Despre morcov si incontestabilele sale calitati

Imprimare

Se spune despre vracii din cele mai vechi timpuri ca erau iscusiti in a cauta remedii pentru sanatate, atat in paduri, pe campii sau in munti, cat si in pamant, intuind ca acolo, ascunse de ochii lumii, se gasesc cele mai pretioase comori. Asa s-au descoperit beneficiile aduse de radacinile unor plante. Daucus Carota - pentru oamenii de stiinta, morcov - pe numele sau popular, aceasta planta, atat de cunoscuta si de folosita in tara noastra, inca din cele mai vechi timpuri, reprezinta un remediu natural eficient atat in prevenirea, cat si in tratarea anumitor afectiuni.

Povestea morcovului incepe acum mii de ani, pe cand crestea inca salbatic si era de culoarea vinetelor de astazi. Adus in Europa in jurul secolului al XVI-lea, morcovul a inceput sa se cultive pe suprafete mari, in soiuri variate, pana s-a ajuns la culoarea portocalie. Chiar daca creste salbatic, prin fanete sau pe pajisti, pe dealuri sau in zonele de munte, fie este cultivat, morcovul are calitati medicinale incontestabile, fiind folosit cel mai adesea in alimentatie. De la morcovul salbatic se pot folosi frunzele in stare proaspata, fructele si, evident, radacina, toate fiind bogate nu doar in caroten, ci si in glucide, pectine, saruri minerale si vitamine. Toate acestea au o actiune antidiareica, diuretica si mai ales remineralizanta. Chiar daca rolul cel mai important il are radacina (aceasta fiind folosita si extern, in cazul arsurilor, aplicata direct pe partea afectata), semintele, preparate in decoctie, reprezinta un remediu eficient impotriva colicilor la adulti, dar si pentru a combate bolile de piele.
Datorita continutului bogat si variat in substante active, caroten, vitamine din grupa B, vitamina D, E, oligoelemente, radacina de morcov, sub forma de piureuri crude, reprezinta un veritabil suport pentru sanatate, avand o actiune puternica antianemica, remineralizanta si tonica asupra organismului. Iata de ce medicii recomanda copiilor mici, dar si batranilor, piureurile de morcov sub forma cruda, pentru ca sa-si pastreze in totalitate calitatile.
Radacina de morcov regleaza tranzitul intestinal, fiind recomandata in cazul celor care sufera de tulburari gastro-hepatice, dar si in diaree sau constipatie. Sucul proaspat de morcov, preparat in casa, reprezinta o cura eficienta impotriva reumatismului, a gutei sau a afectiunilor renale, fiind recunoscut si ca un bun luptator impotriva infectiilor si un protector al mucoaselor (in special al celei genitale), datorita continutului mare de caroten. De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au sesizat rolul important al morcovului in mentinerea si cresterea rezistentei organismului. Una dintre cele mai cunoscute calitati ale sale este aceea de a imbunatati vederea, mai ales atunci cand este consumat sub forma de radacina cruda.
Si daca astazi traim intr-o societate in care stresul declanseaza numeroase afectiuni, ei bine, morcovul are si o actiune calmanta, combatand starile de iritabilitate si nervozitate. Pentru ca scade nivelul glucozei din sange, morcovul este recomandat in diabetul zaharat, in afectiuni biliare si gastrice, fiind si un bun detoxifiant al sangelui. Iar daca sezonul de toamna-iarna aduce cu sine numeroase afectiuni respiratorii, morcovul, atunci cand este consumat in stare cruda, are un rol de calmare a tusei.
Pentru a beneficia de toate aceste calitati pe care morcovul le are, sunt necesare cure de suc de radacina de morcov, de preferinta primavara si toamna, cate un pahar pe stomacul gol, iar pentru combaterea diareei la bebelusi se recomanda supa de morcov.
Pe langa toate acestea, morcovul este folosit si extern, in combaterea arsurilor, a degeraturilor, a eczemelor sau abceselor, dar si in mastile naturale pentru frumusete. Astfel, pentru netezirea ridurilor, se face o masca din morcov crud, ras pe razatoarea mica si amestecat cu o lingura de ulei de masline. Se intinde bine pe ten, se lasa un sfert de ora, apoi se clateste cu apa calduta.
Operatiunea se poate repeta o data pe saptamana, iar cine are tenul gras poate inlocui uleiul de masline cu un galbenus de ou. De asemenea, petele inestetice aparute pe piele din cauza expunerii inadecvate la soare sau asa-numitele pete de batranete (petele maronii care apar odata cu inaintarea in varsta) pot fi atenuate facandu-se in fiecare dimineata spalaturi cu suc proaspat de morcov.
Morcovul este recunoscut si foarte des folosit in Europa, dar si in Asia sau America, datorita gustului sau special. In Romania, morcovul este una dintre cele mai folosite legume, pentru ca nu exista ciorba in care sa nu fie si un pic de morcov… (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

www.atl-service.kiev.ua
senordecor.com.ua/