Vineri, 19 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Ayurveda, un concept medical holistic vechi de milenii

Ayurveda, un concept medical holistic vechi de milenii

Email Imprimare

Medicina ayurvedica, numita si Ayurveda, este medicina traditionala indiana, veche de peste cinci milenii. Acest sistem medical, unul dintre cele mai vechi din lume, se bazeaza pe principii teoretice care au fost confirmate si validate de practica de zi cu zi, de-a lungul timpului. De aceea, Ayurveda rezista si astazi ca sistem medical oficial in India. Astazi, majoritatea populatiei indiene foloseste medicina Ayurveda exclusiv sau in combinatie cu medicina conventionala vestica, iar practicile ayurvedice difera pe teritoriul Asiei de Sud-Est. La randul sau, lumea occidentala devine tot mai interesata de Ayurveda, caci raspunsurile pe care ni le da referitor la sanatate si vindecare sunt, de multe ori, deosebit de exacte, chiar daca la prima vedere ne par oarecum stranii, caci nu se potrivesc intotdeauna cu ceea ce stim noi despre organismul uman. Si la noi in tara, interesul pentru medicina ayurvedica este in crestere. Doamna doctor Carla Fabian a fost invitata, de curand, in cadrul unei emisiuni de pe Bucuresti FM, si a vorbit despre medicina ayurvedica. Domnia sa este practician specializat in Ayurveda si ofera consultatii medicale in cadrul unui cabinet ayurvedic din Bucuresti.

Termenul Ayurveda combina cuvintele sanscrite ayur (viata) si veda (stiinta, cunoastere). Multe dintre practicile ayurvedice dateaza din vremuri in care nu exista scriere, astfel ca au fost transmise din gura in gura, de la initiat la discipol. Exista trei carti (cunoscute sub numele generic de Marea Trilogie), scrise in sanscrita in urma cu peste 2.000 de ani, care sunt considerate textele principale ale medicinei Ayurveda: Caraka Samhita, Sushruta Samhita si Astanga Hridaya.
Conceptele-cheie ale medicinei ayurvedice includ interconectarea universala (intre oameni si intre oameni si univers), constitutia corporala (Prakriti) si fortele vitale (Dosha), care sunt deseori comparate cu umorile biologice ale sistemului grecilor antici. Utilizand aceste concepte, terapeutii ayurvedici prescriu tratamente individualizate, care contin plante si alte ingrediente, regimuri alimentare, exercitii si recomandari pentru stilul de viata. Ayurveda abordeaza organismul uman in mod holistic, considerand ca buna functionare a acestuia ca intreg, in sanatate si armonie, depinde de toate partile din care e constituit, precum si de influentele din mediul inconjurator. Practic, un organism sanatos este unul care se integreaza perfect in mediul sau de viata si care functioneaza la parametri optimi din toate punctele de vedere.
Desigur, in ceea ce priveste organismul uman, lucrurile sunt deosebit de complexe, iar Ayurveda vede fiinta umana intr-un mod diferit fata de al nostru, explicand procesele din interiorul acesteia in cadrul a trei tipologii umane. Intelepciunea ayurvedica spune ca fiinta noastra e formata din 5 elemente fundamentale, din 5 energii primordiale: pamant, apa, foc, aer si eter. Din combinatiile acestora rezulta 3 principii vitale fundamentale, numite Dosha: Vata Dosha (eter si aer), Pitta Dosha (apa si foc) si Kapha Dosha (pamant si apa). Fiecare dintre noi este o combinatie intre aceste 3 principii, insa unul dintre ele este intotdeauna predominant. Prin urmare, fiecare dintre noi are o structura individuala, se incadreaza intr-o anumita tipologie, care este data de modul in care interactioneaza aceste trei Dosha. In acest fel, putem sti de la inceput ce predispozitii avem, ce slabiciuni avem, la ce boli suntem predispusi si ce anume trebuie sa facem pentru a le preveni sau pentru a le trata.
Ayurveda nu trateaza boli, ci trateaza pacienti, considerand ca fiecare om se comporta diferit de altul care are aceeasi afectiune. In principiu, dezechilibrul dintre cele 3 Dosha este cel care genereaza boala sau durerea, iar tot ceea ce trebuie facut este sa restabilim acest echilibru. Dezechilibrul genereaza deseuri, reziduuri toxice (denumite Ama), iar primul pas catre orice vindecare este sa eliminam aceste reziduuri din organism, sa ne purificam organismul. Desigur, medicina Ayurveda nu tine cont doar de corpul nostru fizic, ci si de celelalte parti ale fiintei umane, corpul energetic, corpul astral, corpul mental si corpul cauzal. Practic, orice boala isi are originea intai in aceste corpuri subtile, iar ultimul in care se manifesta este cel fizic. Mai presus de orice, sistemul Ayurveda acorda o mare atentie preventiei. E mult mai usor si mai simplu sa previi decat sa tratezi o afectiune deja instalata. Prin urmare, Ayurveda recomanda un stil de viata adaptat tipologiei constitutionale din care facem parte, un regim de viata cat mai natural, armonios, o alimentatie corecta si regulata, respectarea orelor de odihna etc. Acestuia i se adauga consumul de plante medicinale, masajele cu uleiuri esentiale, aromaterapia, meditatia, eventual exercitiile yoga.
Ayurveda ne spune ca orice afectiune poate fi detectata din timp daca suntem atenti la ceea ce simtim, caci simptomele bolilor se manifesta intai prin simple stari de indispozitie, tulburari de digestie, stari de oboseala nejustificate, resimtirea unei stari de greutate la nivelul corpului etc. Printre solutiile de vindecare pe care le propune Ayurveda se numara remediile naturale pe baza de plante. Fitoterapia indiana, veche de milenii, cunoaste foarte bine actiunea principiilor active din plante si modul in care trebuie combinate plantele pentru a avea un efect sinergic maxim. Aceste remedii din plante actioneaza la toate nivelurile structurii noastre, nu doar la nivel fizic, astfel ca sunt deosebit de eficiente in caz de dezechilibru si de boala.
Prin urmare, toata arta si stiinta consta in combinarea plantelor in vederea obtinerii unor remedii care sa actioneze asupra unui organ sau care sa regleze un anumit dezechilibru. Specialistii in Ayurveda de la firma Star International Med au obtinut mai multe astfel de remedii naturale, pe care ni le pun la dispozitie sub marca Ayurmed. Sunt suplimente alimentare obtinute din plante indiene atent selectionate, preparate dupa retete stravechi, verificate, si produse in tara noastra. Detalii despre aceste produse naturale si despre actiunea lor benefica puteti gasi pe website-urile www.ayurmed.ro si www.star-ayurveda.ro.Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.