Piperul, cel mai popular condiment

Imprimare

Negru sau alb, verde, rosu sau roz, piperul da gust mancarurilor noastre si are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Originar din India, utilizat in Antichitate ca moneda de schimb, piperul este condimentul cel mai popular din lume. Piperul negru este recoltat necopt si uscat la soare. In urma uscarii devine negru si dur la textura, iute si intepator la gust si miros. Piperul alb este samanta plantei de piper, dupa inlaturarea invelisului inchis la culoare. Piperul verde reprezinta boabele crude de piper. Recoltarea boabelor de piper rosu se face cand acestea sunt complet mature si s-au copt. Piperul roz reprezinta fructele uscate ale unei specii diferite, fiind mai curand aromat decat iute.

Piperul este excelent pentru digestie, combatand diareea, constipatia, balonarea si crampele, prevenind formarea de gaze intestinale. Ajuta la slabit si accelereaza arderile metabolice. De asemenea, ajuta la vindecarea racelilor si tusei, deoarece desfunda nasul si sinusurile. Proprietatile lui antibacteriene ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Piperul este apreciat si pentru efectul antioxidant. Din punct de vedere nutritional, piperul contine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, crom.
Piperul nu este recomandat persoanelor care sufera de ulcer sau care au suferit interventii chirurgicale abdominale. Piperul se consuma doar in amestec cu diverse alimente. Consumat in cantitati prea mari, poate afecta rinichii. Ajuns in zona ochilor, poate cauza arsuri sau iritatii. Nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza! Putem gasi piperul chiar si in industria cosmetica, in compozitia parfumurilor, cremelor sau impachetarilor anticelulitice. Este important ca piperul sa fie pastrat sub forma de boabe, macinat, acesta isi pierde din aroma. Folosit sub forma de pulbere la supe, sosuri si alte mancaruri, este recomandat sa fie adaugat spre finalul procesului de preparare. Sa aveti un stil de viata echilibrat si o alimentatie sanatoasa! Nu uitati sa puneti piperul pe masa! (Oana-Nicoleta Rosu, Foto: www.freeimages.com)