Sanatate cu coriandru

Imprimare

Coriandrul este o planta aromatica folosita in industria parfumurilor, in cea farmaceutica, dar si in mancaruri, drept condiment.
De la coriandru se recolteaza atat semintele, cat si frunzele. Semintele se pot macina, iar pulberea se poate adauga in diverse alimente sau folosi la prepararea de tincturi, infuzii si ulei esential. Frunzele sunt folosite de regula la gatit.
Pe langa gustul bun, dat preparatelor culinare, coriandrul are si extraordinare proprietati terapeutice. Coriandrul are proprietati antiseptice si poate ajuta digestia. Contine minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fier si fosfor, dar este si o sursa importanta de vitamina A si K. Coriandrul are efecte detoxifiante extrem de puternice. Este folosit drept remediu pentru anxietate si insomnie.

Consumul de ulei de coriandru diminueaza colesterolul si reduce presiunea sanguina la pacientii suferind de hipertensiune. Coriandrul este eficient in prevenirea anumitor cancere, precum cel la ficat, san si colon. Este contraindicat in perioadele de sarcina si alaptare. Nu este recomandat consumul de coriandru in exces!

Semintele si frunzele de coriandru poseda arome total diferite si nu se pot substitui unele pe altele. Este indicat ca frunzele sa fie folosite in forma proaspata, pentru ca prin uscare isi pierd din aroma. Ele pot fi pastrate proaspete, in frigider, pentru cateva zile sau pot fi inghetate. Coriandrul este si un afrodiziac eficient! Adauga coriandru la fripturi, sosuri, marinate, piureuri de legume sau salate! Nu uita sa folosesti semintele macinate de coriandru in carnati si caltabosi! Semintele intregi nu ezita sa le folosesti la muraturi! Aroma coriandrului va face bucatele imbietoare! (Aglaea Ciubotaru, Foto: www.wikipedia.org)