Mirodenia verde - comoara din gradina

Imprimare

Condimentul aromat de origine mediteraneana, prezent cu prisosinta in gradinile noastre si utilizat frecvent in bucatarie, este considerat in traditia populara un simbol al vitalitatii. Efectele sale benefice au fost mentionate de egipteni inca de acum 5.000 de ani.
Mararul, caci despre el este vorba, este unul dintre condimentele-minune, cu proprietati curative nebanuite. Semintele si frunzele de marar, cu valoare medicinala incontestabila, contin ulei volatil intre 2,5% si 4% calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de marar contine intre 40% si 60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anticancerigen.

In trecut, mararul era folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie. In prezent, studiile proprietatilor acestui condiment dezvaluie o multitudine de intrebuintari ale acestuia in beneficiul sanatatii. Proprietatile digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice fac din aceasta verdeata un panaceu. Mararul poate lupta impotriva dispepsiei nervoase, poate reduce febra, opreste sughitul, stimuleaza pofta de mancare si imbunatateste tonusul general. Este indicat ca mararul sa se consume crud datorita efectelor sale antioxidante pentru organism.
Iata care sunt proprietatile curative ale acestei mirodenii, menite sa va convinga sa il consumati cat mai des:
1. Calmeaza durerile abdominale. Mararul actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale, limiteaza acumularea de gaze si scuteste nou-nascutul de colici.
2. Previne aparitia cancerului. In urma unor studii pe animale s-a constatat ca tinctura extrasa din marar reduce inflamatiile si previne aparitia cancerului.
3. Reduce nivelul colesterolului. Fiind o foarte buna sursa de fibre, mararul ajuta la reducerea colesterolului din sange.
4. Lupta impotriva depresiei. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia, anxietatea si readuce bucuria de a trai.
5. Combate durerile de cap si insomnia. Uleiul volatil esential extras din marar are efect calmant asupra organismului agitat, relaxand muschii, ameliorand durerile de cap, alungand insomnia, imbunatatind somnul.
6. Intareste oasele. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu din tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.
7. Stimuleaza activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de doua saptamani previn si combat calculii, cistitele si infectiile renale.
8. Trateaza infectiile si indeparteaza bacteriile. Frunzele de marar pot fi consumate pentru a preveni sau a trata infectiile externe si interne cauzate de bacterii sau paraziti. Mararul este un excelent agent antialergenic, cu diverse aplicatii impotriva sughitului si a altor simptome alergice.
9. Ingrijeste dintii si improspateaza respiratia. Folosit in ingrijirea dentitiei, aceasta planta curata in profunzime dintii si gingiile, reusind sa opreasca proliferarea bacteriilor responsabile de infectiile gingivale si de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentara, mestecarea frunzelor de marar putand calma durerile. Daca vrei o respiratie proaspata, mesteca frunze si seminte de marar.
10. Ajuta in procesul de slabire. Mararul este folosit cu succes in regimurile pentru slabit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice. Ceaiul de marar este un elixir excelent pentru slabit. Se prepara o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa.
11. Indeparteaza astenia. Pentru tratarea asteniei se prepara un amestec de 20 de linguri de marar si un litru de vin rosu. Se lasa o saptamana la macerat, se filtreaza si se consuma cate 50 ml dupa fiecare masa.
12. Opreste sforaitul. Uleiul esential de marar poate opri sforaitul; este de ajuns sa picurati cateva picaturi de ulei pe un prosop asezat pe perna.

Sursa: Antena Satelor