Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Galbenelele, de ajutor pentru sistemul imunitar

Galbenelele, de ajutor pentru sistemul imunitar

Email Imprimare

Cu totii ne-am intalnit cu aceasta planta minunata, pe numele sau Calendula officinalis din familia Asteraceae, in natura sau sub forma de preparate in magazinul online Dacic Cool. Galbenelele se preteaza la cultura in toate zonele tarii si se intalnesc de asemenea si spontan in flora noastra, pe terenuri necultivate din campii sau zone deluroase. Un important farmacolog roman, doamna doctor Anamaria Alexandru de la Farmacia Remedium din Cluj, ne recomanda gemoderivatele din galbenele pentru tratarea afectiunilor intestinale, dar asta e doar una dintre multele utilizari ale acestei miraculoase plante...

Putem recunoaste usor galbenelele dupa florile de un galben intens, spre portocaliu, grupate in antodii terminale pe o tufa (circa 20-25). Trebuie doar sa ne plimbam pe campiile sau dealurile tarii in perioada maxima a infloririi, incepand, de ce nu, din zonele noastre natale. In afara afectiunilor intestinale, de ajutorul acestor flori putem beneficia si coleretic, emenagog sau ca pansament gastric natural. In studiu se afla si actiunea lor asupra ulcerului gastric in faza incipienta. Tot in studiu se afla si actiunea extractelor de galbenele ca inhibitor al virusului HIV, dar poate cele mai importante proprietati pe care le are planta, folosita intern, sunt acelea ale extractelor liofilizate din florile marginale care inhiba dezvoltarea stafilococului auriu Oxford, Escherichia coli (E-coli) sau Candida albicans.
Extern, putem folosi atat florile, cat si frunzele plantei, in inflamatii ale cavitatii bucale sau inflamatii oculare, inflamatii dermice si ale mucoaselor, arsuri, contuzii, plagi, eczeme, parazitoze sau chiar degeraturi. E recomandat sa folosim astfel o infuzie de 30 g material organic la 1 litru de apa, pentru comprese sau cataplasme. Tot in medicina umana si farmacologie se utilizeaza si Lysimachia vulgaris sau Lysimachia punctata, care sunt Galbineaua, respectiv Galbineaua de padure sau Iarba de lungoare. Aceste doua plante din familia Primulaceae pot fi gasite in arealul european, deci si carpatic, in zone de zavoaie, tufarisuri, buruienisuri, pe malul apelor sau pe pajisti mlastinoase, respectiv in paduri din zona de stepa pana in etajul fagului, trecand prin cel al stejarilor. Plantele pot fi recunoscute usor dupa tulpinile inalte (50-150 cm), terminate cu frunze in verticil, din ce in ce mai mici si cu flori galbene cu 5 petale si cu sepale ce prezinta caracteristic o dunga rosie pe margini. Ele infloresc din iunie pana in august (Galbineaua de padure). (Razvan-Constantin Ciubotaru, Foto: www.freeimages.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.