Laptisorul de matca in fiole buvabile

Imprimare

Una din formele in care se gaseste laptisorul de matca pe piata de produse apicole este cea de fiola buvabila. De cele mai multe ori, procedeul prin care laptisorul de matca este conservat in fiole este acela de pasteurizare. Inventata de Louis Pasteur in 1862, pasteurizarea reprezinta metoda prin care un aliment este supus unei temperaturi foarte ridicate, apoi unei raciri bruste. Se distruge astfel toata flora patogena prezenta in produs. Desi se spune ca aceasta procedura pastreaza integral proprietatile produsului, calitatile nutritive se pierd intr-un procent foarte mare. In cazul laptisorului de matca se pierde substanta cu importanta cea mai mare, acidul pantotenic, adica exact acea substanta care il diferentiaza si il claseaza pe un loc fruntas in topul produselor apicole cu calitati exceptionale pentru sanatate.

Pasteurizat si lipsit astfel de cea mai valoroasa substanta, laptisorul de matca devine un produs fara calitati terapeutice deosebite. Iata de ce este recomandat ca cine doreste laptisor de matca in forma conservata sa prefere o alta forma a acesteia, si anume tindalizarea. In 1876, un om de stiinta irlandez, John Tyndall, dupa indelungate cercetari, gaseste o alternativa la procedura inventata de Louis Pasteur, o metoda prin care produsul sa isi pastreze integral calitatile nutritive. Astfel, asa cum inventia lui Pasteur poarta denumirea de pasteurizare, cea a lui Tyndall a primit denumirea de tindalizare. Prin tindalizare, produsul original, in starea pura si cruda, este supus unei serii de trei incalziri moderate si apoi raciri, procedeu prin care are loc sterilizarea fara ca sa fie alterate calitatile nutritive. In acest fel, produsul isi pastreaza integral calitatile.
Este important pentru orice consumator sa stie care sunt avantajele produsului pe care il achizitioneaza si care sunt cele mai bune metode prin care acestea se conserva. In cazul laptisorului de matca, cea mai buna metoda este tindalizarea, intrucat prin pasteurizare s-ar diminua foarte mult proprietatile terapeutice. Exista si farmacii sau magazine naturiste care vand laptisor de matca conservat prin metoda pasteurizarii, insa este bine de stiut ca eficienta maxima exista doar la produsele conservate dupa criterii care sa nu le schimbe valoarea calitativa.
De regula, fiolele buvabile se gasesc in cantitati de 500 de miligrame, asadar, trebuie luata o fiola dimineata si una la amiaza, inainte de mancare, pentru a realiza cantitatea de un gram pe zi, asa cum este indicat in majoritatea curelor.
Pentru inlaturarea insomniei sau pentru combaterea infertilitatii, se poate lua dimineata si seara, inainte de culcare. Daca se gasesc fiole de un gram, atunci se consuma o singura fiola pe zi, de preferat dimineata, inainte de micul dejun. Exista persoane care beau continutul fiolelor fara a adauga nimic, dar exista si persoane care prefera sa il ia impreuna cu alt lichid, pentru ca nu agreeaza gustul laptisorului de matca. In aceste cazuri, cel mai adesea se utilizeaza apa sau sucul de fructe. Desigur, efectele maxime sunt obtinute numai daca este administrat ca atare, fara sa se mai adauge nimic, intrucat orice alta substanta ii diminueaza proprietatile si efectele sale nu mai sunt la fel de puternice. Este bine de stiut ca procedeul de conservare a laptisorului de matca in fiole buvabile presupune ca acestuia sa ii fie adaugat si miere, iar gustul acestuia nu face altceva decat sa indulceasca si sa minimalizeze aciditatea produsului brut. Asta inseamna ca gustul devine mult mai agreabil, nefiind necesara administrarea sa impreuna cu alte lichide.
O alta metoda prin care se poate beneficia la maximum de calitatile laptisorului de matca in fiole buvabile este aceea de a nu-l inghiti imediat, ci de a-l tine in gura, pana cand se simte ca acesta incepe sa se dizolve in saliva, apoi se inghite. Cura cu laptisor de matca in fiole buvabile trebuie tinuta timp de 30 de zile, asadar trebuie achizitionate tot atatea fiole, cat sa ajunga pentru intreaga cura, pentru a nu face intreruperi. Evident, forma cu care se obtin cele mai bune si mai rapide rezultate este forma pura si cruda a laptisorului de matca, de aceea este si cea mai recomandata, celelalte forme fiind bune si ele, insa mult mai sarace in efecte benefice. Daca totusi e mai greu sa se gaseasca laptisor de matca in stare pura si cruda in magazine sau in farmacii, acesta se poate achizitiona din magazinele online de specialitate. Si pentru ca sezonul rece este cel care ne pune adesea la incercare sistemul imunitar, laptisorul de matca este un adevarat sprijin, un sustinator al sistemului de aparare al organismului. Este momentul in care produsele apicole au o cautare mai mare decat in restul anului, insa atunci cand se doreste intarirea organismului cu laptisor de matca, este mai bine sa se aleaga forma pura si cruda, pentru eficienta maxima. (Foto: www.freeimages.com)

Remedii naturale de calitate, disponibile pe www.magazin.daciccool.ro. Pentru mai multe informatii sau pentru comenzi, puteti scrie pe adresa de e-mail  Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  sau puteti suna la numerele de telefon 021.225.05.07 si 0787.88.46.05 (de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 18.00).