Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Feniculul, planta magica, vindecatoare, dulce...

Feniculul, planta magica, vindecatoare, dulce...

Email Imprimare

Feniculul, folosit deja din Antichitate, atat in bazinul mediteranean, cat si in Asia, cultivat astazi pe toate continentele, seamana, ca aroma si infatisare, pe de o parte cu anasonul si mararul, iar pe de alta cu chimionul si chimenul, toate facand parte din familia Apiaceae (Umbeliferae). Asemanarile dintre plante au facut ca, de multe ori, sa fie folosite denumiri comune pentru cate un grup de plante. Denumirile difera destul de mult de la o zona la alta. Este interesanta denumirea greceasca, marathon, care trimite la maratonul din Grecia Antica, dar si la madhuraka din sanskrita, respectiv la radacina indoeuropeana medhu care inseamna dulce. Si feniculul are intr-adevar un gust usor dulceag... Este interesant ca numele seamana izbitor cu romanescul marar. Cele doua plante, care seamana intre ele, asa cum am mai spus, au denumiri comune in mai multe limbi.

Cu denumirea stiintifica din latina, Foeniculum vulgare, aceasta planta are denumiri asemanatoare in majoritatea limbilor europene, fennel (sweet cumin) in engleza, fenouil (aneth doux) in franceza, Fenchel in germana, fenkhel in rusa, finacchio in italiana, funcho in portugheza sau fankal, venkel, fenkoli in suedeza, olandeza, respectiv finlandeza. La noi numele variaza foarte mult in functie de regiune: anason mare, anason dulce, anason nemtesc, chimen dulce, marar bulgaresc, secara de gradina, molura, molotru etc. Este de remarcat frecventa trimitere la anason, la chimen si la marar, dar si asemanarea cu spaniolul hinojo.

Antidot stravechi, folosit si in bucatarie
Daca in China Antica, unde era foarte popular, era folosit ca antidot impotriva muscaturilor de sarpe, egiptenii si romanii ii cunosteau calitatile stomahice si antitoxice. Impreuna cu mararul era folosit pentru prepararea asa-numitei "ape impotriva colicilor" si era utilizat in curele de slabire datorita senzatiei de satietate pe care o confera. In perioada medievala a fost cultivat in manastiri, ceea ce i-a crescut foarte mult popularitatea. Era considerat o planta magica. Cunoscut in special sub numele de fenkle, era utilizat impotriva vrajitoarelor.
Este folosit in multe bucatarii traditionale din Iran, India, Kashmir, Sri Lanka, in amestecul panch pharon din Bengal, wu xiang fen (Chinese five spice powder) din China, la prepararea muraturilor si a otetului si painii aromate in Europa centrala, iar in zona mediterana la mancarurile cu carne, peste si fructe de mare, respectiv in amestecul traditional herbes de Provence.
Practic, intreaga planta este comestibila. Fructele, in mod eronat numite de multe ori seminte, in afara de valoarea lor fitoterapeutica, reprezinta si un foarte apreciat condiment, putand fi folosite atat intregi, cat si macinate. Dar trebuiesc pastrate in recipiente bine inchise, ferite de umezeala si de lumina. Polenul are o aroma subtila, mai putin dulce. Foarte scump si destul de rar, polenul de fenicul este comercializat in Italia si SUA sub numele de "condimentul ingerilor". Frunzele si tulpina pot fi mancate ca legume. Depinde insa de specie. O tulpina carnoasa si gustoasa are feniculul de Florenta sau finocchio.

Planta care seamana cu mararul
La noi, feniculul creste numai cultivat, fiind intalnit mai ales in Campia Dobrogei, Olteniei, Crisurilor, Timisului, Baraganului, Moldovei.
Feniculul este o specie ierbacee bienala sau perena cu inaltimea de 1-2,5 m, foarte ramificata, incepand de la baza, cu tulpina cilindrica, dreapta, fin striata. Frunzele alungit-triunghiulare sunt  penat-sectate cu segmente fine si cu o teaca foarte dezvoltata. Florile aromatice, cu cinci petale mici, galben-aurii sunt grupate cate 10-20 in umbele mari, terminale. Se aseamana cu mararul cu care se poate poleniza incrucisat, rezultand seminte lipsite de aroma, motiv pentru care nu trebuiesc cultivate impreuna. Fructele, denumite de obicei in mod eronat seminte, cu gust dulceag usor mentolat si miros aromat, caracteristic si placut (asemanator, dar mai bland ca anasonul), sunt formate din doua achene, usor arcuite sau drepte, fiind marcate de 5 coaste longitudinale foarte proeminente. Micute, ele au o lungime de 4-10 mm si o grosime de 1,5-4 mm. Achenele sunt de culoare cenusiu-verzuie pana la brun-verzui, iar coastele longitudinale sunt galben-verzui.
Feniculul infloreste din iulie pana in septembrie. Fructele se recolteaza, pe masura ce se coc, doar la completa lor maturitate, mai intai cele de pe inflorescentele superioare, apoi celelalte. Dupa uscare sunt verzi, iar cele de buna calitate - de un verde stralucitor.
Datorita florilor foarte frumoase care dureaza mult timp, feniculul este folosit si ca "planta de bordura", el permitand imbinarea placutului cu utilul.
Fructele sunt bogate in ulei volatil (2%-6%) din care 50-70% trans-anetol cu gust dulce, continuand cu fenchon cu gust de camfor,  camfen, limonen, felandren, alfa si µ - pinen, astragol, lipide, aleurona, derivati cumarinici, flavonoide, albumine, zaharuri substante minerale, mucilagii, ceruri, stigmasterina, substante amare.

Feniculul, remediu natural
Feniculul este un antiseptic, carminativ (absoarbe gazele linistind astfel crampele), sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, analgezic in cazul colicilor, galactogog (stimuleaza secretia laptelui), antispastic, expectorant cu calitati stomahice, antitoxice, diuretice, calmeaza spasmele muschilor bronsici linistind tusea convulsiva si astmatica. Feniculul are o actiune estrogena datorita dianetolului si fotoanetololului si este un bun adjuvant in cazul diabetului. Uleiul esential are o usoara actiune antifungica asupra dermatofitilor din genul Trichophyton si Microsporum. Frunzele contin un principiu hipotensiv. In medicina veterinara se prepara un decoct din intreaga planta si se administreaza ca eupeptic si galactogen. Semintele ramase dupa extragerea uleiului volatil pot fi utilizate ca furaje concentrate pentru vacile de lapte.
Prin depasirea dozelor terapeutice survin aceleasi efecte ca in cazul fructelor de anason. Feniculul este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in enterocolite cronice si acute. Foarte rar apar reactii alergice cutanate, gastrice si intestinale.
Feniculul este utilizat si in homeopatie, cu rezultate bune pentru tuse, astm, inapetenta si balonari, dar si pentru ochi si pentru cresterea secretiei de lapte.
In cazul bronsitei se foloseste sub forma de comprese sau de inhalatii, dar si pentru gargara, usurand expectoratia si calmand inflamatiile gatului. Este utilizat, de asemenea, in cazul laringitei, amigdalitei, faringitei, bronsitei, astmului bronsic, tusei convulsive. Spalaturile si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare. Este folosit pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate, dar si impotriva hematoamelor, avand o larga utilizare in cosmetica. Uleiul de masaj ajuta la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor si a durerilor reumatice. Lasa pielea elastica, neteda, fiind un excelent factor de relaxare.   
Uleiul de fenicul confera o stare de confort si de multumire, fiind util pentru persoanele nervoase, iritabile sau care au retineri in a se exterioriza (ceea ce risca sa conduca in timp la o lipsa de entuziasm, la frica de comunicare si la teama de experiente noi).
Nu putem neglija nici actiunea hormonala care permite regularizarea ciclului menstrual, in special cand acesta este insotit de crampe dureroase, si diminuarea stresului premenstrual. Este important pentru reglarea unor disfunctii ale glandelor mamare, in special pentru cresterea cantitatii de lapte la tinerele mame. Dar, poate, cel mai spectaculos efect il constituie marirea sanilor, reducerea ritmului de crestere a pilozitatilor si catifelarea pielii. La menopauza reduce simptomele neplacute cauzate de fluctuatiile hormonale, dar si riscul de osteoporoza.
Este folosit ca adjuvant in cazul intoxicatiilor cu plante sau ciuperci toxice si reduce considerabil efectul toxic al alcoolului. Este util in cazul infectiilor renale si urinare, a pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, in profilaxia hemoroizilor in cazul insuficientei cardiace cu edem, a anorexiei, precum si in anumite tulburari neurovegetative.
Insa, fara indoiala, cea mai larga utilizare o are in tratarea si prevenirea indigestiilor, enterocolitei, a colicilor, balonarilor, a constipatiei, a digestiei lente, a indigestiei pe fond nervos sau dupa o masa copioasa. Este un bun digestiv si vermifug, un tonic gastric, combate atonia digestiva si este folosit inclusiv in tratamentul colonului iritabil. In tulburari digestive, ceaiul de fenicul aduce o linistire a spasmelor stomacului si intestinelor, calmand durerile si restabilind apetitul, fiind folosit inclusiv la copiii mici.

Produse pe baza de fenicul
Fara indoiala, cele mai bune rezultate se obtin prin combinarea lui cu alte plante. Acesta este si cazul prestigioaselor produse Aboca. Este vorba de liderul de piata al produselor fitoterapeutice din Italia si nu numai. In cazul acestora avem in plus garantia unor produse cu eficacitate maxima, absolut naturale, lipsite de orice adaosuri sau urme de substante chimice de sinteza. Atat cultivarea plantelor, cat si procesarea lor se realizeaza sub un control strict, impus de normele ecologice, conform unor tehnologii de ultima ora bazate pe brevete proprii. In cazul problemelor digestive, a indigestiei sau a spasmelor abdominale se recomanda Finocarbo Plus, atat sub forma de capsule, cat si de ceai. Datorita continutului inalt de principii active, are un efect calmant si tonic, stimuleaza secretia acidului gastric si biliar, precum si eliminarea naturala a gazelor intestinale, reducand balonarea si stimuland digestia. In caz de constipatie, gasim un preparat la fel de eficient, Sollievo. Cu un complex de plante antrachinone cu efect laxativ si de plante digestive care amelioreaza simptomele corelate cu constipatia, Sollievo are o actiune puternic laxativa cu efect sigur in 8-12 ore de la administrare, regland in acelasi timp tranzitul intestinal la nivel global. Sollievo actioneaza in probleme de tranzit digestiv, mai ales in constipatia acuta, dar si in alte afectiuni ale aparatului digestiv, precum digestie dificila, sau dureri abdominale, ameliorand tulburarile gastrice si biliare si avand o puternica actiune antispastica. Atat pentru Finocarbo plus, cat si pentru Sollievo, ceaiul are, datorita amestecului de plante folosit, un gust foarte placut, in timp ce capsulele, respectiv tabletele, permit o administrare extrem de comoda. Pentru o eficacitate maxima sunt recomandate combinatiile de fenicul cu alte plante, impreuna cu care efectele acestuia se potenteaza si se obtin rezultate remarcabile.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.