Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Cate ceva despre ambrozie, iarba parloagelor

Cate ceva despre ambrozie, iarba parloagelor

Email Imprimare

Ne-a scris din nou cititorul nostru fidel Ioan Marcus din Aiud. De data aceasta, ne prezinta un interesant studiu despre ambrozie. Va invitam sa-l cititi! Am primit coletul de la dvs., pentru care va multumesc foarte mult. Sunteti singurii care rasplatiti munca omului! Am intrat pe site-ul dumneavostra – zi de zi apar lucruri noi, interesante, ziditoare pentru noi (forte distructive exista destule pe lume, care actioneaza impotriva noastra, a omenirii). Produsul bio din ulei de cocos si pagina istorica "Prin istorie curge lapte si miere" sunt foarte interesante. Ce este foarte imbucurator este ca istoria se impleteste cu religia. Acum, lumea traieste in general bine, este imbuibata, trupul este bine ingrijit, dar sufletul omului ramane pe locul doi, este neglijat. Si sufletul are nevoie de hrana, de hrana spirituala. Mi-ati publicat retetele mele exact asa cum vi le-am trimis – va multumesc si pentru acest lucru. Si le-ati publicat chiar pe toate!

Dupa cum v-am promis, va trimit materialul-studiu despre ambrozie, numita si iarba parloagelor. Pentru a-l realiza, am lasat deoparte toate celelalte activitati de sezon, cum ar fi stransul plantelor din natura, scoaterea catorva radacini de tataneasa si hrean din gradina. Iar pentru traducerea termenilor medicali l-am sunat pe unchiul meu, medicul, care m-a ajutat si el.
In total ar fi iesit vreo 8 pagini, dar eu am pastrat esentialul. Sus, primele doua poze reprezinta o planta matura de ambrozie, iarba parloagelor, care creste si pe la noi. Eu am gasit-o pe marginea Vaii Aiudului si pe marginea Muresului (tot la Aiud). Jos, in stanga, este ambrozia tanara, lastar abia rasarit; acesta se poate consuma crud, impreuna cu sau ca ingredient in diferite mancaruri. Jos, in dreapta, este ambrozia cu trei frunze (in limba latina,
Ambrosia trifida), care poate creste de la 2 pana la 6 metri.
Eu m-am apucat de preparate din aceasta planta in mod intamplator. O doamna din Aiud, care are si magazin de produse naturale, m-a oprit intr-o zi si m-a intrebat daca stiu de ea. Ii trebuia pentru cineva care avea cancer. I-am raspuns ca da, dar ca mai trebuie sa o studiez. Iata ca am facut-o si a rezultat acest studiu, pe care vi-l trimit. Va doresc numai bine si sanatate.

Cu stima ÅŸi respect, Marcus Ioan din Aiud, judetul Alba

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia)
Ambrosia artemisiifolia, cunoscuta la noi si ca iarba parloagelor sau iarba de paragina, se gaseste frecvent de-a lungul soselelor si cailor ferate, atat in intravilan, cat si in extravilanul localitatilor. Este o specie invaziva, inclusa in lista oficiala a buruienilor de carantina, caracterul nociv al speciei fiind reprezentat de afectiunile alergice pe care le provoaca in perioada infloririi. Originara din America de Nord, prezenta plantei a fost remarcata  inca din 1853 in Germania si din 1870 in Elvetia. La noi in tara, s-a aclimatizat recent, putand fi intalnita cu precadere pe Valea Muresului, in Banat, in judetele Bihor, Vaslui, Giurgiu. In contextul incalzirii globale, a crescut foarte mult productia de polen de ambrozie; cantitatea de polen se dubleaza in perioadele de seceta si temperaturi crescute, planta avand o perioada lunga de inflorire – din iulie pana la sfarsitul toamnei. Ambrozia este una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice din Canada, SUA si Europa. Polenul acestei plante este unul dintre factorii agravanti ai astmului bronsic la sfarsitul verii.
Asa este descrisa iarba parloagelor in strainatate. In Ungaria, de exemplu, cine nu elimina iarba parloagelor de pe terenul sau proprietate personala este amendat. Cu toate acestea, in urma unor studii aprofundate a iesit la iveala ca ambrozia, iarba parloagelor, poate fi considerata planta medicinala. Din aceste cercetari a reiesit ca aceasta planta trateaza in jur de 40 de boli. Chiar si in Ungaria, tara in care ambrozia este cea mai temuta planta, a aparut o asociatie de protejare a acestei plante. Membrii acestei asociatii cer ca legea care aplica amenzi pentru cei care nu elimina ambrozia de pe terenul lor sa fie suspendata.
Ambrozia contine vitaminele B37 si P2, oligoelemente, enzime si minerale: fier, potasiu, cupru. Are proprietati antiinflamatoare, antibacteriane, intareste si stimuleaza sistemul imunitar, creste productia de celule stem (datorita acestui fapt, trateaza multe boli, unii sustinand ca toate bolile!). De asemenea, intoarce tulburarile provocate de boli in organism. Intoarce boala! Inca ceva: da stralucire parului si blanii animalelor de companie.
Ambrozia reduce oboseala, ajuta la metabolizarea proteinelor, lipidelor (grasimilor) si carbohidratilor si protejeaza peretii celulelor. Principiile active ale plantei ajuta la buna functionare a muschilor, in tulburarile ritmului cardiac, reduc colesterolul din sange, elimina crampele musculare (carcei la picioare), ajuta in prevenirea bolilor canceroase (prostata, boli tumorale), contribuie la oxigenarea creierului, este afrodiziac si are proprietati antistres. Este depurativa, scade acidul uric, tratand, astfel, guta. Ajuta la caderea glicemiei din sange, arde grasimile, este buna pentru cura de slabire. Are efect sedativ si intareste sistemul nervos. De asemenea, este antimicotica, antialergica si usureaza respiratia (efect antiasmatic).

Indicatiile terapeutice ale ambroziei
Afectiunile in care este indicata aceasta planta sunt: absortia hematoamelor, acnee, afectiuni limfatice, alergii, alopecie, amigdalite, artrita, asfixie, astm, astma seaca, balonare, blefarita (conjuctivita), boli de piele, boli menstruale, bolile scalpului (ale pielii capului), bronsita, cancer osos, cancer pulmonar, carii dentare, colici, constipatie, crampe musculare, depresie, durerea incheieturilor, dureri de picioare, dureri de spate, erozie esofagiana, faringita, flatulenta, guta, hemoroizi, hepatita, infectie intestinala, inflamatia vezicii urinare, inflamatia corzilor vocale, intepaturi de insecte, leucemie, lipidoza hepatica, lumbalgie, malarie, melancolie, menstruatie greoaie, micoza (degetelor de la picioare), nefrita, oboseala, pancreatita, pietre la fiere, pleurezie, pneumonie, polipoza nazala (polipi mariti), rana inflamata, raguseala, sangerari locale, splenomegalie (cresterea splinei), uretrita, urticarie, vaginita.
Ambrozia este si antihelmintica, antivomitiva, afrodiziaca, diuretica, stimuleaza productia bilei, intareste sistemul imunitar, usureaza respiratia si elimina plumbul. Am citit de curand ca aceasta planta poate vindeca si diabetul. Sunt oameni care o folosesc de mult, unii s-au vindecat chiar de cancer. Si in leucemie face bine, iar unii terapeuti sustin ca vindeca toate bolile.

Cum se recolteaza ambrozia
De la ambrozie se strange partea aeriana, inainte de inflorire. Aceasta se usuca la umbra, apoi se pastreaza in vase inchise ermetic. Se pot recolta si frunzele tinere. Unii aduna planta cu floare (polen) cu tot. Eu am cules planta, am legat-o buchetele si am depozitat-o in pod, la uscat. Am adunat partea aeriana cu totul - unii aleg numai frunzele. Am gustat niste frunze si pot spune ca gustul lor este foarte amar.

Mod de administrare
Ambrozia de administreaza sub forma de ceai, tinctura, macerata in vin, pulbere, frunze proaspete (se rontaie), unguent. Se pun comprese, se fac spalaturi, se face gargara, in functie de boala sau afectiune. Se iau maximum 6 grame (adica 1-2 lingurite de frunze uscate) pe zi. In timpul administrarii, se bea mult lichid. Se bea timp de 2 saptamani ceai de ambrozie, dupa aceea se bea timp de 2 saptamani ceai de lucerna (este buna si la varice).
Pentru hipertensiune, se iau 0,5-2 lingurite (2,5 ml) de pulbere din frunze, zilnic. Un adult poate lua o lingurita de pulbere odata. Copiii sub 6 ani pot lua o lingurita rasa de pulbere de ambrozie odata. Copiii de peste 10 ani pot lua o lingurita de pulbere (la fel ca adultii). Un adult poate pune si in mancare o lingura de pulbere (se amesteca pulberea de ambrozie cu mancarea). Se poate face ceai din planta uscata sau din planta proaspata. La 1 litru de apa distilata se pune 1 lingurita de pulbere uscata. Daca nu ne place ceaiul, care este amar, putem pune o lingurita de stevie (pulbere). Daca se prepara ceai din planta proaspata (partea aeriana), atunci punem mai multa stevie. Se beau 1-2 cani de ceai pe zi.
Tinctura se prepara din 1 lingura de planta maruntita (pulbere) la 500 ml de tuica de casa sau alcool etilic de 70 de grade. Se lasa la macerat timp de o saptamana, agitandu-se zilnic, iar la final se strecoara. Se poate prepara si macerat din vin, care se prepara la fel ca tinctura: 1 lingura de planta la 500 ml vin. Prima data se iau 10 picaturi de tinctura o data pe zi, se mareste apoi doza la 20 de picaturi, se creste apoi din nou doza la 10 picaturi de 3 ori pe zi, pe urma se ajunge la 20 de picaturi de 3 ori pe zi. Tinctura se dizolva in apa sau in ceai. Unii recomanda sa se puna pe limba.
Si ceaiul, si pulberea se iau prima data cu prudenta, se incepe cu cantitati mici, pe urma se poate creste doza (conform administrarii descrise mai sus). In strainatate (in Ungaria, de pilda) se gaseste sub forma de tablete, tinctura etc.
Atentie: ambrozia provoaca uscarea gurii! De asemenea, duce la obisnuinta! (Ioan Marcus din Aiud, pasionat de fitoterapie)
Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868 sau la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.