Leacuri din natura. Macrisul si beneficiile sale pentru sanatate

Imprimare

Raspandita pretutindeni pe glob, in special in zonele cu clima temperata, planta medicinala cunoscuta inca din Antichitate pentru proprietatile sale curative este in prezent aproape data uitarii, in ciuda numeroaselor beneficii pentru sanatate pe care le poseda. In trecut, radacinile si semintele de macris macerate in vin erau folosite pentru oprirea hemoragiilor si pentru a trata scorbutul, cauzat de deficienta de vitamina C. Decoctul de flori in vin s-a dovedit eficient in tratarea icterului si a pietrelor la rinichi.

Macrisul este o planta perena, cultivata datorita gustului sau acrisor-racoritor si a proprietatilor sale depurative, diuretice, antiinfectioase, antiscorbutice si usor laxative. Are un continut scazut de calorii si este bogata in fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, vitamina B, C si A, acid folic si alti fitonutrienti.
Datorita continutului sau de acid oxalic, macrisul are efect antibiotic, ajuta la tratarea astmului, a gripei sau a bronsitei. Totodata leguma verde care emana sanatate ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale, la buna functionare a creierului, la reglarea sistemului digestiv, la imbunatatirea memoriei, la pastrarea sanatatii vederii, la prevenirea bolilor de inima și la eliminarea toxinelor din organism.
Beneficiile macrisului in tratamentele naturale:
1. Ajuta la prevenirea bolilor de inima si a unor tipuri de cancer, datorita continutului bogat in vitamina B9, vitamina C, provitamina A, potasiu, fier, calciu, magneziu, precum si fibre, carbohidrati, quercetin si luteina, care ii confera puternice proprietati antioxidante.
2. Contribuie in mod eficient la tratarea afectiunilor respiratorii superioare, in inflamatii nazale si a sinusurilor. Macrisul are importante proprietati antialergice, fiind in acelasi timp bogat in vitamina C, motiv pentru care este indicat in tratarea astmului, a gripei si a bronsitei.
3. Imbunatateste functiile glandei tiroide - datorita continutului de iod, macrisul este indicat in special in dieta romanilor, cunoscut fiind numarul ridicat al persoanelor care sufera de gusa tiroidiana. Mai mult, accelereaza metabolismul, fiind indicat in hipotiroidie.
4. Este un laxativ usor, avand si proprietati diuretice, antiinfectioase, antiscorbutice, inlatura greturile, febra, abcesele, ulceratiile, hemoroizii, fiind un depurativ al sangelui si al intestinelor, restabilind functionarea lor normala.
5. Amelioreaza bolile de piele - decoctul de radacina de macris este folosit in comprese pentru ameliorarea afectiunilor pielii, fiind eficient chiar si in tratarea psoriazisului.
6. Detoxifiaza si reface ficatul - considerat un aliment-tratament pentru ficat, consumul de macris este recomandat pentru regenerarea hepatica si in dieta celor care sufera de ficat gras.
7. Intareste imunitatea - macrisul este bogat in substante cu rol antibiotic, care lupta impotriva infectiilor din organism si intareste imunitatea.
8. Imbunatateste vederea - cu un continut ridicat de vitamina A, macrisul ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, prevenind cataracta si imbunatatind vederea.
9. Curata si purifica sangele.
10. Trateaza insomnia – sucul din frunze de macris, amestecat cu cantitati egale de ulei de ricin se recomanda ca remediu pentru tratarea insomniei.

Sursa: Antena Satelor