Remedii de la cititori: Beneficiile pentru sanatate ale lemnului galben (Dracila)

Imprimare

Ne-a scris din nou domnul Ioan Marcus, cititorul nostru fidel din Aiud. De aceasta data ne-a trimis o serie de informatii referitoare la lemnul galben si la modul in care putem obtine din aceasta planta unele preparate care ne pot ajuta mult in tratarea unor afectiuni. Vi le prezentam mai jos, caci sunt deosebit de utile!
Zilele acestea (inaintea ninsorilor), a venit la mine un domn din Turda, judetul Cluj, ca sa mergem in natura, la padure, ca sa vada si dumnealui cum arata copacelul Dracila, lemn galben (in limba latina se numeste Berberis vulgaris). Am recoltat cateva crengute de lemn galben. La acest arbust se recolteaza scoarta si fructele. Are multe intrebuintari in medicina naturista. Pe la noi, este la mare cautare. Va trimit o descriere ampla: la ce este bun, cum se prepara ceaiul (decoctul) etc. V-am trimis si niste poze cu arbustul Dracila, frunze si scoarta. Va doresc numai bine si sanatate. Sarbatori Fericite! (Ioan Marcus, Aiud, jud. Alba)


Dracila, lemnul galben (lat. Berberis vulgaris)

Dracila este un arbust spinos, cu scoarta cenusie, lemnul galben si flori galbene, urat mirositoare. In scop terapeutic se folosesc scoarta de pe radacina si de pe tulpinile plantei si fructele. Dracila contine alcaloizi, cel mai important fiind cel denumit berberina. Datorita berberinei, Dracila imbunatateste digestia si combate afectiunile hepatice, precum icterul hepatic sau litiaza biliara, stimuleaza secretia biliara, favorizeaza evacuarea bilei in duoden si digestia la nivelul stomacului. Este utila si in afectiunile hepato-biliare, deoarece curata foarte eficient ficatul, fiind un bun drenor al bilei, prin aceasta actiune ajutand intregul organism.
Aceasta planta are proprietati anticancerigene, antibacteriene, coleretice, antiinflamatorii, colagoge si stomahice. Dracila este folosita si in combaterea infectiilor, cum ar fi cea cu Helicobacter pylori, asociata cu ulcerele peptice si cu gastrita, dar si in tratarea infectiilor fungice, edemelor, durerilor oculare, psoriazisului, reumatismului sau hepatitei. De asemenea, Dracila dilata vasele de sange, scazand tensiunea arteriala.
Ceaiul din radacina de Dracila este eficient in bolile de rinichi si in constipatie, in calmarea durerilor de stomac si de ficat, precum si pentru durerile in piept. Unguentul din tinctura de Dracila este utilizat in tratarea inflamatiilor pielii. Se administreaza sub forma de ceaiuri (decoct), tinctura, extract, sirop, dulceata sau gem, unguent, suc.
Dracila infloreste in lunile mai-iunie. Scoarta de pe tulpina si de pe radacina se recolteaza in lunile martie-aprilie. Dupa recoltare, se usuca la soare sau in incaperi bine aerisite. Fructele se recolteaza cand ajung la maturitate deplina, prin septembrie-noiembrie. Uscarea se face artificial, la temperatura de 50-60 de grade Celsius.

Cum obtineti preparatele de Dracila
Infuzie din fructe. Se vor pune 2-3 lingurite in 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
Infuzie din pulbere de coaja. Se pun 2 lingurite de pulbere de coaja in 250 ml de apa. Se vor fierbe timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma, la fel, cam 2-3 cani pe zi. In uz extern, se vor pune pe pansamente externe.
Suc din fructe proaspete. Se da cu el pe rani sau ulceratii.
Infuzie de radacina maruntita. Dintr-o lingurita de radacina maruntita se va face un ceai in 250 ml de apa. Dupa 15 minute de fiert, se va strecura. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
Tinctura din scoarta sau fructe. 20 g de scoarta maruntita sau fructe maruntite se vor pune in 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se va lasa la temperatura camerei timp de 15 zile, timp in care se va agita de mai multe ori pe zi, pentru a se putea extrage principiile active din ele. Dupa 15 zile, preparatul se strecoara si se va trece in sticlute de capacitate mai mica. Poate fi pastrat timp de 2 ani.
Unguent din tinctura. Se vor pune 10 ml de tinctura in 50 g de grasime sau ulei. In cazurile in care exista sensibilitate a pielii, se vor fierbe in apa, pentru eliminarea alcoolului, iar in celelalte cazuri se va lasa asa cum este.
Unguent din scoarta sau radacina, uneori si din fructe maruntite. Acestea se vor umecta cu putin alcool si se vor lasa timp de 24 de ore, dupa care se va pune ulei cat sa le acopere. Apoi se vor fierbe la bain-marie (baia de apa) timp de trei ore. Se strecoara, se pune in recipiente potrivite si se poate folosi. Este utilizat in tratarea inflamatiilor pielii.
Proprietati generale ale Dracilei (rezumat): este antibacteriana, anticancerigena, antiinfectanta (fungice), antiinflamatoare (reumatism, calmarea durerilor de stomac si de ficat, boli de piele), antiseptica, colagoga, coleretica, dilata vasele de sange (vaso-dilatatoare - scade tensiunea, hipotensiv), dreneaza bila, prin aceasta actiune ajutand intreg organismul, are efect tonic, e febrifuga, efect purgativ, este stomahica.
Dracila poate trata afectiunile hepato-biliare, deoarece curata foarte eficient ficatul, bolile de rinichi, bolile tractului digestiv (constipație sau diaree), bolile ficatului (hepatita), calmeaza durerile in gat (ca sirop), durerea de piept (dulceata facuta din fructe), dureri oculare, edemele, gastrita, infectia cu Helicobacter pylori, infectii fungice, trateaza inflamatiile pielii (unguent), litiaza biliara, psoriazisul, ranile sau ulceratiile pielii (suc din fructe proaspete), reumatismul, ulcerele peptice, ajuta digestia.
Compozitia preparatului de Dracila: 20 ml extract fluid de Dracila, 10 g glicerina, 10 ml alcool de 95 de grade, 200 ml sirop simplu.
Administrare: Se ia cate o lingura, de 2-3 ori pe zi.

Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868, dupa ora 18.00, sau la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Dumnealui tine sa mentioneze ca nu da consultatii, nici sfaturi.