Lamaia, fructul sanatatii si al frumusetii

Imprimare

Despre lamai, medicul francez Raymond Dextrait scria: Ne-am obisnuit intr-atat de mult cu lamaile, incat rezultatele miraculoase datorate lor nici nu ne mai surprind. Cand ne gandim la lamai, asociem aproape instant imaginea lor cu un ceai fierbinte, numai bun pentru a ne incalzi intr-o zi friguroasa. Sau, in arsita verii, cu o limonada rece, savurata impreuna cu prietenii la umbra unei terase. Continutul important de vitamina C le-a facut celebre, insa lamaile au multe alte proprietati ce merita cunoscute.
Lamaia apare mentionata pentru prima data intr-o scriere chineza din anul 1175, din aceeasi epoca datand si cea dintai descriere in detaliu a fructului. Aceste referinte arata ca, cel mai probabil, lamaia ar fi fost introdusa in China intre secolul al X-lea si jumatatea secolului al XII-lea. Nu exista marturii arheologice care sa ateste originea sigura a lamailor, insa cercetatorii cred ca fructele ar proveni din regiunea muntilor Hymalaya, mai exact din Birmania de Nord.
Specialistii nu au reusit inca sa determine cu exactitate daca lamaile erau cultivate in Antichitate. S-ar parea, totusi, ca erau cunoscute de greci, de romani si chiar de egipteni, dupa cum atesta fragmente de mozaic din acea perioada. Insa la fel de bine s-ar putea sa fie vorba despre Citrus medica, stramosul lamaiului, un arbore cunoscut pentru proprietatile sale medicinale atat in Orient, cat si in Occident. De-a lungul invaziilor si al schimbarilor climatice, lamaiul ar fi disparut din sudul Europei. Dupa invaziile barbare (secolele IV-V d. H.), cultura si, implicit, comertul cu lamai a fost reluat de catre arabi, care au raspandit fructele in Africa de Nord, Spania si in aproape intreg bazinul mediteranean (cu exceptia Italiei si Frantei). Interesul pentru citrice a crescut in timpul Cruciadelor, cand europenii din vestul, estul si nordul continentului le-au adus in tarile de origine, uimiti fiind de gustul lor. Asa apar primele sere de citrice, numite oranjerii, in care, la inceput, se cultiva portocali si lamai, apoi plante tropicale dintre cele mai diverse.

Beneficiile lamaii pentru sanatate
Pe vremuri, lamaia a fost elogiata pentru presupusa sa putere de a combate efectul veninului. In acest sens, o legenda spune ca doi condamnati urmau sa fie lasati prada viperelor. Ambilor le-a venit ideea sa manance lamai, asa ca, imunizati, nu au fost afectati de periculoasele muscaturi ale serpilor. Acest fapt ar putea fi real, daca ne gandim la proprietatile antiseptice ale lamaii, vitale in combaterea infectiilor. Ele se datoreaza continutului, in proportii diferite, de vitamina A, vitaminele B1 si B2, bioflavonoide si pectina. De departe, vitamina C este elementul esential, estimandu-se ca 100 g de lamaie contin aproximativ 50 mg de vitamina C, ceea ce face ca lamaia sa fie extrem de benefica pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor, dar si a tesuturilor sau capilarelor, normalizand fluxul sangvin si nivelul de zahar din sange. Aceeasi vitamina C transforma lamaia intr-un remediu imbatabil impotriva stresului. Nu intamplator, compresele cu suc de lamaie sunt solutia naturala ideala pentru calmarea migrenelor.
Lamaia contine mai multe tipuri de flavonoizi, compusi antioxidanti care permit, intre altele, neutralizarea radicalilor liberi, prevenind, astfel, aparitia bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a altor afectiuni cronice. Citricele in general sunt bogate in fibre solubile, mai ales in pectina, continuta in coaja si in membrana alba care inconjoara pulpa. Cercetatorii au demonstrat ca fibrele solubile din lamaie contribuie la reducerea incidentei de boli cardiovasculare, prin scaderea nivelului de colesterol din sange. In plus, in comparatie cu pectina din mandarine, grepfrut si portocala, pectina din lamaie s-ar parea ca este cea mai eficienta in inhibarea dezvoltarii anumitor tumori canceroase.
Lamaia are si actiune diuretica, ajutand la eliminarea toxinelor. De altfel, astazi este la moda regimul pe baza de lamaie, in care proprietatile detoxifiante si curative ale lamaii, dar si beneficiile sale pentru silueta se asociaza unei alimentatii sanatoase, echilibrate si variate. Nu este o dieta in sensul obisnuit al cuvantului, ci, mai degraba, o metoda prin care se pot schimba obiceiurile alimentare in scopul detoxifierii naturale a organismului. Cum o digestie deficitara poate fi una din cauzele luarii in greutate, in acest regim sunt privilegiate alimentele care stimuleaza digestia, iar lamaia este unul dintre ele. Dieta presupune consumul de lamai, sub orice forma, la fiecare masa. De exemplu, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, se recomanda un pahar cu limonada. Otetul folosit la salata poate fi inlocuit cu zeama de lamaie, in timp ce pestele (prajit sau pregatit la cuptor) poate fi asezonat cu cateva rondele de lamaie. Regimul este indicat tuturor celor ce doresc sa-si curete organismul pentru a se bucura de un tonus general mai bun, pentru a alunga oboseala si, evident, pentru a elimina kilogramele in plus. Atentie totusi la zeama de lamaie, care ar trebui evitata de persoanele predispuse la afectiuni renale sau de cei care sufera de arsuri la stomac.

Lamaia si frumusetea
Nimic nu se compara cu lamaia in privinta efectului de intinerire a pielii, prin echilibrarea nivelului PH-ului. Se spune chiar ca abcesele, intepaturile de insecte  sau alte tipuri de eruptie cutanata pot fi vindecate aplicand o felie de lamaie proaspata pe locul dureros. In general, lamaia catifeleaza pielea si are un efect astringent (inchide porii), de aceea este un ingredient pretios in industria cosmetica, fie ca ne referim la produsele destinate ingrijirii tenului, precum gelul de curatare din noua gama Gerocossen, Natural cu laptisor de matca, sau la produsele pentru ingrijirea corpului, cum sunt gelul de dus si untul de corp din gama Gerocossen Herbals. La fel de benefic este efectul lamaii asupra parului: pentru a conferi stralucire podoabei capilare, se recomanda clatirea cu suc de lamaie dupa samponare.
Cine nu si-ar dori un zambet mai alb, mai stralucitor? Retetele de albire naturala a dintilor, la care apelau, odinioara, bunicile noastre, sunt si astazi de actualitate: pentru dinti mai albi si indepartarea tartrului, de doua ori pe saptamana faceti un periaj cu un amestec nediluat de suc de lamaie, lamaie verde si grepfrut. Rezultatele nu vor intarzia sa apara!
   
Uleiul de lamaie
Coaja citricelor contine uleiuri esentiale, ce pot fi extrase prin presare sau prin distilare. Din cele mai vechi timpuri, aceste uleiuri sunt folosite in parfumerie, iar astazi intra in compozitia unor produse dintre cele mai diverse, de la deodorante si vopsele la solventi si chiar detergenti.
Uleiul de lamaie este extrem de apreciat in aromaterapie, pentru multiplele sale proprietati: antibacteriene, antiseptice, tonice, de protector hepatic si de subtiere a sangelui. Este un ulei indicat in starile de balonare si de greata, dar si in starile gripale. Uleiul de lamaie este un ingredient nelipsit din retetele cosmetice, fie ca vorbim de masti pentru par uscat, de sampoane pentru parul gras si antimatreata, de masti pentru fata sau de lotiuni de curatare pentru piele mixta si grasa.
Se stie ca putin suc proaspat de lamaie, adaugat intr-o infuzie de plante sau baut ca atare, cu o lingurita de miere, este un vechi remediu pentru usurarea durerilor de gat si vindecarea infectiilor cailor respiratorii superioare. Acelasi efect decongestionant si aceeasi actiune de eliminare a secretiilor care ingreuneaza respiratia le are si uleiul de lamaie continut de drajeurile Propolets, recomandate mai ales pentru calmarea iritatiilor mucoaselor cavitatii bucale si gatului, in stari de rezistenta redusa a organismului si pe perioade cu risc sporit de aparitie a racelii si gripei. (Foto: Stock. XCHNG)


www.bestcool.com.ua/
yarema.ua