Poftiti la prune!

Imprimare

Fara indoiala, toamna este apreciata nu doar pentru paleta de culori cu care acopera intreaga natura, ci si pentru gama variata de arome fine sau intense care se gasesc in fructe. Prunele fac parte dintre cele mai iubite fructe ale toamnei, nu doar datorita gustului placut, ci si calitatilor sale terapeutice. Se pare ca prunul, cunoscut si sub denumirea de pomul vietii, isi are originele undeva in campiile si dealurile inverzite din Asia Mica, apoi de acolo s-a raspandit in intreaga lume. Din prima jumatate a secolului I, cand romanii au extins cultivarea prunului in intreaga lume si pana astazi, se cunosc peste 2.000 de specii ale acestui minunat pom.
Asadar, poftiti la prune, nu doar pentru a va mentine sanatatea, ci si pentru a remedia anumite probleme, in special cele legate de tranzitul intestinal! Pregatirea pentru iarna, in satele din tara noastra, presupune, pe langa procurarea de lemne si provizii, fabricarea tuicii – un intaritor necesar atunci cand temperaturile scad cu mult sub zero grade Celsius. Despre tuica de prune se spune ca este una dintre cele mai bune si mai apreciate bauturi alcoolice naturale din tara. Savurata cu masura, ea are efecte revigorante asupra organismului, inlaturand starea de oboseala sau durerile de stomac.
Prunele, fie in stare proaspata sau uscate, au o actiune benefica impotriva constipatiei (este un laxativ natural foarte des folosit), fiind in acelasi timp si un bun remediu impotriva febrei. Medicii recomanda aceste fructe persoanelor care sufera de boli precum reumatismul, anemia, aterioscleroza, dar si in cazul persoanelor cu hemoroizi sau al celor care au stari de iritabilitate si nervozitate. Prunele normalizeaza si functiile ficatului, oferind organismului energia de care are nevoie, mai ales dupa o perioada indelungata de suferinta. Fie ca sunt consumate in stare proaspata sau uscata, prunele reprezinta o modalitate eficienta de revigorare, de detoxifiere si de energizare a organismului.
Pentru combaterea constipatiei este indicat sa se consume, dimineata pe stomacul gol, cateva prune proaspete sau chiar din compot. Nu doar fructele prunului sunt benefice sanatatii, ci si frunzele, folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru a combate starile de febra. Astfel, din frunzele uscate de prun se prepara un ceai (30 g frunze la un litru de apa) si se beau doua cesti pe zi.
Tot in trecut, din prune zdrobite si amestecate cu ulei de masline se faceau masti pentru frumusete, pentru mentinerea tineretii si prospetimii tenului. Gospodinele stiu ca prunele sunt fructe din care se pot prepara adevarate delicii. Compot, deliciosul magiun sau dulceata, toate acestea stau la loc de cinste in camarile in care toamna gospodinele incep sa aseze frumos, pe rafturi, preparate dintre cele mai gustoase, pentru iarna lunga si grea. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

atl-service.kiev.ua/
www.senordecor.com.ua/