai) din frunze, pentru vindecarea infectiilor fungice si a ranilor cutanate, pentru atenuarea durerilor corporale in general, pentru atenuarea febrei, pentru decongestionarea sinusurilor si impotriva racellilor.
Insa eucaliptul a fost inclus si in alte sisteme medicinale traditionale, precum cel chinez, cel greco-european sau in medicina ayurvedica indiana. In China este folosit pentru proprietatea sa de a atenua durerile nervilor, iar in India e utilizat pentru efectul sau expectorant si de calmare a iritatiilor. Farmacopeea ayurvedica de astazi il recomanda pentru durerile de cap cauzate de raceli. Deja in anii 1880, chirurgii foloseau uleiul de eucalipt ca antiseptic in operatii, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea era folosit in cele mai multe spitale din Anglia pentru curatarea cateterelor urinare. In SUA si in Germania, uleiul de eucalipt este folosit, astazi, la scara larga in preparatele expectorante administrate impotriva tusei si racelilor, sub diferite forme, de la siropuri si jeleuri pana la inhalanti. Deoarece atenueaza simptomele racelii si guturaiului, e folosit in multe preparate antitusive. Vaporii de ulei de eucalipt actioneaza ca decongestionant, fiind inhalati si pentru tratarea bronsitei.
Din cele peste 700 de varietati de eucalipt, cel putin 500 produc uleiuri esentiale, cu compozitii diferite. Uleiul de eucalipt se obtine din frunzele uscate, care sunt distilate in baie de aburi. Este un lichid incolor cu un miros puternic, dulce si lemnos. Uleiurile de eucalipt contin peste 100 de compusi diferiti, principalii fiind a-pinen, b-pinen, a-phellandren, 1,8-cineol, limonen, terpinen-4, aromadendren, epiglobulol, piperiton si globulol. Desigur, cel mai important este 1,8-cineol, numit si eucaliptol, care poate ajunge chiar si la 85% in unele uleiuri. Uneori, uleiurile de eucalipt crude contin mai multi compusi si in cantitati diferite decat dupa dubla distilare. De exemplu, uleiul de Eucalyptus globuls contine 60% cineol si 40% alti compusi, iar dupa dubla distilare contine 80% cineol si doar 20% alti compusi. De aceea, uleiul crud poate avea mai multe utilizari decat uleiul rafinat.
Uleiul esential de eucalipt are multiple utilizari, atat casnice, cat si industriale. Este prezent, adeseori, ca ingredient principal in parfumuri si in cosmetice, datorita aromei sale proaspete unice. Il intalnim in paste de dinti, ape de gura, unguente, uleiuri de uz extern, pastile si bomboane de tuse. Amestecat cu alte uleiuri, este absorbit mai usor de piele, ajutand procesul de hidratare – iata de ce intalnim uleiul de eucalipt in produse de ingrijire a pielii, pe post de antisolar natural. Il putem folosi si direct, acasa, in combinatie cu o baza tot din ulei, de exemplu ulei de cocos: in 1-2 lingurite de ulei de cocos turnam o picatura de ulei esential de eucalipt, apoi masam bine pielea.
Se pare ca uleiul de eucalipt este si un repelent eficient, tinand insectele la distanta. In anul 1948, in Statele Unite a fost chiar inregistrat oficial ca insecticid (ucide o serie de insecte, inclusiv capusele). Este, de asemenea, folosit ca solvent dental sau industrial. Desigur, pe langa parfumul sau, uleiul de eucalipt este apreciat si pentru gustul sau, dar mai ales pentru proprietatile sale farmaceutice. Are efecte antiseptice, antibiotice, antiinflamatorii si analgezice, fapt pentru care oamenii il folosesc in mai multe tipuri de tratamente.
Iata care sunt cele mai cunoscute specii de eucalipt care produc ulei. Eucalyptus polybractea, cunoscut sub numele comun de Blue Mallee, este un copac mic. Uleiul sau, crud sau distilat o singura data, e foarte bogat in cineol (80-88%), un eter terpenic incolor, cu miros asemanator cu al camforului. Eucalyptus radiata, cunoscut sub numele popular de menta cu frunze inguste, e un copac de marime medie, cu o scoarta fribroasa. Uleiul crud contine 65-70% cineol si are un gust foarte proaspat. Eucalyptus citriodora, numit si cauciucul cu miros de lamaie, este un copac mare caruia numele i-a fost schimbat in Corymbia. Uleiul sau contine mai ales citronellal, fiind utilizat in industrie si in parfumerie.
Eucalyptus globulus (eucaliptul albastru) este, desigur, specia care a atras cel mai mult atentia botanistilor si chimistilor, iar uleiul sau este cel mai cunoscut si cel mai utilizat dintre toate. Contine aproximativ 60% cineol. Deoarece proprietatile uleiului crud nu indeplinesc, de obicei, cerintele industriei farmaceutice, acest ulei este dublu distilat si tratat pentru cresterea continutului de cineol, care ajunge la 80%.

Utilizarile uleiului de eucalipt

Forme diluate de ulei de eucalipt se administreaza oral impotriva durerilor si inflamatiilor membranelor mucoase ale tractului respirator, impotriva tusei, astmului, bronsitelor, durerilor de sinusuri si inflamatiilor acestora, impotriva infectiilor respiratorii. E folosit si ca antiseptic, tratament pentru rani, arsuri si ulcer. Pentru tratarea mucoaselor (prin urmare, a alergiilor si astmului), se poate aplica o picatura de ulei de eucalipt pe un tampon din vata de bumbac organic, inhalandu-se apoi de cateva ori pe zi. De asemenea, pot fi adaugati cativa stropi de ulei in apa sau in nebulizator, pentru terapie prin aburi, sau in apa de baie.

Beneficiile uleiului de eucalipt
Eucaliptul are proprietati antibacteriale – actioneaza mai ales la nivelul tractului respirator superior, dar si la nivelul dintilor, impotriva bacteriilor cariogenice (care cauzeaza cariile) si periodontopatice. Stimuleaza sistemul imunitar. Atenueaza durerile si le este util sportivilor, actionand ca o forma pasiva de incalzire a muschilor. Are un efect de improspatare si de reconfortare la nivel psihic, fiind in acelasi timp un stimulant, eliminand lenea mentala si dandu-ne o buna dispozitie mentala si spirituala.
Uleiul esential de eucalipt Bio Apimond, obtinut din eucalipt albastru, pastreaza toate aceste proprietati exceptionale enumerate mai sus. Ajuta foarte mult in raceli si gripe, bronsite, infectii ale sinusurilor, nas infundat si alte afectiuni respiratorii, precum si in tratarea unor probleme ale pielii. De asemenea, imbunatateste circulatia sangelui, crescand activititatea cardiaca, ne ajuta sa ne concentram mai bine, dezinfecteaza gatul (sub forma de gargara), iar daca e folosit in masaj, elimina oboseala mentala, fizica si durerile musculare. Ajuta si in cazul intepaturilor de insecte, pentru calmare.
E important sa stim ca uleiul esential de eucalipt este puternic, prin urmare se foloseste intotdeauna diluat. Pentru masaj, 4-6 picaturi amestecate intr-o baza de ulei vegetal; pentru aromaterapie, 3-5 picaturi amestecate in apa; la baie, 5-10 picaturi diluate in apa din cada; la sauna, 5 mililitri la 5 litri de apa. (Foto: Wikipedia, www.freeimages.com, www.apimond.ro)




Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.