Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Telina, leguma imblanzita

Telina, leguma imblanzita

Email Imprimare

Demult, tare demult, pe taramurile mediteraneene, crestea o planta salbatica, cu frunze verzi, crestate, cu un miros intepator. Pentru ca vremea nu era intotdeauna buna, vantul umed ii secera adesea frunzele si o impiedica sa creasca in voie. Se spune ca intr-o zi oamenii au luat-o si au ingrijit-o, cultivand-o in preajma caselor lor si folosindu-se de radacina acesteia in alimentatie.
Pe masura ce timpul trecea, pentru a-si arata gratitudinea fata de oameni, radacina telinei a devenit din ce in ce mai mare, iar oamenii au inceput sa recunoasca beneficiile acesteia in sanatate, asa ca nu au regretat ca au ocrotit si au imblanzit telina. Din acele vremuri si pana astazi, telina si-a dovedit capacitatile curative, si nu e vorba numai de radacina, ci si de frunze, seminte si tulpina. Asadar, nu degeaba se spune in popor ca cine include in alimentatie telina, mai ales in stare cruda, are parte de o sanatate de fier.

Apium graveolens pe numele sau stiintific, telina in denumirea populara, aceasta leguma, cunoscuta inca de pe vremea lui Hipocrate, si-a demonstrat in timp faima de planta vindecatoare. Pentru ca la inceput era folosita in special pentru calitatile radacinii, denumirea stiintifica latina, Apium graveolens, semnifica radacina puternic mirositoare. De ce este atat de apreciata radacina telinei? Ei bine, daca la inceput era considerata aducatoare de energie, astazi, cand medicina a evoluat, radacina de telina este recunoscuta pentru calitatile sale antifebrile, expectorante, cicatrizante, tonice, aceasta fiind bogata in vitaminele B, C, E, dar si alte substante cu rol important in mentinerea sanatatii, in special cu rol de anihilare a radicalilor liberi. Asadar, unul din rolurile esentiale ale telinei este acela de mentinere a tineretii si a vitalitatii, de pastrare in stare optima a functiilor organismului. Atunci cand se include in alimentatie telina in stare cruda (in special radacina), organismul beneficiaza de un aport important de fier, potasiu, calciu, magneziu, elemente esentiale in mentinerea sanatatii.
Insusi Homer aminteste de telina in celebra Odiseea, unde o numeste iarba sacra si spune despre ea ca era folosita de catre barbatii suspectati ca aveau o fertilitate scazuta. Asadar, dincolo de rolul de combatanta a afectiunilor respiratorii, a reumatismului, a constipatiei, obezitatii, asteniei sau arteritelor, telina are si un rol important in echilibrarea functiei sexuale. Astfel, persoanele care sufera de astenie sexuala pot apela la beneficiile radacinii de telina pentru a combate aceasta problema. In acest scop se foloseste sucul de radacina de telina, baut fara alte adaosuri, de preferinta dupa pranz. Pentru ca rezultatele sa fie cele asteptate, specialistii recomanda ca aceste cure cu suc de telina sa fie facute din radacini cat mai proaspete, nu din cele congelate, pentru ca astfel se pierde cea mai mare cantitate de minerale si de vitamine. Se spune despre acest suc proaspat de telina ca ar avea o influenta benefica asupra persoanelor care sufera de diferite forme de cancer, de afectiuni intestinale, pentru scaderea colesterolului, obezitate, afectiuni cardiace, reumatism, tensiune arteriala mare sau in afectiuni dermatologice.
Nu doar radacina de telina are influenta benefica asupra sanatatii, ci si tulpina, frunzele si semintele. Astfel, tulpina de telina are o actiune de echilibrare a sistemului nervos, semintele stimuleaza pofta de mancare si regleaza procesul de digestie. Frunzele au si ele contributii esentiale in combaterea contuziilor, aplicate sub forma de cataplasme, direct pe zona afectata.
In trecut, femeile utilizau apa in care fierbea telina ca lotiune impotriva matretii. Tot cu apa in care s-a fiert telina se pot face inhalatii care ajuta la indepartarea durerilor de cap, asociate cu raceli sau alte afectiuni respiratorii de sezon.
Acestea sunt cateva din beneficiile pe care telina, leguma imblanzita, le are asupra sanatatii noastre, asadar se poate spune despre oamenii care au avut ideea initiala de a cultiva telina ca au fost foarte inspirati. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.