Anghinarea, leguma cu proprietati vindecatoare

Imprimare

Cautam adesea sa apelam la tratamente naturale care sa ne vindece sau se amelioreze o stare de sanatate precara, iar alimentatia sanatoasa este probabil una dintre cele mai comune forme de tratamente naturale. Cunoscuta si utilizata initial ca planta ornamentala, anghinarea a devenit din ce in ce mai cunoscuta si consumata in zilele noastre, atat pentru proprietatile sale gastronomice, cat mai ales pentru cele medicinale, care aduc o serie de beneficii sanatatii. Denumita popular "darul Sfintei Marii", anghinarea este o planta iubitoare de soare si de caldura, crescand doar in zonele sudice ale tarii noastre, unde a fost adusa cu secole in urma din regiunea mediteraneana.

Avand in componenta o mare varietate de antioxidanti (cum sunt compusii fenolici si antocianii), aceasta planta actioneaza foarte puternic, producand efecte vindecatoare in ceea ce priveste diareea cronica, dar si in tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor si migrenelor. Sucul de aghinare are rol in vindecarea constipatiei, iar ceaiul de anghinare ajuta in cazul afectiunilor ficatului sau ale reumatismului. Anghinarea este o importanta sursa de fibre alimentare, aproximativ 4,7g/100g. Fibrele din aceasta leguma diminueaza riscul aparitiei cancerului de colon si permit atingerea mai rapida a senzatiei de satietate.
De asemenea, anghinarea este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru mentinerea sanatatii. Contine vitamina C, E, B1, B3, B9, K, provitamina A si este bogata in calciu, fier, potasiu, fosfor si iod. Anghinarea este un aliment alcalinizant, altfel spus el favorizeaza diminuarea efectelor negative ale alimentelor acidifiante, cum este carnea.

Beneficiile anghinarei pentru sanatate:
1. Stabilizeaza nivelul de glicemiei in sange. Cantitatea importanta de fibre substituie nevoia organismului de carbohidrati, asadar anghinarea are un index glicemic scazut. Acelasi aliment controleaza eficient apetitul, prin cele 3-4 grame de proteine si mai putin de un gram de grasimi.
2. Regleaza tranzitul intestinal. Cercetarile au demonstrat ca anghinarea are un bogat continut de inulina, substanta care imbunatateste tranzitul intestinal, ajuta la stimularea sistemului imunitar si creste asimilarea calciului si magneziului in organism. Planta este un diuretic natural si stimuleaza digestia. In prezent, medicii nutritionisti recomanda anghinarea pentru tratarea sindromului de colon iritabil.

Puteti citi continuarea pe antenasatelor.ro