Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Salvia, vindecatoarea aromata

Salvia, vindecatoarea aromata

Email Imprimare

Arsa pe pietre gigantice pentru a indeparta spiritele rele, folosita in cadrul ritualurilor de dobandire a fertilitatii, salvia officinalis, sau salvia in denumirea populara, este cunoscuta astazi in special pentru utilizarea ei in condimentarea mancarurilor. In vechime, aroma intensa a frunzelor de salvie arse alunga spiritele demonice si purifica atmosfera, in ritualuri care se mai pastreaza si astazi in unele regiuni, in special din sudul Europei. Tot in vremurile de demult, in Egipt, oamenii erau convinsi ca salvia este o planta trimisa de catre zei pentru a le spori intelepciunea muritorilor.
Cunoscuta la noi in tara sub denumirea de jale sau salbie, salvia creste in regiunile din Banat sau Oltenia, insa ea poate fi cultivata si in celelalte regiuni, daca se respecta conditiile optime de temperatura si umiditate. Salvia nu este o planta pretentioasa, ea are nevoie de un soare moderat, nu foarte puternic, si de apa putina. Asadar, salvia, planta care de-a lungul secolelor s-a dovedit a fi un adevarat ajutor in remedierea multor afectiuni, a fost considerata un leac universal si este apreciata in continuare pentru actiunea ei tonica, diuretica, antifebrila, de reglare a tensiunii arteriale, de combatere a afectiunilor respiratorii, a afectiunilor stomacale, de combatere a asteniilor nervoase, a depresiilor si a starilor de oboseala si stres.
Salvia are o actiune benefica si in cazul afectiunilor reumatismale, a infertilitatii, fiind cunoscuta inca din vechime pentru eficienta in combaterea migrenelor sau a durerilor de cap cauzate de indigestii. Tot in trecut, salvia era folosita pentru a usura durerile nasterii.
Infuzia de salvie, preparata din 25 g frunze la un litru de apa, consumata dupa fiecare masa a zilei, este benefica in cazul persoanelor care sufera de transpiratii nocturne excesive. Aceeasi infuzie este indicata si pentru combaterea starilor depresive. Infuzia de salvie neindulcita este indicata si in cazul bolnavilor de diabet.
In aceleasi scopuri poate fi folosita si tinctura de salvie, benefica in cazul afectiunilor reumatismale, a afectiunilor respiratorii si a reglarii nivelului de transpiratie. In racelile insotite de febra se recomanda infuzia de frunze de salvie, aceasta avand si rol antiseptic. In cazul aftelor sau al gingivitelor, al durerilor de dinti se poate folosi decoctia de salvie, preparata astfel: se fierb 30 g de frunze, timp de 10-15 minute la foc mic. Decoctia de salvie este eficienta si in combaterea rinitelor, a faringitelor. Totusi, printre atatea beneficii, salvia are si contraindicatii. Acestea vizeaza femeile care alapteaza, intrucat salvia are rolul de a stopa secretia de lapte.
Persoanele care se lupta cu dependenta de fumat isi pot confectiona tigarete din frunze uscate de salvie, despre care se spune ca ajuta la dezobisnuirea de tutun. Salvia este folosita si in industria cosmetica, ca ingredient principal in sampoane care combat matreata sau caderea excesiva a parului (salvia fiind cunoscuta si ca un ajutor important in redobandirea sanatatii firului de par), in lotiuni pentru ameliorarea bolilor de piele sau in creme de intretinere a tenului sau de reintinerire. Pe langa toate acestea, frunzele de salvie confera un gust si o aroma speciale atunci cand sunt asezate, cu intelepciune, alaturi de diferite preparate culinare. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.