Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Trandafirul salbatic, planta-minune a stancilor

Trandafirul salbatic, planta-minune a stancilor

Email Imprimare

Cistus este cea mai cunoscuta specie din familia Cistaceae, familia trandafirilor salbatici. Genul sau numara peste 20 de specii de plante si numerosi hibrizi cultivati. Numele de Cistus provine din cuvantul grec kistos, care inseamna "tufa vesnic verde". Datorita faptului ca florile tuturor acestor specii seamana cu ale trandafirului de gradina, ele sunt cunoscute sub numele de trandafir de stanca, trandafir de roca sau trandafir salbatic. Insa exista si alte plante din familia Cistaceae, de exemplu cele din genurile Helianthemum, Halimium si Tuberaria, care sunt denumite la fel in limbajul comun. Cistus mai are insa un nume, in limba engleza, care se datoreaza faptului ca iubeste soarele: sun rose (trandafirul soarelui).

Trandafirul salbatic creste sub forma unor tufe perene. Adora caldura (este termofil), de aceea prefera locurile insorite, deschise, crescand liber mai ales in solurile stancoase si uscate din regiunea mediteraneana, din Portugalia pana in Maroc si din Orientul Mijlociu pana in Insulele Canare. Il gasim insa si in zone cu climat asemanator, de exemplu in zonele de coasta ale Californiei. Este foarte rezistent, adaptandu-se la uscaciunea si canicula din timpul verii. Este o planta ciudata, care si-a dezvoltat mecanisme speciale pentru a rezista caniculei si unor situatii-limita care pot interveni in natura, precum incendiile din timpul arsitei sau pasunatul excesiv, regenerandu-se foarte rapid. Rezista in solurile foarte uscate, nisipoase si pietroase, si datorita faptului ca formeaza micorize, adica simbioze ale radacinilor sale cu miceliile anumitor ciuperci, printre care se numara si trufele (Tuber). Cistus este singura gazda cunoscuta a plantei parazite Cytinus hypocistis, o planta marunta care traieste pe radacinile sale, care poate fi observata doar atunci cand infloreste si care nu dauneaza gazdei. Speciile de Cistus reprezinta hrana pentru larvele unor specii de Lepidoptere, printre care Coleophora confluella.
Frunzele de Cistus sunt verzi si nu se vestejesc in anotimpul rece, au o forma simpla si o suprafata usor aspra, fiind lungi de 2 pana la 8 centimetri. Unele specii au frunzele acoperite cu o rasina foarte aromata, numita labdanum, cea mai cunoscuta fiind Cistus ladanifer, care mai este numita si Cistus de cauciuc. De altfel, aceste specii emana uleiuri volatile si se pare ca, in conditii de caldura extrema, se pot chiar autoaprinde. Desigur, cele mai apreciate sunt florile acestei plante. Acestea sunt foarte atragatoare, au cinci petale si sunt colorate in nuante placute, de la alb pana la roz inchis si purpuriu. Unele specii de Cistus au la baza fiecarei petale cate o mica pata rosie.
Si in gradina, Cistus prefera tot locurile aflate in plin soare, climatul general mediteranean si solurile mai aride. Fiind foarte decorative, tufele pot fi plantate ca gard viu, in stancarii, precum si in ghiveci, pe terasa. Unii peisagisti sustin ca e greu sa-ti imaginezi o planta mai potrivita pentru gradina verii timpurii. Atunci cand lalelele isi pierd forma, iar florile de mar se trec, trandafirul salbatic incepe sa infloreasca si, alaturi de bujori, face o trecere florala spre trandafirii de gradina, care incep sa infloreasca abundent de pe la mijlocul lunii iunie. Florile trandafirului salbatic cresc solitare, sunt plate, subtiri ca o foita de hartie si au forma de farfurioara. Fiecare floare tine doar o zi, insa planta este atat de bogata in boboci, incat zilnic se deschid nenumarate flori, iar acest lucru dureaza trei saptamani.
Varietatea Cistus ladanifer este o tufa robusta, cu crestere verticala, care ajunge pana la 2 metri inaltime daca e plantata intr-un loc potrivit, de exemplu pe latura sudica a unei cladiri. Lastarii sai sunt lipiciosi, iar frunzele impunatoare au forma lanceolata si sunt de un verde inchis. Florile au 10 centimetri in diametru, au stamine galbene in mijloc, inconjurate de cinci pete rubinii, distincte, cu aspect de sange uscat si infloresc in mod solitar, la capatul lastarilor laterali, in mai si iunie. Una din cele mai frumoase varietati ornamentale este Cistus x cyprius. Acest hibrid rezistent, obtinut din incrucisarea dintre Cistus ladanifer si Cistus laurifolius, este o planta de gradina excelenta. Florile sale seamana cu cele ale varietatii Cistus ladanifer, insa ele sunt grupate, nu solitare. Frunzele sunt de un verde stralucitor si sunt aromatice. In timp, aceasta tufa sferica poate ajunge pana la 2 metri in inaltime si in latime. Cistus x dansereaui e similar cu Cistus x cyprius, doar ca e mai mic, ajungand pana la 1 metru in inaltime si latime, ceea ce il face ideal pentru gradinile de mici dimensiuni. De asemenea, florile sale sunt putin mai mici.
In gradina, Cistus da foarte bine in combinatii cu alte tufe mediteraneene, precum rozmarinul, lavanda si Santolina (iarba Domnului). Infloreste in acelasi timp cu Ceanothus si se combina frumos cu varietatea Ceanothus Blue Mound. Merge si cu Piptanthus nepalensis, Convolvulus cneorum si Helianthemums. Cea mai rezistenta specie de trandafir de stanca cultivata este Cistus laurifolius. In anul 1895, la Gradina Botanica Regala din Kew (Marea Britanie), aceasta a fost singura varietate cultivata care a rezistat gerului extrem, alaturi de doi hibrizi naturali (Cistus x loretii si Cistus x corbariensis).
Insa trandafirul salbatic a fost si este pretuit mai ales pentru proprietatile sale medicinale. Unii il numesc superplanta olimpica. Potrivit unor legende ale vechilor greci, zeii si zeitele din Olimp s-au luptat pentru a obtine puterile tamaduitoare ale plantei Cistus. Zeii au spus ca aceasta ar trebui sa fie rezervata pentru vindecarea ranilor razboinicilor, in timp ce zeitele au sustinut ca planta ar avea cea mai buna utilizare in mentinerea frumusetii lor. In final, zeii au cazut de acord sa-si imparta intre ei darurile acestei plante medicinale, Cistus, care s-a dovedit a fi o superplanta pentru noi, muritorii.
Rasina aromatica obtinuta din Cistus, labdanum, a fost utilizata in scopuri medicinale, precum si in parfumerie inca din secolul al IV-lea i.Hr. Miasma ei patrunzatoare si complexa, cu note de balsam si de ambra, a facut ca ea sa fie un ingredient pretios pentru parfumurile vremii. In Grecia, mai ales in insula Creta, rasina labdanum se colecta, traditional, in modul urmator: se lasa o turma de capre sa mearga peste tufele lipicioase de Cistus, pana cand pe parul acestora se aduna suficienta rasina, apoi caprele erau adunate si erau tunse. Parul tuns era fiert in apa pana cand rasina labdanum se separa si putea fi adunata de la suprafata apei. Aceasta metoda veche, foarte laborioasa, a fost inlocuita acum cu altele, moderne, insa in unele sate din Creta fermierii aduna si astazi rasina cu ajutorul caprelor, asa cum faceau stramosii lor, sau tragand un fel de grebla pe deasupra plantelor.
Trandafirul salbatic nu e pretuit doar in parfumerie, ci a fost folosit in infuzii sanatoase de cei care au avut norocul sa il cunoasca. Este eficient in tratarea racelilor si gripelor, a durerilor de gat, a reumatismului, a unor afectiuni ale pielii si a unor infectii. Mai nou, Cistus e intalnit in protocoale impotriva bolii Lyme, ca distrugator al grupurilor de microorganisme sau, dupa cum sustin unii, ca repelent natural pentru capuse. Studiile stiintifice recente au confirmat calitatile medicinale ale trandafirului salbatic, printre care se numara si puterea de a elimina toxinele din organism. Cel mai bine studiata, pana acum, este concentratia foarte inalta de polifenoli, acei antioxidanti care distrug radicalii liberi cauzatori de boli si care au un puternic efect antiinflamator. Continutul in polifenoli al trandafirului salbatic depaseste cu mult cote ale unor staruri precum ceaiul verde, socul sau vinul rosu. Poate ca nu este o coincidenta faptul ca multi dintre locuitorii Cretei, care beau Cistus, traiesc pana la 90 sau 100 de ani. Proprietatiile antiimbatranire ale acestei plante se extind si asupra pielii. Aceiasi polifenoli care ne mentin sanatatea interna ajuta si la intinerirea celulara de la nivelul pielii, redandu-i acesteia sanatatea si prospetimea. De asemenea, uleiul esential de trandafir salbatic este foarte aromat si are efecte calmante, facilitand relaxarea si meditatia.
Cele mai multe dintre varietatile de Cistus din tarile sud-europene au efecte medicinale importante, insa nici una nu se compara cu trandafirul salbatic cules manual de pe dealurile salbatice, neatinse si insorite ale Cretei, deosebit de puternic si de complex. Cistus creticus, o specie care se gaseste doar in Creta, se pare ca are cele mai importante proprietati medicinale din intreaga familie a trandafirului salbatic. Mireasma si gustul frunzelor uscate sunt greu de descris. Cand acestea sunt infuzate, aroma lor aduce a pin si a tamaie dulce. In combinatie cu urzici, lemon grass, coaja de lamaie, boboci de trifoi rosu si macese, da un amestec deosebit de fin, cu parfum rafinat, care mangaie palatul.
Trandafirul salbatic a fost studiat si pentru proprietatea sa de a stimula regenerarea celulelor. Mai ales Cistus incanus a fost folosit, in medicina populara, pentru a trata racelile, gripele si infectiile aparatului respirator. Planta are proprietati antiinflamatorii, antibiotice, antivirale, antihemoragice, stimuleaza imunitatea si ajuta sistemul nervos. E utilizat in cazul artritelor si hemoragiilor, precum si pentru calmarea nervilor.
Florile atragatoare ale trandafirului salbatic atrag, desigur, multe albine. Polenul crud pe care acestea il culeg din florile de trandafir salbatic contine carotenoide si lactofermenti, a caror actiune este benefica pentru flora si mucoasa intestinala, regland tranzitul intestinal si prevenind inflamatiile colonului. Flavonoizii faciliteaza absorbtia de calciu. Polenul crud de trandafir salbatic de la ApiLand, denumit si ingerul pazitor al colonului si al imunitatii, tonifica si fortifica organismul, combatand oboseala cronica si redandu-ne energia. (Foto: www.istock.com, www.apiland.ro)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.