Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Busuiocul - leacuri si credinte

Busuiocul - leacuri si credinte

Email Imprimare

Medicina traditionala folosea deseori busuiocul pentru valorile sale de vindecare. Batranele recomandau ca frunzele busuiocului sa se puna pe taieturi si bube, iar in legaturi, la uimele de pe gat (inflamatie a ganglionilor limfatici de la gat si de la subsuori) si sale. Contra tusei se folosea si decoctul, iar in amestec cu tintaura si iedera, pentru tusea din sfinte, care se credea ca o capatau cei care beau apa din balti si paraie, mai ales noaptea, cand se intampla de nimereau balele sfinte ori scalda vrajmasului. Cu tulpini de busuioc aprinse se ardeau negii. Multe erau intrebuintarile busuiocului de gradina in medicina populara si si mai multe ale busuiocului salbatic. Despre acestea va vom vorbi alta data.

Pana atunci va amintim cateva credinte despre busuioc. Este planta nelipsita din casa taranului. Este folosita in practicile premaritale, fetele neuitand sa puna sub perna busuioc din matauzul preotului cu care uda casa la Boboteaza pentru a-si visa ursitul. Cu semnificatie maritala este folosit si in ceremonialul nuntii. Mireasa este cea care stropeste nuntasii cu busuiocul inmuiat in apa luata de o batrana la rasaritul soarelui. Gestul semnifica "curatirea" locului si a oamenilor si este un simbol augural. Despre folosirea busuiocului ca element de recuzita in practicile magice ale descantecului se stie nu doar in spatiul romanesc, ci chiar in Congo. Aici, frunzele de busuioc se crede ca alunga duhurile rele.
Folosirea frunzelor de busuioc uscate sau verzi la prepararea mancarurilor are nu doar o semnificatie de imbogatire a aromelor, ci si semnificatia de planta sfanta, o legenda amintind ca busuiocul s-a ivit pe pamant din lacrimile Maicii Domnului. Virtutile terapeutice sunt mai putin cunoscute, efectul benefic fiind motivat de cele mai multe ori prin credinta ca e o planta sfanta. Raman emblematice pentru folosirea busuiocului vrajile de dragoste, stiindu-se ca busuiocul de dragoste este semanat in Duminica Tomii, cand pe vremuri se mergea in petit (era si vorba: Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus si in Duminica Tomii promis.). Iar efectul scontat era ca tinerii sa traga unul la altul, cum trage dragostea la busuioc.

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.