Marti, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Echinacea si lemnul dulce, plantele imunitatii

Echinacea si lemnul dulce, plantele imunitatii

Email Imprimare

Imunitatea este crescuta de tot ce inseamna stare naturala a alimentelor - fructe si legume in stare cruda -, dar si de plante cu tropism pe imunitate. Acestea sunt: echinacea, considerata "regina imunitatii", si lemnul dulce. Echinacea (lat. Echinacea purpurea) face parte din aceeasi familie cu arnica, galbenelele, musetelul: familia Asteraceae.
Sunt cunoscute multe specii de echinacea, insa doar trei dintre ele au utilizari terapeutice:
Echinacea angustifolia, cu frunze inguste; este prezenta in paduri, pe pajisti, terenuri stancoase, dar e folosita in medicina mai putin, pentru faptul ca este mai pretentioasa.
Echinacea pallida este cultivata in toata Europa, creste cu usurinta pretutindeni.

Echinacea purpurea o gasim in paduri, dar si cultivata in toata Europa, pentru ornament; este dovedita superioritatea sa medicala fata de Echinacea angustifolia (poate si pentru ca pe ea au fost facute cele mai multe studii clinice).
Lemnul dulce sau raculet (Glycyrrhiza glabra) este o planta erbacee perena sau arbust cu frunze imparipenat-compuse, flori mici, liliachii si fructe spinos-paroase. Are aspect de subarbust, ce creste spontan, dar si in cultura, ii priesc solurile nisipoase si este putin raspandit in foste albii de rauri, in luminisuri si in zone necultivate. Infloreste in lunile iunie si iulie. In scopuri medicinale se recolteaza partile subterane, rizoamele si radacinile (Radix Echinatae), din luna martie pana la inceputul lui mai, inainte de inflorire, si toamna dupa caderea frunzelor, dar numai de la specii care au depasit 3-4 ani. Despre modul cum actioneaza echinacea si lemnul dulce asupra sistemului imunitar explica dr. Adriana Tatomirescu, medic specialist igiena alimentatiei, cu competenta in apifitoterapie.

Sistemul imunitar este un sistem complex
Aceste doua plante actioneaza pe toate laturile acestui sistem imunitar, imbunatatesc calitatea, dar si cantitatea de celule a sistemului imunitar. Echinacea este o planta extrem de inteligenta. Ea moduleaza sistemul imunitar, stie cand sa-l activeze, stie cand sa-l opreasca, pentru ca raspunsul imunitar este unul complex, trebuie sa fie pregatit sa se lupte si sa indeparteze factorii nedoriti, agentii patogeni, dar trebuie sa se si opreasca atunci cand agentul patogen a iesit din raza lui de actiune. Sunt doua tipuri de celule imunitare: celule imunitare helper (care activeaza raspunsul imunitar) si celule imunitare supresor (care opresc raspunsul atunci cand pericolul a fost indepartat). Echinacea, prin echinacozida (compusul activ al echinaceei) stie sa moduleze acest raspuns, stie cand sa activeze, stie cand sa opreasca raspunsul imunitar.
Echinacea este si o planta care trebuie utilizata cu precautii. Studii clinice care s-au dezvoltat la Universitatea de Medicina din Harvard au aratat ca echinacea administrata intr-un dozaj maximal mai mult de doua luni de zile deja lucreaza numai pe celule supresor si blocheaza raspunsul imunitar. De aceea, are limita de administrare. Terapiile cu echinacea pentru modularea imunitatii se administreaza primavara si toamna, in cure de cate doua luni, cu patru luni de pauza. Aceasta cura cu echinacea se adreseaza absolut tuturor categoriilor de pacienti.

Sursa: Antena Satelor


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.