Sfecla rosie, un aliment care lupta impotriva dezvoltarii tumorilor

Imprimare

Sfecla pare a fi una dintre cele mai trecute cu vederea legume, probabil din cauza aspectului sau neplacut si a tendintei sale de a pata hainele si mainile. Dar este important sa se includa aceasta leguma foarte hranitoare in dieta sau tratamente naturiste. Sfecla rosie se numara printre legumele care pot fi pastrate si in lunile geroase, de iarna, fara a-si pierde calitatile. Ea reprezinta un ajutor extraordinar pentru organism in timpul sezonului rece, numarandu-se si printre alimentele traditionale romanesti de Craciun. Si inca un avantaj: sfecla rosie este un ajutor extraordinar pentru sanatatea copiilor inca din timpul vietii intrauterine, substantele sale active protejand fetusul in pantecele mamei.

In medicina naturista, sfecla este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani, cand intemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumina primele leacuri traditionale, prin studii stiintifice.

Hipertensiunea
Valorile crescute ale tensiunii arteriale, dar si tensiunea arteriala oscilanta sunt domeniile in care se obtin cele mai rapide si spectaculoase efecte terapeutice cu sucul de sfecla rosie. O jumatate de pahar din aceasta licoare, obtinuta cu storcatorul electric centrifugal, duce la o scadere cu pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile la doar 30-60 de minute dupa ingerare.
Aceste elemente au fost demonstrate prin studii facute pe pacienti umani, la mai multe spitale universitare din lume. Ca urmare, in 2010, Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii printre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale. Pigmentii care dau culoarea specifica sfeclei rosii au, intre altele, un efect extraordinar pentru mentinerea sanatatii si a elasticitatii vaselor de sange, in special a venelor.
Ca atare, persoanelor predispuse genetic (care au avut antecedente in familie) spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie, care previne pierderea elasticitatii vaselor de sange si formarea dilatatiilor si stazelor venoase. Persoanele care deja au varice in formare trebuie sa tina cure serioase cu sfecla rosie pentru a preveni extinderea acestora.
Sucul proaspat, precum si salata de sfecla rosie cruda sunt recomandate si celor care au mainile si picioarele mai tot timpul reci, din cauza circulatiei periferice deficitare, deoarece principiile active din aceasta leguma dilata vasele de sange de la extremitatile corpului si stimuleaza inima sa pompeze cu mai multa putere sangele.

Anemia
Contrar credintei “populare”, sfecla rosie contine cantitati de fier destul de reduse, dar cu toate acestea este unul din cele mai bune remedii antianemice. De ce? Deoarece aceasta leguma contine vitamina C, magneziu, mangan si vitamina B6, care sunt esentiale pentru asimilarea acestui oligoelement, dar si pentru productia de globule rosii. Mai mult, aceasta radacinoasa contine substante care stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor). Ca atare, contra anemiei se recomanda o cura de o luna, cu sfecla, din care se consuma cate 150 de grame, o data la doua-trei zile. Pentru o mai mare eficienta in tratarea anemiei, se introduc in dieta si alte alimente bogate in fier, cum ar fi galbenusul de ou, polenul de albine, alga calcaroasa, drojdia de bere.

Sursa: Antena Satelor