Miraculoasele proprietati ale coacazului negru (I)

Imprimare

Aceasta planta face parte din ordinul Rosales si familia Grossulariaceae. De-a lungul timpului, Ribes nigrum sau coacazul negru, un reprezentant de seama al genului Ribes, a fost apreciat in natura si cultivat pe scara larga si in tara noastra. Cu toate acestea insa, culturile de coacaz negru s-au diminuat considerabil in Romania prezentului nostru. Renumitul botanist, fitoterapeut si om bun Ovidiu Bojor tragea un semnal de alarma in anii trecuti in ceea ce priveste cultivarea tot mai rara a coacazului negru in Romania. Lupta pentru readucerea in prim-plan si promovarea acestei specii ii preocupa astazi din ce in ce mai mult pe iubitorii de natura si de fitoterapie.

In aceasta primavara frumoasa am decis sa incerc si eu aceasta idee de repromovare, printr-o cultura test pe cinci randuri, infiintata din butasi de 2 ani, pe care am reusit sa ii aduc dintr-o pepiniera foarte frumoasa si diversificata din judetul Neamt. Pe masura ce aceasta cultura trece prin diferite faze de vegetatie, precum si anumite lucrari necesare, va voi tine la curent si pe dumneavoastra, dragi prieteni Dacic Cool. Astept, tot pe aceasta cale, si noi idei sau intrebari in comentariile voastre!
Coacazul negru este un arbust indigen pentru Romania, dar si la scara mai larga pentru centrul si nordul Europei sau Asiei. Spontan, intalnim coacazul negru din luncile inalte ale raurilor si pana in zona montana, cu precadere in Transilvania si Moldova. In culturi insa, el este foarte apreciat ca arbust fructifer cu un rol fitofarmaceutic ridicat. Arbustul poate ajunge pana la 1-2 m inaltime si dezvolta o tulpina erecta, viguroasa si nespinoasa. Lujerii sai sunt cenusii-galbui in tinerete, iar mai apoi devin cenusii-negriciosi, cu o scoarta pronuntat-mirositoare.
Frunzele de coacaz negru sunt sub-rotunde, de 5 pana la 10 cm lungime. Acestea sunt de tip palmat-lobate si descriu 3 pana la 5 lobi triunghiulari, acuti si serati. Frunzele prezinta numeroase glande punctiforme, de-a lungul nervurilor, galbene-stralucitoare. Florile sunt hermafrodite, campanulate, verzui pe exterior si rosietice in interior. Fructele sunt niste bace sferice, de pana la 1 cm in diametru, negre si glandulos punctate. Ele se coc in luna iulie, sunt comestibile si contin vitamine in cantitati mari, precum vitaminele A si C, dar si P sau B, sau saruri minerale precum cele de K si Ca.
Beneficiile sucului obtinut din aceste fructe sunt de-a dreptul uimitoare. Fie ca il cautam in comert, fie ca il producem noi din fructele proaspete, un suc natural cu o concentratie de 70% si peste este de-a dreptul datator de viata. El ajuta la mentinerea circulatiei normale si la tonificarea vaselor sanguine, prevenind astfel accidentele vasculare. Asimilat in organism, sucul de coacaz negru purifica sangele si stimuleaza formarea globulelor rosii, ceea ce ajuta la o mai buna si continua oxigenare a sangelui! Pe langa rolul depurativ, consumul de suc proaspat previne aparitia arterosclerozei, a reumatismului degenerativ si ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale! Incluse in masa zilnica a copiilor mici, coacazele negre, in diverse forme de procesare, influenteaza cresterea ponderala, precum si formarea armonioasa a oaselor.
Proprietatile lui nu se opresc insa aici. Coacazul negru este foarte util in cazul ameliorarii mai multor tulburari de vedere, precum si pentru marirea acuitatii vizuale. S-a constatat, de asemenea, un rol benefic al plantei in tratarea varicelor sau a hemoroizilor, precum si a diferitelor infectii urinare. Organismele care consuma regulat produse din sau cu aceasta miraculoasa planta in compozitie primesc o doza mai mare de rezistenta la infectii, in termeni generali. Cerintele ecologice ale coacazului negru nu sunt foarte stricte, acesta prezentand o adaptabilitate relativ buna. Specia este un relict glaciar, ceea ce inseamna ca si astazi pastreaza o rezistenta foarte buna la ger si ingheturi. Coacazul negru nu tolereaza insa foarte bine cealalta extrema termica, fiind sensibil la lipsa apei datorate secetelor prelungite...
O sa continuam mai pe larg aspectul ecologic, precum si alte date despre compozitia chimica a frunzelor, fructelor sau semintelor in partea a doua a acestui articol. Acum trebuie sa merg sa ud coacazul, asa ca va urez pe curand!, dragi cititori Dacic Cool. (Razvan-Constantin Ciubotaru, Foto: www.freeimages.com)