Remedii ayurvedice utile in post si in regimul vegetarian

Imprimare

Postul reprezinta o practica obisnuita in mai multe religii, iar cercetarile mai recente au aratat clar ca acest comportament alimentar, repetat la anumite intervale, poate fi deosebit de util pentru sanatate, caci prin postire organismul se curata de toxine. In crestinism, marile perioade de post sunt cele de dinaintea celor mai importante sarbatori: Pastele si Craciunul. De asemenea, tot mai multi oameni sunt interesati, astazi, de un stil de viata vegetarian sau chiar vegan, considerand ca organismul nostru nu are nevoie de carne pentru a functiona normal. Totusi, atunci cand urmam un asemenea regim alimentar trebuie sa ne cunoastem foarte bine corpul si posibilitatile sale si sa urmam sfaturile unui nutritionist. Pentru ca fiecare dintre noi este altfel, are un metabolism propriu, astfel ca nu exista o reteta universala.

In orice caz, in perioadele de post sau atunci cand tinem un regim vegetarian pe termen lung avem nevoie de anumite substante esentiale pentru corpul nostru. Daca nu le primim, riscam anumite disfunctionalitati. Iar aceste substante nu le putem lua intotdeauna din alimentele pe care le consumam potrivit rigorilor postului sau ale unei diete vegetariene. De aceea, putem apela cu incredere la unele suplimente alimentare care sa ni le furnizeze. Scopul este sa nu dezechilibram organismul din punctul de vedere al substantelor vitale (vitamine, minerale, proteine etc.), astfel incat toate sistemele acestuia sa functioneze normal.
Cei care opteaza pentru vegetarianism considera ca recomandarile stravechi ale Bibliei in materie de alimentatie, respectiv semintele, cerealele si fructele, sunt valabile si astazi. Studiile recente arata, intr-adevar, ca, din punct de vedere biologic, noi suntem mai degraba potriviti pentru un regim vegetarian. Maxilarele si dintii nostri nu sunt structurati pentru un regim carnivor. Mai multi cercetatori de la Universitatea Arkansas si de la John Hopkins School of Medicine au studiat in mod intens aceste lucruri, aratand ca dintii si maxilarele stramosilor nostri erau utilizate pentru mancatul fructelor, semintelor, frunzelor, mladitelor, florilor si insectelor, nu si pentru mancatul carnii unor animale. In plus, carnea nu se digera usor, fapt care duce la formarea de toxine in organism. Iar acumularea acestora poate cauza pietre la rinichi, pietre la fiere, guta sau reumatism. Mai mult, modul in care preparam carnea astazi nu este unul prea sanatos, in mod evident.
Printre argumentele celor care sustin o dieta vegetariana este si aceea ca ierbivorele si carnivorele sunt diferite din punct de vedere biologic. Intestinele carnivorelor sunt scurte, iar acizii lor digestivi sunt foarte puternici. Lungimea intestinelor umane este de 3-4 ori mai mare decat a unui carnivor tipic, iar acizii digestivi sunt mai slabi. De aceea, carnea are nevoie de mult timp pentru a fi digerata, uneori cateva zile. In acest timp se produce o mare cantitate de toxine. Dr. Jenson, marele nutritionist american, spune clar: Proteinele animale putrezesc foarte repede in tractul intestinal. Fermentatia are loc acolo, in intestine, si favorizeaza inmultirea bacteriilor toxice, in vreme ce bacteria benefica acidophilus este distrusa aproape in totalitate.
Medicina traditionala indiana Ayurveda pune accent pe remediile obtinute din plante recomandate de fitoterapia indiana. De aceea, acest sistem medical stravechi a fost asociat, uneori, cu vegetarianismul si s-a spus ca regimul vegetarian este impus prin motivatii religioase, nu din ratiuni biologice sau legate de sanatate. Insa lucrurile nu stau chiar asa.
Trebuie spus, in primul rand, ca principiile ayurvedice originare includeau carnea consumata ocazional si ca inteleptul Charaka, unul dintre cei mai importanti creatori ai sistemului Ayurveda, spunea ca aceasta este hranitoare atunci cand este preparata si consumata in anumite conditii. Totusi, in acele vremuri, carnea reprezenta o mica parte a dietei generale si era obtinuta prin metode vanatoresti traditionale, animalele vanate traind in habitatele lor naturale. Tratatul medical Charaka Samhita, alcatuit de acest mare intelept, da sfaturi despre felul in care trebuie sa mancam atat fructe si legume, cat si produse animale. Nu interzice carnea, nici nu o recomanda. Spune ca aceasta este hranitoare si utila in atenuarea unor boli si pentru cei care sunt deshidratati, prea slabi sau convalescenti. Dar tratatul mai spune ca, atunci cand provine de la un animal care a fost crescut intr-un loc diferit de cel natal, carnea este "nefolositoare". Iar atunci cand provine de la un animal care nu s-a hranit cu hrana sa naturala, carnea poate fi toxica. Tot Charaka spune ca, daca animalul a murit de moarte naturala, a fost ucis de alte animale sau a fost otravit, daca este prea slab, prea gras, prea tanar sau prea batran, carnea sa este daunatoare pentru sanatate.
Sistemul Ayurveda acorda o importanta majora mancarii si comportamentelor alimentare in mentinerea sanatatii generale. Inteleptul Charaka spunea ca mancarea este viata. Textele vechi contin foarte multe referinte la importanta deosebita pe care o acorda Ayurveda mancarii in mentinerea sanatatii si in vindecarea unor boli. Ele pun accentul pe mancarea vegetariana, care este numita sattvica si care este cea mai propice pentru om. Celelalte doua categorii sunt alimentele rajasice si tamasice. Consumul regulat al alimentelor sattvice ne ajuta sa prevenim afectiunile si sa ne mentinem sanatatea fizica, mentala si spirituala. Potrivit sistemului ayurvedic, consumul de alimente sattvice si practicarea unui stil de viata sattvic reprezinta cea mai buna medicina preventiva.
Alimentele sattvice sunt proaspete, pure si vegetale: fructe si legume proaspete, seminte, paine integrala, nuci si salate. Alimentele care sunt dulci in mod natural sunt sattvice. Nu produsele pe baza de zahar rafinat, ci orice are un gust dulce fara a fi aditivat, adica orezul, graul si orzul, painea, mierea, fructele, precum si laptele, infuziile de plante, sucurile pure din fructe sau legume si apa. Sunt preferate alimentele organice, caci fertilizantii, pesticidele, chimicalele si conservantii sunt tamasice. Ciupercile, ceapa si usturoiul si utilizarea excesiva a mirodeniilor ar trebui evitate, caci sunt rajasice sau tamasice. Alcoolul, produsele care contin cafeina (cafeaua, ciocolata, ceaiul, bauturile de tip cola) si carnea ar trebui, de asemenea, evitate.
Trebuie sa mai stim ca prezenta carnii in dieta noastra este argumentata prin continutul sau in proteine. Acestea sunt vitale pentru om, caci ne dau putere fizica si sanatate. Ele se gasesc in multe alimente, de la carne de pasare (67, pe o scara de la 0 la 100) si peste (80) pana la lapte (82), cereale (50-70), legume, seminte si nuci (40-60) si verdeturi (80). Nevoia zilnica de proteine este mai mica decat credem. Astazi, problema regimului alimentar occidental este continutul excesiv de proteine. Multe dintre componentele proteinelor utilizate de organismul nostru (aminoacizi) sunt, de fapt, obtinute in procese interne. Din cei 22 de aminoacizi pe care ni-i furnizeaza proteinele, corpul nostru produce 13, singur, fara a avea nevoie de o sursa de hrana, exterioara. Iar restul aminoacizilor pot fi obtinuti din alimente vegetale. Unii mai spun ca regimul vegetarian e sarac in vitamina B12, o vitamina esentiala pentru oameni. Lipsa acesteia duce la oboseala, scaderea puterii de concentrare, pierderea memoriei si insomnii. Insa cantitati suficiente de B12 pot fi obtinute din lapte, branza si cereale integrale. Prin urmare, un regim vegetarian echilibrat asigura si vitaminele din grupa B. De asemenea, un aport echilibrat de legume, cereale, seminte, nuci si verdeturi furnizeaza suficient de multe proteine, vitamine si minerale pentru sanatatea, vitalitatea si energia noastra.
In orice caz, pentru a preveni dezechilibrele din organismul nostru, atunci cand tinem post sau cand urmam un regim vegetarian, fie pentru o anumita perioada, fie in mod permanent, ne putem folosi de suplimentele alimentare naturale. Fitoterapia indiana, care sta la baza sistemului Ayurveda, ne recomanda o serie de plante care ne pot asigura un aport de substante esentiale. Specialistii de la Star International Med au preparat sub sigla Ayurmed mai multe remedii care actioneaza in aceasta directie. Unul dintre acestea este Globy Forte, un veritabil antianemic natural prin aportul de vitamine si minerale implicate in sinteza hemoglobinei de catre organism si prin aportul de fier, necesar ficatului si splinei. De asemenea, Globy Forte furnizeaza acid ascorbic (vitamina C), care ajuta la absorbirea fierului in intestinul subtire, creste rezistenta organismului la infectii, echilibreaza sistemul imunitar si mentine numarul optim de leucocite in sange. Fitonutrientii din plante cresc apetitul, echilibreaza digestia, secretia biliara, tranzitul intestinal si eliminarea toxinelor din colon. Prin toate aceste actiuni, Globy Forte contribuie la sanatatea si la vitalitatea organismului in ansamblul sau. Acest remediu ayurvedic este obtinut dintr-o combinatie de plante, ceea ce face ca efectul acestora sa fie unul sinergic, mai puternic decat al fiecareia dintre ele luata separat. Rodia este un binecunoscut antianemic natural, Manjistha detoxifica ficatul, pancreasul si splina, Guduchi protejeaza ficatul si creste rezistenta organismului la infectii, Amada protejeaza de procesele oxidative, creste apetitul, echilibreaza digestia si regleaza tranzitul intestinal, iar pulberea din fructe de Amla contine foarte multa vitamina C.
Tot sub marca Ayurmed gasiti si suplimentul alimentar Spirulina Star. Acesta contine o combinatie originala de Whitania somnifera si de Spirulina plantensis. Este foarte bogat in vitamine, minerale, aminoacizi si enzime, ajutand organismul sa functioneze in mod optim, sa se revigoreze si sa reziste in conditii de efort psihic si fizic intens. Practic, acest remediu ayurvedic ne pastreaza tineretea si vitalitatea si incetineste procesele de imbatranire. Deoarece completeaza nevoile nutritive si energetice ale organismului, este excelent pentru cei care au regimuri alimentare speciale, de pilda vegetarienii, cei foarte tineri, cei varstnici sau cei cu regim hipocaloric. Este, de asemenea, recomandat celor care se refac dupa boli grele sau dupa reprize de chimioterapie si radioterapie. Withania somnifera, numita Ashwagandha in fitoterapia indiana, este una din plantele-minune ale preparatelor ayurvedice. E un tonifiant general, un excelent adaptogen si un sustinator al sistemului imunitar. Spirulina, o alga binecunoscuta atat de lumea occidentala, cat si de cea orientala, este o sursa importanta de vitamine, minerale, aminoacizi esentiali si enzime care compenseaza deficientele dietei noastre. Contine fier si vitamina B12, astfel ca este un excelent antianemic natural. Este suplimentul ideal pentru cei care urmeaza un regim lacto-vegetarian sau alte regimuri restrictive, caci proteinele pe care le furnizeaza, usor de asimilat, asigura necesarul de aminoacizi esentiali. In plus, ne fortifica, ne creste rezistenta si capacitatea de autoaparare si ne detoxifica.

Informatii suplimentare despre Globy Forte, Spirulina Star si despre alte remedii naturale ayurvedice puteti afla accesand site-urile companiei Star International Med – www.ayurmed.ro si www.star-ayurveda.ro, scriind pe adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau apeland numarul de telefon 0722.750.111.

Remedii naturale ayurvedice puteti achizitiona online, accesand site-urile www.ayurmed.ro si www.star-ayurveda.ro, din magazinele partenere Star International Med, precum si din magazinele proprii din:
- Bd-ul Nicolae Balcescu, nr. 35, Sector 1, Bucuresti
- Str. Stirbei Voda, nr. 17, Sector 1, Bucuresti
- Bd-ul Carol I, nr. 46, Sector 2, Bucuresti

In cabinetul din Bd-ul Nicolae Balcescu nr. 35, puteti beneficia de consultatii din partea medicilor specialisti in Ayurveda. Pentru programari puteti apela numerele de telefon 0787.534.609 sau 021.313.78.46. (Foto: www.istockphoto.com, www.star-ayurveda.ro)