Beneficiile rapitei

Imprimare

Rapita este o planta cu flori galbene, oleaginoasa, cultivata pentru semintele ei bogate in ulei. Este prima planta care se recolteaza primavara. Uleiul de rapita este utilizat atat in alimentatie, cat si in industrie. Turtele de rapita, rezultate din procesare, au o buna valoare furajera. Rapita este insa si o excelenta planta melifera, putand asigura o productie de 50 kg de miere la hectar. Mierea de rapita este prima miere extrasa in anul apicol. De cand planta se foloseste la fabricarea biodieselului, a crescut interesul investitorilor si rapita se cultiva pe suprafete mai mari. Cele mai importante culturi de rapita din Europa sunt in Franta si Germania.

Rapita aduce numeroase beneficii sanatatii noastre. Bogat in acizi grasi Omega 3 si Omega 6, dar si in grasimi monosaturate, uleiul de rapita ajuta la scaderea colesterolului rau din sange, la reducerea hipertensiunii si la buna functionare a inimii si creierului. Totodata, vindeca pacientii cu constipatie cronica, controleaza zaharul din sange si distruge parazitii intestinali. In plus, reduce riscul aparitiei cancerului de colon. Datorita continutului sau de vitamina E, uleiul de rapita are proprietati antioxidante si de regenerare celulara. Mierea de rapita are puternica actiune antibacteriana, protejeaza ficatul si ajuta la tratarea bolilor de rinichi si stomac. De asemenea, are actiune sedativa si relaxanta.
Folosit extern, sub forma de unguent, uleiul de rapita poate ajuta la vindecarea abceselor sau furunculelor, dar si la diminuarea ridurilor. Uleiul de rapita este remarcabil si pentru calitatile sale gustative si dietetice. Se poate folosi, in loc de unt, in multe mancaruri care necesita coacere, de exemplu la placinta, prajituri si briose. In salate se combina foarte bine cu sucul de lamaie. (Aglaea Ciubotaru)