Sparanghelul - leguma care are grija de tineretea pielii

Imprimare

Desi inca destul de greu de gasit in magazinele din Romania, sparanghelul este un ingredient din ce in ce mai folosit in bucataria moderna. Pe langa utilitatea sa in gastronomie, aceasta leguma face obiectul multor tratamente naturale, studiile demonstrand ca sparanghelul este leguma numarul 1 in procesele de detoxifiere. Sparanghelul provine din familia Liliaceae (alaturi de ceapa, praz si usturoi), fiind ingredientul secret intr-o alimentatie echilibrata. Acesta contine numerosi nutrienti, care protejeaza impotriva cancerului, pietrelor la rinichi si durerilor articulare. Leguma, preferata de majoritatea vedetelor, poate fi gasita in trei culori: verde, violet si alb. Cel verde este sortimentul cel mai des intalnit.

Sparanghelul violet a fost cultivat pentru prima oara in regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decat cel verde si cel alb si o textura mai frageda. Sparanghelul alb este foarte rar, fiind considerat o delicatesa. Avand efect de antiimbatranire, antiinflamator si chiar afrodiziac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit. 180 g de sparanghel asigura: vitamina C - 73% DZR (ajuta la intarirea sistemului imunitar), vitamina A - 29% DZR (ajuta la pastrarea unei vederi sanatoase), vitamina K - 80% DZR (sustine functionarea optima a sangelui si ajuta la dezvoltarea si cresterea densitatii osoase, prevenind astfel osteoporoza si osteoartrita), acid folic - 65% (esential pentru sanatatea femeilor insarcinate), potasiu - 9% DZR (important pentru functionarea normala a creierului si a sistemului nervos), mangan - 13% DZR (accelereaza metabolismul si are efecte benefice asupra memoriei).
Leguma are un rol deosebit de important in procesul de antiimbatranire. Din cauza radicalilor liberi, a stilului de viata nesanatos si a alimentatiei neechilibrate, suntem predispusi la imbatranire prematura. Sparanghelul este bogat in glutation, un aminoacid cu proprietati antioxidante care protejeaza celulele de radicalii liberi si toxine, mentinand pielea tanara si radianta. Astfel, consumul de sparanghel va amana procesul de imbatranire a pielii. Sparanghelul combate aparitia ridurilor, deoarece este leguma cu cea mai mare concentratie de glutation - un antioxidant ce contine 3 aminoacizi cu efect antioxidare.
Tijele de sparanghel ajuta in procesele de slabire. O singura tulpina de sparanghel are calorii infime - 4 la numar. Dincolo de aportul caloric slab, aceasta leguma senzationala are si un continut bogat in apa, ceea ce o plaseaza in topul legumelor recomandate in curele de slabire, cu efect garantat in reglarea metabolismului. Asparagina, un alt compus din sparanghel, are efect diuretic, deci ne ajuta sa eliminam toate toxinele si sarea in exces din organism, creste rezistenta organismului la oboseala si asigura functionarea normala a ficatului.
Folatii din sparanghel fac ca aceasta leguma sa detina importante proprietati anticancerigene. Acesti compusi se gasesc in special in vegetalele verzi si in citrice si, desi frecvent se intampla ca acidul folic sa fie considerat unul si acelasi cu folatii, trebuie sa stiti ca acidul folic este un supliment derivat si nu are la fel de multe beneficii. Tot folatii sunt cei care ajuta la reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerilor, dar si la reducerea riscului de boli de inima. O alta substanta din sparanghel numita inulina este extrem de benefica in dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, facand astfel digestia un proces mult mai usor.

Sursa: Antena Satelor