Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Ceapa, o leguma sacra

Ceapa, o leguma sacra

Email Imprimare

Era o vreme in care vechii egipteni o tineau la loc de cinste, se inchinau ei si chiar o foloseau ca moneda de schimb pentru a-si asigura un loc in Rai. Faptul ca era singura leguma care nu se strica pe timpul anotimpului rece, dar si inelele concentrice au condus la convingerea ca ceapa era o leguma sacra, intruchiparea eternitatii. Mai apoi, in Grecia Antica, ceapa era nelipsita din dieta sportivilor, intrucat se credea ca intareste organismul. Nu se stie daca mai apoi foloseau patrunjelul pentru a indeparta mirosul neplacut, se stie doar ca aveau convingerea ca ceapa le va spori fortele.
Alium Cepa, cunoscuta sub denumirea populara de ceapa, este una dintre cele mai comune, insa si cele mai apreciate si benefice legume, folosite inca din vremea Babilonului si pana in prezent… si cum sa nu fie asa, cand ceapa are multiple calitati asupra organismului, fiind capabila sa previna, dar si sa combata anumite afectiuni. Asadar, consumati ceapa, in forma cruda, coapta, in supe, ciorbe sau alte mancaruri, insa evitati sa o consumati in stare prajita (pentru ca in aceasta forma reprezinta un pericol pentru activitatea stomacului), si nu uitati, mirosul neplacut se combate rapid cu o alta leguma, cel putin la fel de celebra, patrunjelul!
Dar sa revenim la ceapa si la calitatile sale! De la sportivii din Grecia Antica si pana astazi, ceapa a capatat o reputatie de excelent ajutor in sanatate. Astfel, ea are insusiri antibiotice, si tocmai de aceea, in trecut, oamenii o foloseau in cazul abceselor, a furunculelor, aplicandu-se sub forma de cataplasme direct pe zonele afectate.
Una dintre cele mai apreciate calitati ale cepei este aceea ca favorizeaza fluiditatea sangelui, prevenind astfel aparitia infarctelor miocardice si combatand afectiunile cardiace, de aceea studiile arata ca persoanele care au o alimentatie echilibrata, bogata in legume si fructe proaspete, au un organism mai puternic decat cei care le consuma numai ocazional.
Iata cateva din calitatile cepei: favorizeaza procesul de digestie, avand si un rol antiseptic al tubului digestiv, protejeaza activitatea cardiaca, scade colesterolul, previne formarea cheagurilor de sange, are o actiune tonica asupra inimii, este emolienta, antireumatismala, expectoranta si chiar afrodiziaca. Pentru toate aceste calitati si nu numai, ceapa este recomandata in starile de astenie, afectiuni respiratorii, afectiuni digestive, constipatie, reumatism, dar si in arsuri, degerari, afectiuni dermatologice sau intepaturi de insecte.
De asemenea, ceapa este una dintre cele mai indicate legume pentru prevenirea diferitelor forme de cancer.
Ca diuretic si antiprostatic, se recomanda consumul unei cepe pe zi in varianta cruda sau sub forma de vin de ceapa, preparat astfel: se lasa la macerat 250 g ceapa, tocata marunt, amestecata cu 100 g miere de albine si 50 ml vin alb. Din acest amestec se iau cate 3 linguri pe zi, pentru a preveni afectiunile legate de prostata, dar si ca tonic general al organismului.
Pentru a combate afectiunile respiratorii, dar si constipatia, se prepara o infuzie de ceapa (400 g ceapa la un litru de apa, indulcit cu 100 g miere). Aceasta infuzie, strecurata si administrata in reprize de cate 4-5 linguri pe zi, reprezinta un excelent remediu impotriva tusei.
Si totusi, printre atatea calitati, iata ca s-au ivit si contraindicatiile! Cei care sufera de hiperaciditate stomacala, persoanele iritabile, nervoase sunt sfatuite sa consume cat mai putina ceapa! Sa revenim la calitati: in cazul furunculelor, cataplasmele cu ceapa coapta sau cruda si data prin razatoare, care fac adevarate minuni. In cazul arsurilor sau al degeraturilor, se foloseste zeama de ceapa coapta, amestecata cu ulei. In unele zone rurale din tara noastra, femeile mai folosesc zeama de ceapa cruda ca remediu impotriva caderii parului.
Asadar, ceapa, folosita din cele mai vechi timpuri si pana astazi, se bucura de o continua apreciere, nu degeaba – spun specialistii – s-au gasit resturi de ceapa si la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.